Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Tinushka

Tinushka Популарен член

Имам помпа се одмолзувам и млекото и го давам во шишенце ама не сака ,го плука ...се кисели ко лимон да и давам . Секој ден пробувам ама не сака . А вака многу често бара да јаде и ноќеска станувам најмалку три пати , мачно е со секое пиење да вриеш шишиња и да раствараш ново додека оно вреска како со денови да не е јадено.
    Кога бевме на педијатар ме праша дали ја дојдам или е на вештачко и реков дека не сака да цица , ок ми вика не ја форсирај штом не сака нека е на вештачко...

Eli23 likes this.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

За навечер ке си спремиш 2-3 шишиња и топла(не жешка ) вода во термос.Во скроз суво шише ке си имаш спремено онолку мерилици ад колку што треба.
    Кога ке побара додаваш вода,мучкаш 10 секунди и ке и дадеш да пиеш.
    Без да стануваш и без она да плаче.
    Јас така правев.

3. Eli23

Eli23 Форумски идол

Знам дека ќе мислиш дека те напнувам. Си пробала кога пишти дека е гладно многи прво молзеното да го нудиш?
    Мене ми го плукаше ад како што викаш ти, еден период имав намалена лактација. Ептен кога беше гладна и тоа го пиеше.
    Ти си знаеш секако најдобро, само сакам некој совет да ти дадам добронамерен.
    @Tinushka

Kaetana, Tinushka and ♡BuBaLe♡ like this.
  4. Tinushka

Tinushka Популарен член

Сум пробала , ама не сака незнам што да и правам . Прво пробував од града не бидна , после со шишенце (претежно навечер) не сака само што ќе и капне од цуцлата една капка ја плука, ќе заспие ќе заборави ќе почне да влече од шишето кога ќе осети почнува уште повеќе да плаче и со јазикот ја турка цуцлата и целото млеко што го повлекла го вади.
    А јас и немам многу млеко и секој ден имам се помалку едвај 20 има во шишето..

Eli23 likes this.
  5. Tinushka

Tinushka Популарен член

Ајде вечер така ќе направам , мада мислам да и зголемам навечер од 60 на 90 преку ден некогаш ќе испие 90 некогаш ми остава .
    Скоро месец е на храната пишува 120 да и дадам ама неможе да испие толку ваљда тежината има удел ...сега е 2800 тешка :/

Eli23 likes this.
  6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Мене ми е малата 3 и пол месеци скоро и пие сеуште по 60мл, ретко по 80-90. Немора да значи дека за секое бебе важи напишаното. Си јаде сигурно колку што и треба.

Antebellum and Tinushka like this.
  7. Tinushka

Tinushka Популарен член

Па и јас така викам , ама свекрвата ми вика касниш многу со давањето храна и често се караме за тоа ,викам жено неможам со сила да и давам ..

8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Мм еднаш со сила и даде 90мл и ни поврати на спиење. Во креветче, сама. Среќа ја пазевме од врата инаку немаше да ја видиме.
    Свекрвите се посебна категорија, се они знаат. :rofl:

okcenzi, Kaetana, Antebellum and 3 others like this.
  9. m.i.g

m.i.g Популарен член

Бидејќи и моето е на ад јас ставам вода (купечка Ладна) можиш било каква, во ѓезве онолку колку што ми треба ја загревам колку да биди топла и и додавам од храната. Ко ќе заплачи навечер, веднаш направи и ја храната за да не почни многу да ти плачи и да се расони,па така само ќе се изжачувате и двете. Давај и веднаш и продолжете со спиење, да си се навикни на денско и ноќно спиење, па да бидиш малку раат @Eli23 почна малата да плачи оти и се спиеше, свекрва ми веднаш давај и чајче за тоа плачи...јас сега ко ќе си размислам не можам да сфатам што е поентата на давање ЧАЈ ко ќе плачи бебето јас до продавница да појдам ако заплачи веднаш чајот ќе и го дадат

