Nikotinot gi stimulira acetylcholinskite centri vo mozokot, so sto kaj bolnite od depresija ili shizofrenija se podiga nivoto na opstoto raspolozenie. Inaku, acetylcholin e prviot nevrotransmiter koj e otkrien vo 1914 godina. Toj e odgovoren za memorijata kaj lugjeto. Povisoki kolicestva na acetylcholin, podobra memorija. Ako se zeme samo acetylcholine kako suplement, ke se unisti od krvnata mozocna bariera, pa zatoa se zima choline, koj ke se sintetizira vo acetylcholine
ЛУЃЕ ВЕ МОЛАМ ВОЗДРЖЕТЕ СЕ ОД НЕПОТРЕБНИ КОМЕНТАРИ. Не можев,а да не искоментирам. Ако немате искусено депресија, анксиозност едноставно прескокнете ги темите што се на форумот, а не да се појавувате овде и да кажувате како не би зеле ад или лекарства за смирување. И менталните болести и состојби не се видливи со голо око и не секогаш е смрт на близок, него настани, трауми што се собирале низ животот. Зависи од човекот кај некој може тригерот да биде на 20, кај друг на 30год. И ве молам едуцирајте се. Стигмата околу менталното здравје е голема но нема ништо лошо во тоа да се побара стручна помош. Депресијата сепак е состојба што треба да е третирана од стручно лице.
Јас се борам со депресија уште од 16 години.Тогаш сегашната директорка на болницата Билјана Гагачовска ми препиша антидепресиви.Многу тешко ги поднесував.Незнам дали од нив или од што бев под стрес имав ужасни кошмари.Некој глас во сонот ме тераше да се фрлам под воз.По некое време пробав да ги испијам сите антидепресиви наеднаш ама мајка ми ме спречи.После мислев дека сум абортирала со апче за ден потоа и пробав си да ги исечам вените.Повторно не успеав.Не сакам да давам примери за самоубиство но депресијата ме мачи со години.Сум била кај многу психијатри.Од последната терапија сум малку посмирена.
Многу честа состојба овај период. Прави нешта кои го потикнуваат серотонинот, пронајди начин да ги засакаш некои нешта и најдеш магија и во најлошите денови. Пример.Не сакам дожд ама ќе најдам начин да поуживам со книга, тв, филм, благо, чај, музика... Така полека во глава ќе напраиш слика дека уствари дождот и не е најлошото нешто што може да ти се случи. Механизмот барем мене ми помогна многу, може за било што да функционира. Може не објаснав добро, и труди се да имаш што повеќе контакти и прошетки надвор барем во подобрите денови. И давај си обврски задачи, зафатеноста е лек за се
Работата е во тоа што не можам да смогнам сили да правам нешто друго. Се осеќам мрзоволно, незаинтересирано и сакам само да лежам и спијам. Освен моралните обврски кои ги правам во текот на денот и тоа едвај, за друго немам воопшто волја. Плус не наоѓам на разбирање од никој околу мене.
Имаш ли барем една работа која сакаш да ја правиш, ти прави задоволство? Можеби е подлабоко, психотерапија би ти помогнала, за жал приватно е и прескапо е.
А дали вака си се чуствувала претходно, пр.претходната есен, лани овај период ? Ако е првпат и веќе трае подолго, можеби е време да посетиш психијатар/психотерапевт.
Јас веќе се закажав за на психијатар во петок.Неможам веќе не се издржува се нешто не расположена сум,ми се плачи,немам желба за ништо освен за храна особено благо.И да денес ќе имам енергија ќе се дотерам средам али веќе утре пак на старо уморна сум и ми се плачи не ми се живее. ЧЕСТО ми идат и такви мисли како да си го прекинам.животот. Немам дечко,немам љубов внимание а тешко мие шо сум сама 5год веќе.Една другарка ми се смее вика така психички што се раздразлива можи и е од тоа што 5год не си имала сексуален однос со никого демек и ако јас не.сум мислела на тоа телото само реагирало.Што мислите и до сетоа тоа ли е целата моја препречуствителност(на страна тоа што сум рак во хороскоп.)Би била среќа да прочитам ваше мислење.Се најдобро на сите..
Ako nemas zelba,normalno deka si vo depresija,Drugarkata tvoja ne razbira sto e toa ,nisto da ne ti se pravi.Sekako ova ne e pricina za depresija ,tuku posledica od nea i sostojbata niz koja minuvas.Koja iluzija ako nejdes nekoj ke ti isceznat tegobite,pa ke go panetiraa seksot kako lek,nemaa da davaa lekarstva.
Сепак мислам мора разговор со стручно лице па и антидепресиви ...Имав пиено околу 6 7месеци пред 7 години исто вака кога почина татко ми одев на доктор..Па имав врска 2ипол год ме остави од тогаш5год сум сама и мислам дека се ми се има насобрано пак и мора да се бара решение.Можеби ќе ми дојди подобро од лекови ќе се осеќам посреќна кој знај..
Ми се случија неколку работи наеднаш на сето тоа ми заврши и врската т.е таа ја заврши од која причина поточно не знам и тоа ме мачи сакав да дознаам бев блокиран сакам да ја контактирам на друг начин не знам како а и не сакам да паднам на ниско ниво повторно сонувам често за тоа мислев дека сум надминал не сум надминал кога сонувам за ова потоа не можам да спијам кога легнувам да спијам не можам да заспијам кога не можам да заспијам плачам до утро спијам по 3-4 часа најдов работа во меѓувреме да ми се тргаат мислите одам теретана плус сум во спортски тим небитно во кој спорт и на факултет сум исто така но навечер ме дави мислењето за се и сешто се почесто за врската што беше и веќе не знам што да правам однадвор се преправам дека се е во ред но не е кога ќе легнам под ќебе за никаде сум и се осеќам многу празно.....
Викаш те блокирала. Дали зборувавте пред тоа? Дали со некое оправдување ти раскина или? Исплачи се и не се сеќирај за ништо. Доколку ја контактираш што би и кажал? Најди си занимација. Нешто конкретно да мислиш дека е прочината?
Пробај медитација, вежбај нешто, јога препорачувам. Најди си хоби, страст, дистракција од мислите. Или напиши ги, нацртај ги, насликај ги, испразни се. Не препорачувам апчиња, им дадов шанса, пиев една година антидепресив и стабилизатор, ама ќе ти ги затупат емоциите, ќе бидеш дрво некое време и после? Не може вечно со нив. Сум пробала неколку психолози и психијатри ама не сум задоволна од никој, можеби сум потежок случај не знам. Како и да е, самата најдобро ќе си помогнеш, зашто никој не коже да те сака и никој не сака да ти е подобро повеќе од самата себе. Во тебе е моќта. Ако сакаш разговор, и ако било кој друг сака, слободно пишете ми. Некогаш и јас се мачам со негативни мисли, ама у главно сум со позитивна енергија
Дали има некој искуство со третирање депресија со неурофидбек терапија? Знам дека има две ординации кои што работат со ова но не знам некој кој бил конкретно за депресија.