Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Така сум запамтила од првото,24ч во обичен фрижидер. Можеби грешам.
    Инаку се бориме сеуште со фаќање цице,па во сред ноќ немам време да го чекам да се стопли млекото,затоа го притоплувам во топла вода.
    На собна на ова топло време не би ризикувала со 4 часа, знае да се затопли станот и до 28 степени.

Го носевме на прва контрола, засега е се ок. Денес ми беше врвот 100мл од двете гради. Докторката вели дури и една града на еден подој дека му е доволна. Го нацицав таму и покажа плус 165г што според докторката е одлично.

lackygirl and IRBBB like this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас мислам да си доиш да не даваш шише, тоа е одлична грамажа.

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се бори навечер да фати цице,и бато беше таков првиот месец.
    Денес цел ден без шише,мислам дека сме на добар пат :)

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ќе биде, комбинирај додека пркне со шише навечер, ем да одмориш, ем да биде сит зошто навечер е многу важно да има цврст сон, да не се расонува да се нација давај шише ако сакаш, ако не терај со цице ќе видиш брзо ќе се опраи. Јас до 2м навечер давав после се научи да спие цела ноќ немав потреба, сега ако цица тоа е брзо и спие одма и раат.

Sofi.ja likes this.
  5. Viveki

Viveki Истакнат член

Мајки да ви се приклучам и јас. Бебето е 4 дена, на колку време треба да ја будам за цицање, градиве ќе ми експлодираат мислам?

Bebence29 likes this.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

На два часа, а ако се буди порано од тоа и порано ќе ја нудиш. Со среќа и со лесно.

Viveki likes this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Жени мене многу ме боли левата града, мислам не целата ама околу ареолата и брадавицата ми е камен тврда, осеќам како струја да ми минува цело време. Имс млеко кога стискам и не гледам никаде црвенило или грутки, мислев мастит да не е, ама немам ни тт за тоа. Истовремено бебе е во некоја криза и доењето е многу тешко ама за беља само од таа града сака, од другата како да се гади. И најново мора шетаајќи да го дојам, никако друга позиција не прифаќа, грб ќе ми падне.
    Инаку вчера на педијатар ми рекоа да не се секирам за тоа што има малце нададено, дека е во граници на нормалата неговата тежина, ми рече да продолжам само со доење, во висина повеќе расте бебево, мада реално и јас и татко му сме онака со нормална тежина, баш и он изгледа во грдабата како мм.
    Не давам ад ќе продолжам со доење ама не знам, што да правам со градава?

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Стави зелка, ама само на градата не на брадавицата и ареолата. А за другата града да ја сака пробај во поза фудбалска топка, обратно, фактички да му иде исто како и градата што ја сака во уста, мислам дека до тоа е.

1209 likes this.
  9. Viveki

Viveki Истакнат член

Фала ти многу :inlove:

Bella_Stella likes this.
  10. Bella_Stella

Струјата е млеко што надоаѓа и јас осеќам така повремно. Масирај ја градата под топол туш, мислам дека ќе ти олесни. А за од другата града да прифати пробај смени поза, лежејќи можеби ќе прифати или вака Ангел како што вика да му правиш оптичка варка дека е истата страна. И ние мака мачиме со цицањето, ама стискам заби и терам..

1209 likes this.
  11. Nala37

Nala37 Истакнат член

Пробај и со бели звуци кога одбива да цица кај бебе помагаше тоа или пак да пробаш да не му се ждрига, некогаш кога му се ждригаше одбиваше да цица и плачеше. Ми требаше време да сфатам но кога укапирав веќе немавме мака со одбивање.

12. 1209

1209 Форумски идол

Со бели звуци сме постојано, а и обавезно го ждригам, мислам дека не е до тоа, туку до скокот, трае уште некој ден па се надевам ќе се смени после него, ама ова болката уште толку ми прави мака, мора да најдам решение.

Nala37 likes this.
  13. Nala37

Nala37 Истакнат член

Имав и јас мака со едната града ама имав и црвенило и треска една ноќ. Болката траеше негде 3 дена ама форсирав да цица од таа града и се среди. Со помин мајка

1209 likes this.
  14. Bella_Stella

Да не те плашам ама мислам дека нас ни се споени трет и четврт скок. :worried: Среќа бебево во принцип ми е мирно па само на цицањето се одразува. Да не зборам многу де, да не ме чуе па да видам убаво. :D
    @Nala37 на ова со белите звуци не ми текнало, шумишот закачен на креветче како украс стои. На почеток неколку пати го пуштивме, ама спијач си е и не сме имале потреба. Баш ќе пробам денес, фала за идејата.

Nala37 and 1209 like this.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Леле велиш има шанса:sweat: а баш се надевав дека барем дома ќе биде малце во добро расположение кога треба да се запознае со сите, мада не дека е нешто многу лош, мирен е во глобала во сите скокови до сега, освен со јадењево што се глупира, инаку нам бел звук ни е вентилаторот, кога не сака да спие или е вознемирен застанувам пред него и одма се смирува, ем звукот ем ладничко.

16. Kris27

Kris27 Активен член

На доење ми е бебче, но имам премногу обврски а да се одмолзувам не ми успева, дали може да му дадиме адаптирано кога ме нема дома, некој што постапил така?

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Колкаво е? Знаеш дека ризик ти е да се одбие или пак да не знае да пие воопшто од шише.

18. Kris27

Kris27 Активен член

Уште од шесте недели кога ја оставав се одмолзував и од шише пиеше преку два дена, сега сме 4ипол месеци

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не знак што да ти кажам, ако е до толку неодложно давај шише, ама знаеш дека е ризик да се одбие.

20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Јас сум давала така повремено, немало проблем.

Но, имај предвид дека не секое дете е исто. Моево се уште не одбило храна во никаква форма.
    Некои не го сакаат вкусот на адаптираното, не сакаат или не знаат да јадат од шише, па тука можеби ќе треба да пробуваш повеќе варијанти ако не успее од прва.

И најважно, ако сакаш да не ти се одбие, обери шише со слаб проток, со цуцла слична на форма на брадавица за да не му олесниш премногу кога ќе јаде.

Бебињата во принцип баш "работат" додека цицаат. Мора активно да влече за да цица. Со несоодветно шише што многу брзо и лесно тече можеш да си направиш беља пошто ќе се навикне на полесен начин да се најаде.

Ако си решила почни внимателно, ама имај ги предвид ризиците за одбивање и следи го детето ако пројави некоја промена за да спречиш на време.