Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. marija99992

marija99992 Истакнат член

najveke mi e deka ima 18 meseci a navecer mnogu place se budi na 30 minuti i se vitka ja boli stomakot i ima gasovi. Denes pravevme ispituvanje dali e intolerantna na laktoza. Pa mislev i moeto mleko da go ispitam

tina2018 likes this.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Прв пат и јас да пишам тука, нова мама сум, породена во вторникот со царски, уште сум во болница, пробуваме да се доиме со бебуш. Е сега, од едната града ми тече колострум цело време (мокра ми е спавачата), а од другата не истекува така, туку само кога цица. Нешто погрешно правам? Бебе го ставам да цица на двете гради.

3. TheGoldenPeach

TheGoldenPeach Популарен член

Цело време ми се случува, барем еднаш дневно обавезно сеќавам, обично еден час од ко ќе ми ги исцица градите ама јас баш со полнењето на млеко си го поврзав истото, не гледам ништо загрижувачко.

Честитки мајка! Исто беше и кај мене, околу цел месец десната града потоп ми беше дур не се воспостави лактација. Еве веќе и на 3 полни месеци знае малце да прокапа дур цица бебуш од другата. А левата никогаш ми нема течено, но од нејзе пак имам и тродупло млеко. Менувај гради наизменично да си цица и од двете, со тек на време ќе си се среди лактацијата.

Eli23 likes this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

На 18м да имало досега нешто ќе појавело, а интолеранцијата ќе почекаш резултати и ќе знаеш. Пробај не ја дој еден ден ќе видим дали ќе има нешто, големка е, ако уште се витка значи не е до тебе, следниот ден ќе си продолжиш нормално.
    Нормално е, и кај мене едната града течеше и беше “главна“ другата секогаш со по 30мл помалку (дека молзев се гледаше ептен)

tina2018 likes this.
  5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Денес и другата прокапа ама таа што прва почна да капе прави потоп, веројатно таа ќе биде "главната":D

Freckles., AngelOfArh and Lavica2602 like this.
  6. fana

fana Форумски идол

Ништо погрешно. Само бебе на гради и уживајте ќе се среди :inlove:

Iris-1234 likes this.
  7. martty06

martty06 Популарен член

Имаме проблем со доењето, па ќе замолам за мислење, млеко имам доволно, но бебето е многу нервозно кога цица, после подолго мачење и премногу плачење ќе дадам АД и тогаш се смирува. Пред 2 дена имав некои обврски и 2 пати АД му беше дадено. Од тогаш како да е така, инаку давав ретко еднаш неделно и тоа ако не бев во можност да дојам.
    Како да го вратам доењето во нормала некој совет плис. :l:

8. Arababy

Arababy Истакнат член

Прво нуди му цицање прво една града па друга па потоа ако уште е вознемирено тогаш ад. Секако ке пиеш мнооогу течности и чај лакта микс!

Perla* and martty06 like this.
  9. martty06

martty06 Популарен член

Нудам цело време, но не сака, 2-3 пати ќе тргни и потоа почнува со пиштење.

10. Arababy

Arababy Истакнат член

Колкаво е бебенцето? Кога ке ја стиснеш градата односно пупката дали тече млеко?

11. Anturium

Anturium Популарен член

Јас изгледа пак се враќам во темата. Сега на туширање масирајќи се ми надојде млеко, а две недели воопшто немав. Некој совет да ми дадете како да испумпам повеќе? Со медела електрична и со авент рачна пумпав цел саат не излегува ништо, а со рака кога стимулирам капнува по малку. Масажи, чаеви тоа се е пробано. Конкретно ми треба за местење пумпа или слично, зашто имам големи гради и најголемиот силикон ми е мал и не влегува цела града, па ми тече одоздоле

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ќе бараш голема инка, има мислам и хл, ќе пумпаш редовно со масирање паралелно од горе кон брадавица. И бебе на града ако прифаќа, полека ќе се вратите пак.

Anturium likes this.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Дали на почеток само вака се преполнуваат градите? Ќе ми пукнат, тече на сите страни, а бебе сака само од едната да цица, другата ради лоша повлечена брадавица нејќе да ја фати, се буни и со силиконска, се нервира и ме турка. Дали да ја измолзувам?

14. fana

fana Форумски идол

Да, само на почеток. Има едни смукалки од аптека пробај да ја извлечеш брадавицата на другата града или форсирај бебе на таа града за тоа да ја извлече.

Iris-1234 and MilaSs12 like this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Проба да ја извлечеш?
    Најчесто лакатација се средува во првите 3 месеци. Ама многу жени имаат вишок со месеци. Јас молзев некаде 8-9 не се сеќавам, комора полна имав замрзната.
    Ад еднаш во недела е ништо. Скок, грчеви? Преполни гради? Опиши како изгледа подој да знаеме каде е грешката.
    Може па си е нервозно бебе, сака поголем млаз а как тебе поспоро надоаѓа и протестира.

martty06 and fana like this.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Дојдов за истото, и порано ме пецкаше, јас и на ехо одев пред бременоста за ова, еве дојам и ме боли пак. Ама синоќа во сон ме болеше дури. Брадавицата и градата како со игли да ме бодат. Еве сега цица цел ден од нејзе и ми се смири. Се исплашив и јас.

Eli23 likes this.
  17. macalavica

macalavica Популарен член

Мене ме боцкаат градите кога треба да цица бебе, уште пред да се разбуди ке осетам и обично го земам му давам да цица у толку.Тоа ми е аларм дека е гладен.Така беше и со првото синче, го доев 22 месеци.

JuLleE likes this.
  18. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Исто и мене можи се дешава пд време на време, непројатно е баш. Посебно во спиење смета.
    Штом се јавува кај повеќето сигурно не е страшно.

Freckles., JuLleE and Eli23 like this.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Бебето ми е старо 5 дена, се доиме. Седи на града по саат време и цица и пак не е најаден, а имам премногу млеко. Додавам по 30мл формула кога е многу нервозен и после е мирен, си спие, дури и да го будам за цицање не станува, си станува кога тој е гладен, обично на 3 или 3 и пол саати. Зошто не му стигнува моето млеко? Грешам негде?

20. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

И моето бебе не доцицуваше некако, не знам зошто, молзев и и давав од шише. Можда немаше толку сила да влече? Како и да е, после 2 ипол месеци доби сила и почна да си цица добро. Можда некоја поискусна мама ќе може да ти каже подобар совет, ова е моето искуство.

Iris-1234 likes this.