Депресија

Discussion in 'Психологија' started by madzarovska, Nov 30, 2009.

1. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Пред да дијагностицирате кај себе депресија или отсуство на самодоверба, проверете дали можеби, само сте опкружени со погрешни луѓе.....

2. psychic

psychic Популарен член

еве ја депресијата, пак е тука...пак сум преполна со проблеми кои ми тежат над глава и се трудам да ги решам, а безуспешно е. Тешко ми е секогаш да се справувам со депресијата, а немам никого пред кого можам како човек да се исплачам и се да му кажам, а да знам дека потоа нема цел град да знае...Koлку и да се држам со насмевка, под маската се кријам. Немам проблеми со самодовербата, но се што ќе направам - грешам или на неубаво оди...

3. manja666

manja666 Популарен член

Девојки според она што можев да го прочитам, мислам дека повеќето од вас се анксиозни, нервозни или девојки со проблеми кои што се натрупале.
    Но, депресија е нешто сосема друго. Кај нас се зема овој термин здраво за готово, и секој кој што е периодично тажен или има премногу нервоза и проблеми по дифолт е депресивен.
    Депресивните луѓе во глобала не се нервозни и ретко кој проблем допира до нив. Кога еднаш ќе се затворат во тој нивен депресивен свет, единствено што сакаат е да ги нема. Знам еден депресивен човек затоа и го пишувам ова. Тие немаат желба ни за да станат од кревет, за да се измијат а најмалку пак да извршуваат некакви си дневни обврски.
    Во глобала тежок е нивниот живот и многу тешко се лечи депресијата, како и за сите други психички состојби и овде е најважна волјата на самиот човек а подеднакво значење во лекувањето имаат блиските луѓе и нивната поддршка.

4. psychic

psychic Популарен член

не знам...некако и тука се пронаоѓам многу

5. Chriss986

Chriss986 Активен член

Не се согласувам со муабетот ќе знае цел град и да знае што ??? Си бил депресивен не си убил човек нема ништо срамно овде,баш полесно ќе ти е кога некој ќе знае дека имаш проблем и ќе се труди да ти помогне,јас минувам кроз депресија и анксиозност со панични напади,се отворив пред сите кажувам и сите ми дават подршка,дали е лажна или од се срце мене ми значи и ми дава сила и храброст да одам напред,а плус се наоѓам во многу муабети многу луѓе минувале низ исто и ми велат главата горе само храбро и позитивен нон стоп

6. Yeats

Yeats Истакнат член

Здраво на сите. Бидејќи се дружев со оваа тема некое време сега би сакала да споделм нешто со сите вас кои сте тука.

:!: Депресијата не исчезнува преку ноќ. Треба да сте решителни и да имате на ум дека може да се чувствувате добро и да бидете насмеани. Значи - може. Прв чекор е разговор со семејството. Треба сите дома да знаат дека ви треба помош. Потоа, стручната помош е задолжителна, верувајте никој ама баш никој нема да ги разбере вашите чувства подобро од психолог или психијатар. Разликата е што психологот не користи лекови додека психијатарот користи, а истите воопшто не се штетни. На хормонална база се и го потпомагаат леченњето. Сепак од голема важност е и разговорот со специјалистот бидејќи најдобри резултати дава комбинираната терапија.
    Зошто семејството треба да знае? - За да бидат трпеливи и тие , и да знаат како да се однесуваат со вас во периодот, а за ова добро е да појде некој со вас на терапијата.

Јас поминав низ сето ова, веќе подолг период не одам на терапија, специјалистот ме научи како да живеам нормално. Ми одговори на сите прашања , ме разбра тогаш кога никој не ме разбираше што ми е. Самодовербата ми се врати, живеам нормално. Веќе сум старата јас.

:!: Луѓето имаат предрасуди, нека не ве кочи мислењето дека ако посетуваш психијатар и ако пиеш апчиња за смирување си луд. Јас поминав низ сето тоа, и што ми фали сега. Подобро ли ќе беше да сум уште во таква состојба, да неможам да ги почувствувам радостите кои животот ги нуди.

И уште нешто форумов можеби ќе разјасни некои прашања , ќе сподели искуства, ама тие што имате долгорочен проблем, не чекајте, преземете нешто и викнете некој да биде до вас, поддршката многу значи.