mama89 and Tinushka like this.
  10. Tinushka

Tinushka Популарен член

Е сеа да се насмеете малку ,мада мене тогаш не ми беше до смеење пошто притисокот мислам 200 ми се качи и ја покажав вратата.
    Ја земавме малата од болница и оваа гладно по пат плаче и се јавувам и викам оди купи млеко више си идеме ....купила.
    Се напи детево се ок , ајде после два саати ја пробав да цица неќе.
    Вреска дете ,плаче не чека да стоплам , јас дека прв пат нз шо му е мислев го боли нешто ..се исплашив оставив и шише и се го нишкам . Иде оваа што не му дадеш да цица ова она ..викам неќе . Да бе неќе каква мајка си ЦИЦКИТЕ ЗА МАЖ ТИ СИ ГИ ЧУВАШ :))) ( тогаш богами не ми беше смешно ) збеснав и реков да си ја фати вратата и дека не ми треба нејзина помош . МАДА дошла за да помогне , а да е жива само одмогна ...
    Остави што цуцлата цело време му ја вртела обратно ја се чудам шо не пие детево , па кога почна со бабински совети и глупостите што сакаше да му ги стави у креветче.
    Затоа боље сами да си ги чуваме и помалку глава да не боли !:devil:

11. Antebellum

Antebellum Популарен член

Да знаете дека и од стрес се губи млеко, опуштете се бебувчињата ќе си пораснат.

Sunshine_1979, joy1 and Tinushka like this.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ноу. Не се губи млеко од стрес. Зборувам за стрес и нервози кои ги имаме секојдневни.
    А стресови коо водат до хормонални пореметувања е друг муабет и реткост.

Wanna.be.mum, Bozica1980 and Kitten like this.
  13. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Na kolku vreme gi doite vasite malecki? Sinko cica na 2saati i vo tekot na denot i vo tekot na nokta, a denes pravi 6 meseci :D. Peridov se budi i pocesto noke i nesaka da zaspie dodeka ne mu dadam da cica pa neznam kolku e toa dobro sto nekogas i na pola saat vo tekot na nokta bara cice. Inace imame 2 zapcinja od pred 1 mes pa neznam dali mozebi e vo prasanje drugo zapce ili menuva deteto no veke skoro edna nedela e taka :|

14. kallias

kallias Популарен член

А од раѓање ли така си цица на 2 часа? Кај нас е различно, цица некогаш на 1,5 на 2 на 3 часа преку ден, зависи, како кога, а навечер не е така, спие по 4-5 па и 6 часа некогаш и после се буди за цицање, цица во полусон и пак си заспива. Така е од како е родена со цицањето, инаку има 3.5 месеци :)

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Ако е стално така, ок.. а ако е ова ново, како што сфатив од пред недела дена... убаво си викаш, бебето е 6 месеци, а тоа е значаен скок во развој... така што нормално е да е проследен со интензивно доење... кај и да е ќе почне да седнува, може сте почнале со дохрана... без секирација. :)

16. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Od koga e roden si cica na 2 saati samo peridov e poveke kenkav i poveke se budi noke, a ipomalku spie preku den ali toa e najverojatno faza. A inace pocnavme so probuvanje vkusovi i denovive ke pocnam da zamenuvam obrok ali sakam da pocnam i barem na 2ipol saati da mu davam da cica zatoa sto i mnogu e bucko 6m, a ima 9ipol kg :lol: Dali e mozno i cestoto budenje da e mozebi od cvrstata hrana :?: I zatoa sto nikako neuspevam da go zaspijam sekoja nok na pola saat ke zakenka i moram vo race |-) Nemam ideja kako da spie poveke ili kako da go uspijam za da nemoram vo race..ali toa i mozebi si e do deteto. Inace @kallias taka cicame od pocetok taka se dosega :)

kallias likes this.
  17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Не се секирај, како прво, дете што е доено не може да биде гојазно, колку кила и да има. Башка, ќе видиш ќе помине скокот во развој за недела дена, па ќе фати некој друг ред. Ние околу 6 месеци лошо поминавме... со будење често, а и не само тоа - не можеше ни да заспие навечер... само што ќе заспиеше, ќе ја ставев во кревет, одма се будеше со рикање... ептен беше весело!

Espadrila and Mi-Ma like this.
  18. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Мајки ние си цицаме само мајчино млекце и супер си напредувавме, но сега како да ми намалува млекото меки ми се градите па морам да и давам дохрана. Дали тоа значи нешто привремено или го снемува млекото?

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Нееее, меки гради значи дека се средува лактацијата... :) Не значи дека немаш млеко! Баш и треба да омекнат....!

Колку сте стари?

20. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

1,5 месец и си имав млеко си се доеме и стигнуваше. А сега гледам дека послабо има и не и стигнува. А цело време ми се меки веке 2 дена се смалија малку не само после доење