Депресија

Discussion in 'Психологија' started by madzarovska, Nov 30, 2009.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Uste sega nema razbiranje za tebe deckoto ti ami ponatamu kako ke funkcioniras so nego

Biny and Flowerezza like this.
  2. macencef

macencef Популарен член

Осеќам како повторно пропагам во депресивна фаза, ништо не ми се прави, некогаш и ми доаѓа да плачам без реална причина. Тоа што немам работа многу ме притиска, аплицирам каде што можам ама осеќам дека повеќе немам ќеф за ништо. Се плашам дека може да ја изгубам врската во која сум, бидејќи и спрема него почнав да се оддалечувам заради депресијата. Дома молчам, не спомнувам ништо, ама ми е страв пак да не доживеам епизода. Инаку имам биполарно пореметување хронично. Некој совет како да си го подигнам духот, оти осеќам дека веќе пропагам психички

Miss666 likes this.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Ti samata moras da si davas volja ke bide se vo red rab koga togas ke najdes

macencef likes this.
  4. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Повеќе излегувај, шетај, дружи се со луѓе, односно, повеќе да се социјализираш и комуницираш.

macencef likes this.
  5. Blackandwhite123

Blackandwhite123 Истакнат член

И јас често запаѓам во депресивни фази...доколку сака некоја да пише во ЛП да си поразговараме верувам дека барем малку ќе ни стане полесно.

6. hellocity

hellocity Популарен член

Dali se debeleete od antidepresivite?

7. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

20 кила, плус, минус. Одамна ги оставив, ама не можам да ги симнам, се мачам.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

'Запаѓање во депресивни фази', не е исто со депресија како дијагноза.

9. Anie93

Anie93 Популарен член

Ни едно кило плус, а имам пиено 2ипол години скоро

hellocity likes this.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Ми се плачи цел ден, под терапија сум 37.5 ZANFEXA XR i По потреба Лорислан од 2.5 по пола, есега како што пишав во една тема ептен криза ме фати.Ќ
    По цел ден да плачам и плачам ко да умрел некој, Боже пази и само Лорсилан ме смири.
    Не ми се излеугува со никој, нит енергија имам па нит ме интересра нешто.......
    Дали ова е дерпсија или сум болна од нешто?

Ace888 likes this.
  11. Anie93

Anie93 Популарен член

Појди на нов психијатар и кажи се од почеток, кажи дека и покрај терапија се чувствуваш лошо.
    Не можеме дијагноза на форум да ти дадеме.

GirlLove likes this.
  12. prominent

prominent Форумски идол

Како би постапиле со блиска личност, кај која препознавате некои од симптомите за депресија? Директен разговор, или малку повнимателно? Личноста е целосно повлечена во себе и имам впечаток како да ги оттргнува сите, не сака да разговара, не сака никаква близина со други луѓе. Страв ми е да не бидам премногу нападна, а сакам да помогнам.

13. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Почни со најобично прашање-како си?Нема за што да се навреди. Инсистирај разговор макар за банални работи, меѓувремено потпрашај како се чувствува, извлечи информација. Кај личност со ментални состојби многу е битен пристапот, да знае дека ќе ја разбереш. Не упатувај мисли од типот мисли позитивно, затоа што јас лично се навредував од тоа, како да не сакам да мислам, или мисли од типот знаеш какви судбини има, секој си знае за себе каква тежина носи. Кога разговараш не дели совети, туку само слушај, верувај дека знаат лицата со депресија што треба да прават, свесни се, но е навистина тешка состојба. Најдобро е да ја насочиш, да посети стручно лице и дај до знаење дека си тука за неа, без разлика на се.

Meckicja, GirlLove and prominent like this.
  14. prominent

prominent Форумски идол

Ти благодарам.
    Иако добро се знам со неа, не сум сигурна која точно е причината за нејзината депресија (или барем депресивно расположение). Ситуацијава трае околу две недели, затоа не сакам да избрзувам, но се плашам да не стане полошо. А најмногу се плашам од тоа да не ја навредам. Ќе ја оставам таа да се искаже, а јас ќе бидам тука да ја слушам.

tina2018 and GrimTheReaper like this.
  15. macencef

macencef Популарен член

За главоболки и слабо памтење оди си дирекно кај невролог заради тоа што на млади години можи да имаш склероза или слично....не по форуми да бараш совети и жими мајка иљачи....оди кај матичен да ти даде упат и дирекно на невролог, оти во најмала рака ќе превенираш нешто што можеби е пострашно само од слабо памтење...I wish u luck

Ace888 likes this.
  16. macencef

macencef Популарен член

Кажете ми некоја техника, метода, чај или слично да ми се намали раздразливоста бидејќи на секој збор барам кавга, нерва ме искина...два пати со сестра ми се искарав убо во два дена, буквално за ништо...еднаш оти ја чекав да излезиме заедно долго време, еднаш за слична минимална глупост...

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Разговарај со стручно лице.
    Треба да откриеш што ти ја предизвикува раздразливоста.

Meckicja and Biny like this.
  18. Babygirl27

Babygirl27 Нов член

Veke 2 godini sum vo depresija i neznam kako da pronajdam izlez od ovaj lavirint premnogu losi i negativni raboti mi ja optovaruvat psihata pred 2 godini bev siluvana i od togas nemozam da prodolzam napred neznam kako da se izboram pominav dosta terapii i se uste sum zaglavena dali nekoj od vas ima vakvo iskustvo

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Мораш да сфатиш дека не си ти виновна за тоа што ти се случило и дека не е крај на светот.
    Од искуство ти кажувам... и јас сум била силувана.

Менувај доктори, терапии, барај интензивна психотерапија...

Ќе помине. :hug:

marlonbrando69 likes this.
  20. Babygirl27

Babygirl27 Нов член

Osekam deka nema kraj probuvam se ....osekam gadnost sprema sebesi sakam bez tableti i slicni gluposti da se izboram no se uste nemozam dosta mie tesko nemozam da spodelam so nikoj prethodno bev mn cvrsta i jaka licnost no sega ne se custvuvam taka poveke izgubiv interes za mnogu raboti i toa mi doaga dosta tesko bidejki go izgubiv ona sto go sakav najmnogu kon sebe