7. candygirl

candygirl Истакнат член

јас имам депресија и анкциозност прв пат анкциосноста ми се појави пред 5 години после тоа следуваше депресија се борам и паѓам па пак се борам и така цело време сум падни стани таман ми тргнало сум се расположила ми се појавува друг проблем да напоменам немам родители тако ми почина пред 10 години значи растена сум без родител мајка ми сега пред 6 месеци немам брат сестра ниту фамилија се ми се починати тие од прво колено само 2 фамилии ми останаа фактички сама сум самодовербат мислам на нула ми падна не ми се живееше немав за што да стнувам инку имав дечко и сега имам кој ми помага доста но ме изневери уште повише се разочарав и решив да одам на психијатар кој ми даде терапија и сега можам да кажам малку по палку подбро ми е ми се врача самодовербата уште седам на кристални нозе но добро е и се плашам да кажам дека е добро да не ми се случи нешто се потценив себеси стнав роб што се вика се ги слушав и им одев по ќејев овие неколку месеци откако остнав сама без родители да не ми се задеси нешто некои ме газеа некои ми помагаа се чуствував и сеуште ми е така како да сум во море и ме ностаат бранови сега си горе па доле па пловиш на мирно и така па ке видиме што понатка утре на контрола сум и дечко ми сака да дојде со мене мислам сите кои што ке се решат да одат на психијтар да земат некого со нив подршка од некој близок е секогаш добродојдена!сам од оваа ситуација неизлегол никој мој совет е за сите стручна помош да си побараат!

sonce777 likes this.
  8. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Јас имав таков еден период, само незнам дали да го наречам депресија..
    Јас тоа го разбрав како минлив период низ тинејџерски години, мислев до тоа е..
    Многу пати ми се случило, поради намалена самодоверба, проблеми и сл.. да се појави депресија.
    Немам ни апетит, ни ми се оди некаде, ни ништо..

Искрено некогаш би сакала да разговарам со психолог..
    Ама моите ќе ме помислат за ненормална и тешко дека ќе ми дозволат..
    А во овие денови најчесто сум сама, затворена и плачам само..
    А како сум си помогнала навистина незнам.. Дали се решил проблемот, дали нешто било убаво..
    Вооптшо незнам, сепак грд и тежок период.. :worried:ilent:

9. lylaby

lylaby Популарен член

Депресија и совети

Изминатиов период ми е доста потресен и така ме раздразни па ме доведе до расположение еднакво на депресија, е сега не е нешто што е до далечен степен отидено но доволно е да кажам дека се чувствувам како да неможам светло во тунелот да најдам, никаков оптимизам, никаква надеж ама дотолку тажна и разочарана што да можам ќе седам и во бел таван ќе гледам цел божји ден но имам обврски кои морам да ги обавувам кои ете така неволно ги вршам и потоа се мразам себеси поради тоа. Толку негативни чувства и емоции во мене не паметам да сум имала така се осеќам како да го носам телово на сила се будам и се будам со нервоза некој немир како којзнае што да ќе се случи, некогаш с ебудам па среде ноќ и неконтролирано јадам и ќе легнам пак ќе заспијам... е се борам сепак...се справувам некако со оваа состојба преку вежбање ...преку терање на себе макар и на момент со сила да мислам позитивно....постојат повеќе степени на депресија кај мене е период предизвикан од една ситуација..но ме собори...и се трудам да се дигнам ама како темен облак над главава.....порачувам на сите да се тераатсебеси со сила макар да имаат една барем активност во денот што ќе ги живне малку мислам за тие кои се во лош период расположение еве депресија да речам....борбата со саб себеси е најтешка но мора да се добие...поздрав

