Дипломска!

Discussion in 'Образование' started by LadyN, Nov 8, 2010.

1. yahoo123

yahoo123 Истакнат член

Дечки што треба да стои во заклучокот? Пратив на менторот ми рече да пишам податоци од мое истражување, а не ми ни кажал порано дека треба истражување да правам. ја пишав податоци од институт, тие ги користев за анализа на состојбата во Мк.

NoirSerpentine likes this.
  2. злоба

злоба Популарен член

Како е можно да не ти каже дали треба истражување да направиш? И сега можно е за тоа да те враќаат, а ти кој знае колку време си се мачела да ја завршиш. Немам зборови, ангажираност на ментори нула.

3. wildxchild

wildxchild Истакнат член

Во заклучокот треба да стои твое мислење во кратки црти за целото истражување. Инаку како тоа? Може и секундарна анализа (од веќе постоечки извори) да се направи. Но секако треба да го прераскажеш тоа со твои зборови.

4. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Да, прво договараш професор, па тема, па се одобрува темата. Овде имаш повеќе:

5. Nn123

Nn123 Истакнат член

Ти благодарам многу :):inlove::l:

NoirSerpentine likes this.
  6. Sigma777

Sigma777 Нов член

Дипломската во два формати се изработува еднио во word а другио за презентација на дено на дипломската кога се брани во powerpoint, ако може некој да ми каже да сподели искуство?

7. злоба

злоба Популарен член

Дали мора да ја презентирам дипломската или може онака да ме поминаат со некоја пониска оценка?

8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Мора и не се плаши.

9. sj *O*

sj *O* Популарен член

Дечки здраво, годинава дојдов на ред да спремам дипломска 8-| ќе може ли некоја да ми објасни како оди се, дали сами биравте ментор, како треба да изгледа дипломската, колку луѓе викнавте кога ја браневте итн?

daylight likes this.
  10. SlimReaper

SlimReaper Истакнат член

Сама си бираш по кој предмет сакаш (секако мора тој предмет да си го слушала),одиш кај професорот/ката и кажуваш се одлучив за оваа тема дали е прифатливо според вас. Имаш на страната на економски пример како изгледа а и менторот ќе ти објасни. Инаку јас на одбраната имав околу 15 луѓе.

Miro91 and sj *O* like this.
  11. Sopro

Sopro Истакнат член

Сакам да прашам ,за време на бранењето,дипломската се презентира само пред професорите во посебен кабинет,или и пред роднините и пријателите кои се со тебе?
    Можеби е глупо прашањево,ама не сум упатена во тие работи. Ако може некој да ми сподели искуство во бранење на дипломска.

12. злоба

злоба Популарен член

Да пред сите ја браниш.

13. Anet77

Anet77 Активен член

Здраво сака да ве прашам нешто во врска со дипломирање. Студирам на Медицински факултет смер физиотерапевт конечно ми дојде редот за дипломирање и сега си одбрав тема и ментор.
    Бидејќи нели треба да ми даде потпис дали образец-пријава на тема треба сама да испринтам или ќе ми даде она? Бидејќи најдов на страната на Медицински ама ништо конкретно не пишува...
    Фала ви

14. Light123

Light123 Истакнат член

Здраво сакам да прашам дали дипломската мора да се пријави со запишување на семестар?
    И дали доколку не ја пријавиме при запишувањето на семестарот ќе мора да запишеме 9ти семестар само за дипломската?

15. Miro91

Miro91 Истакнат член

Колку што знам да, се запишува со последниот семестар. Јас цела година после завршување со последен испит работев на дипломската и дури тогаш одбранив 1 година после последниот семестар.

16. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Да за се

17. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

На кој универзитет? Зошто различно е.

18. strumfeta01

strumfeta01 Истакнат член

Здраво ако може да ми предложите некоја предлог тема за дипломска работа по предметот Стратегиски менаџмент ? ни една не ми текнува

19. idktbh

idktbh Истакнат член

Студирам на ТМФ и сега во однос на дипломската избрав ментор што предава предмети Индустриски менаџмент и Економска оптимизација на технолошки процеси.
    Некој што има студирано на тмф или евентуално може на економски зошто предметот ми е спој на мојата струка и економија, ако може да ми пише:D

20. злоба

злоба Популарен член

Во темава се зборат само ситни работи, а реалноста на целата процедура е толку без везе и нерви кршеше. Менторот едвај го добив, ме влечкаше 2 месеца за некое си истражување. Одговори само ми даваше еднаш во недела, на крај не бил задоволен, ок ајде пак корекции. Па да ја пријавам во студенски, идам таму со сé што треба, документите на веб-страната што ги има, на крај те враќаат со уште документи што треба да ги пополниш и изјава која требала некоја професорка да потпише. Па таа ја бркаш недела дена за едно потписче, се враќаш им даваш се и чекаш на маил да ти кажат што следно. Ти пишуваат на маил дојди пак и сега што треба не ти каживаат. :@
    Да сите го поминуваат ова, но која е поентата да се дигитализира УКИМ кога пак ќе треба да трчам до копирници, пак ќе треба да бркам професори за 2 секунди работа. Јас треба да земам слободни денови од работа специјално за да дојдам да ми кажат што треба да направам. А тие што се од другите градови? Девојче што познавам требаше цела недела да седи во Скопје специјално за да дојде профедор од патување само за потпис зошто морал лично да ја види за да и се потпише.

Anet77, dea.18 and NoirSerpentine like this.