Blondy-07 likes this.
  10. JJkeeper

JJkeeper Активен член

Депресија и совети

Се согласувам потполно со твојот последен став. Борбата со себеси е најтешка, но уште потежок е фактот дека ние ја создаваме, никој друг. Едноставно дозволуваме средината околу нас да влијае на најлош можен начин, се опседнуваме со песимизам и негативност. Потребно е да се смени начинот на кој ги гледаме ситуациите и предметите околу нас. Јас, лично почнав со тоа што внесувам мали, но влијателни промени во својот карактер, на подобро секако. Едноставно, направив целосна анализа на мене, си ги оделив плус и минус страните, притоа најдов утеха во позитивните, се задржав на нив, и почнав да работам на негативните.
    Исто така вистина е дека вежбањето помага, помага за поголема самодоверба, инстантно зголемување на среќата и адреналинот и не доведува до состојба во која всушност сме задоволни од самите себеси. А, токму тоа е тоа што сакаме сите да го постигнеме, себељубието, задоволноста. Да се осознаеме себеси и да успееме. Во такви моменти, едноставно прашајте се што сакате, или што сте сакале, и почнете со истото, дајте и предност на таа активност. Секогаш давајте предности на тоа што е побитно за вас, и не се оптоварувајте со ситници, со разноразни мислења и секојдневни грижи, на крај краишта тоа се само секојдневни.

11. Ina.i.crvot

Ina.i.crvot Активен член

Вилијам Батлер Yeats :) може ли да ни кажеш кој е психијатарот, мислам дека е тешко да се најде добар психијатар, па ако овој ти помогнал тебе ќе ни се најде и на некој од нас :)

12. Chriss986

Chriss986 Активен член

Само силна волја читање на книги за успех мотивирачки како Моќта на Потсвеста,интензивно дружење,трчање,работа можеш против депресија и проблеми со паники,иако ги имам не викам не али се трудам максимално да успеам и да излезам победник веќе подолго време,оди тешко најлошо е што сме толку ранлива категорија и најмала ситница или коментар или критика кон тебе ти ствара немир,страв,несигурност,колку само сакам да сум повторно оној стариот од пред неколку години,не знам ни самиот како си дозволив да стигнам до ситуација да не се радувам на некој работи што порано ме правеа најсреќен,али се трудам и борам и ќе се трудам и борам се додека не успеам,Бог е голем и ќе ми даде сила и мир,инаку сите кој сте во ваква состојба избегнувајте алкохол,вечерта ќе ви биде феноменална но утредента многу лошо . . . . поздрав и мир на сите

glosipgirl likes this.
  13. guldzana

guldzana Истакнат член

zdr devojki jas sum pozitivna sakam da zboruvam vo sekoja tema vo sekoje drusvo modzam da se fklopam sum omadzena veke 2 god 1 god ne sakavme deca sega sakame i po doktori setame ama mene pret da mi dojde pms sto ne sakam da mi dojde sekogas potajno se nedavem deka ovoj mesec sum ostana trudna mnogu e psihicki mnogo e bolno mnogu e tazno site vikat aj ke bide ama jas znam samo kako se custvuvam zosto ne modzam kako site odma da ostanam trudna veke 1 god i sekoj mesec e izmacuvanje za mene i mislam deka psihicki pagam vo depresija ;(

14. hermosa

hermosa Популарен член

немој да мислиш така.се ќе си дојде во свое време.моли се ако си верник,тоа помага.следи редовно плодни денови ,и тогаш пробајте а не е лошо да посетиш гинеколог да не има некој проблем.
    а колку повеќе се оптеретуваш со тоа полошо за тебе,не знаеш колку негативно се одразува тоа на твоето здравје.
    јас запаѓам во депресија кога имам пмс,и не ми спие ниту ми се јаде ниту ми се зборува во такви периоди.
    позз :hai:

15. DjinTonik

DjinTonik Истакнат член

Кај некои луѓе се е во ред па многу години не можат да останат трудни, ако е се во ред со анализите не се нервирај, ке се случи читај на интернет кои работи можат да бидат поволни за затруднување и применувај ги сите, само мораш да веруваш дека тоа ке се случи... ако не постои и вештачко оплодување, има начин до кој можеш да дојдеш до твое бебе, биди упорна :*

16. sim0na

sim0na Истакнат член

Девојки ми треба вашата помош... вашите совети ...
    еве скоро една година се борам со депресија, неможам да излезам, едноставно не сум старата јас, кога ке излезам да се смеам и да не се вратам дома подолго време. но сега еве излегувам се трудам да биди се во најдобар ред се смеам но одеднаш еден ке ми се сврти и почнувам да мислма ке припаднам ке умрам и наеднаш сакам дома да се вратам. тоа многу ме измачува. Бев на психијатар разговарав ми кажува дека сите девојки поминуваат низ овај период ми даде лекови се подобри, ги подпрекинав но пак почна по старо. Ах дали ке се вратат старите денови да излезам без вакви црни мисли.... ме изначуваат. Ве молам помогнете ми совети сакам да се вратам и да бидам старата јас :/ ви благодарам однапред :* :* :* :*

17. damaris

damaris Активен член

Zdravo devojki, i jas bi sakala da spodelam nesto vo vrska so temava. Porano bev mnogu poenergicno dete, cesto se smeev, izleguvav iako nikogas ne sum bila preotvorena licnost i ne sum imala golem krug na prijateli. Imase momenti koga mi se slucuvase nesto, da se najdam sebesi kako psihicki se zatvoram i dlaboko razmisluvam. No prethodno ne sum razmisluvala deka mozebi nesto ne mi e vo najdobar red. Ovie dve izminati godini bea dve vo edno, iskacuvanje do neboto i pad kon Zemjata. Vednas edno posle drugo. Raskinav pred pola godina so decko mi, i seuste nemam zazdraveno celono, ne rekov deka go nemam otsakano, ama seute mi se bolni nekoi spomeni. Uste pobolen e faktot deka samo eden mesec od naseto raskinuvanje si najde nova devojka. Znam deka zgresiv mnogu raboti dodeka odevme zaedno i ponekogas pomisluvam deka ova e samo KARMA. Se prasuvam sekoj den sto e toa vo lugeto sto gi tera da se povreduvaat edni so drugi.
    Kako i da e, posle ova se potesko mi e da zastanam na noze, edno vreme se cuvstvuvav motivirano, deka ke bide podobro i deka nema da mi bide tesko. Sega so sekoja rabota sto se soocuvam prvite zborovi mi se: "Ne mozam".
    Veruvav deka se vo zivotot se slucuva so pricina, no dali e vozmozno nikogas da ne ja doznaes taa pricina?
    Mu veruvav na decko mi poveke od se na celiot svet, mislev deka imame nesto posebno, napravi da se cuvstvuvam sakano i da se cenam samata sebe. Mozebi problemot e sto ne se sakav nikogas dovolno sebe si, i ne se smetav dostojna da bidam negova devojka.
    Vo skoro vreme, otvoriv fb i mu ja vidov devojkata. I ne cuvstvuvam nisto, prazna sum. Gledam deka mozebi ima se sto jas nemam, i site negovi zborovi nekogas pagaat vo voda, zasto nacinot na koj zavrsi se bese mn bolen i nedostoen za covek kakov sto go smetav. Me navredi, me turna od sebe...Ke recete, taka odi zivotot, a jas ke se soglasam. No, ne znam dali mozam da odam napred jas vo takov zivot SREKNA.
    Sekoj den se poveke osekam kako me jade depresijata, a samodoverbata mi opaga, ako ne e veke na najdolno nivo. Razmisluvam veke premn dolgo vreme da odam na psihijatar, no ne se osmeluvam. Ne bi sakala ni da se otvoram doma pred moite, bidejki tie ne znaat nisto okolu situacijava, iako sigurno nasetile deka nesto se slucuva vo mojata glava. Se nadevav,deka mozam da spodelam kako se cuvstvuvam so vas ovde, i ako ima nekoja vo slicna situacija, a ve ima mnogu, bi mi bilo milo ako mi pisete LP i da razgovarame,zasto mislam deka toa e glavnata rabota, da razgovaras so nekoj koj go dozivuva toa sto ti go dozivuvas makar kolku i e besmisleno...pozz

18. jasBia

jasBia Популарен член

И тука би сакала да ја споделам сликата како се се случува од нашата глава.. Ако не успеете да се исправите сами обидете се со помош од доктор, сепак, тие за тоа и постојат!

Thallia likes this.
  19. bile-v

bile-v Активен член

Еве едно убаво излагање на доктор што се занимава со оваа проблематика и има многу убави совети. Погледајте го со внимание,сигурно ќе добиете одговори за прашањата околу депресијата.

http://www.youtube.com/watch?v=7_hKN6jDtWw

angelce1, glosipgirl and sim0na like this.
  20. Skadrina

Skadrina Активен член

Pola solja meleni orevi,pola solja mlevenog lana i edna supena lazica iseckani urmi(SEKOJ DEN ZA DOBRO RASPOLOZENIE PROTIV DEPRESIJA)