Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Маја Т

Маја Т Популарен член

И јас сакав ова да го пишам.Моето цица најмногу 5 мин и супер напредува.Баш поради тоа земав вага на Чико.Сум го мерала пред и после подој и за тоа кратко време он успевал да исцица и до 60-70мл, од друга страна има бебиња на кои им треба 20 мин за да исцицаат исто толку млеко.

2. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Јас нагласив за поголемо бебе кога беше. Сакав да ја нагласам леснотијата на доењето која доаѓа понатаму.

3. 0ли

0ли Форумски идол

И моето цица многу кратко. Се секирав да не не јаде доволно, но вагата си покажуваше. И јас сум дома со вагата, само мојата е од друг бренд.
    Еднаш неделно обавезно ја мерам, така сум раат дека сме океј со доењето.
    Нема време женскава моја за губење време да цица долго, маф прави од двете гради.

4. Ano

Ano Форумски идол

Двете ми беа на ексклузивно доење, двете никогаш не цицале по повеќе од 10минути.

Маја Т, MartinaMM, Larea and 2 others like this.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Па не се сложувам баш со ова. Синко мој од почеток цица и од двете на подој. Сега веќе цица мах 10 мин и екстра напредува. Ама секогаш кога почнувам со подој почнувам со таа града со која сум го завршила предходниот подој. Ова ми го потврди и консултант за доење, така се примало масното млеко ми го даде како образложение. Јас ако давав града на подој со другата града слободно можев да одам да убијам некого :rofl: дур не се воспостави лактацијата, стануваше како камен тешка :wasntme:

6. QueenQ

QueenQ Активен член

Спазмекс смеам да пијам?

7. Carolin.

Carolin. Популарен член

Да

8. simpleewa

simpleewa Истакнат член

А да ве прашам нешто, секогаш столицата кај бебињата што се на доење треба да е златно жолта..? Моето бебе е на доење последниве неколку дена, претходно давав еднаш во демот навечер ад.. ама столицтаа е иста - темно жолта, со парченца, и некаква нијанса на темно зелено... Не можам да ја опишам, ама златно жолта не е дефинитивно..

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ништо страшно, може да е инцидентно и темно зелена

10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Патронажната нека си дои така. Како ќе држиш на сила 15-20 мин бебе што се најадува за 5 или 10? Не се фаќајте за секој збор така здраво за готово. Ок е на почеток кога уште не се свесни и најчесто успани од жолтица да се будат и да се форсираат да цицаат, плус и за да стимулираат лактација меѓу другото. Ама бебиња што веќе подолго цицаат не се ставаат на штоперица. Син ми цица брзо, за кратко кога ќе се засити почнува да се врти наоколу да разгледува, ќе цицне ќе се тргне, па пак така и јас нудам се дур целосно не изгуби интерес. Многу често знае да побара за брзо зошто не се дојадел и нормално давам пак. Ама знае и да се најаде за 10 мин и да го држи 2-3 часа. Како и зошто да го држам 15-20 мин по секоја цена зошто некоја патронажна рекла така. :^)

Sofi.ja, Ceneva, Маја Т and 4 others like this.
  11. lady1987

lady1987 Истакнат член

Дали сте ги користеле шишенцата за складирање на колострум на Haakaa и дали се практични? За овие шишенца прашувам
    Screenshot_20231018-100914_Chrome.jpg

12. 0ли

0ли Форумски идол

Мислам дека истово се постигнува и со обичен шприц, овие не знам што се толку посебни што чинат толку.
    Баш ме интересира дали некоја има вакво и да каже.

lady1987 likes this.
  13. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

И јас стварно не знам шо е со цените работата, јас искрено си порачав од Алиеспрес и хаакаа пумпа и бубамара колектори, и едните и другите беа по 3$ Хаката не ми е стигната, ама и мислам дека нема да ми користи, ама бубамара колекторите да знаев ке порачав 4 а не 2 оти ептен ми се најдоја.

lady1987 likes this.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се согласувам дека бубамарите би биле попрактични, пумпата според мене ич не е, освен да се претури во неа млеко и со капакот да се чува во фрижидер. Најзалудно фрлени пари ми се за пумпата, ниту еднаш не ја употребив, така ми стои.

sandza, lady1987 and MartinaMM like this.
  15. lady1987

lady1987 Истакнат член

И мене ме интересира дали се практични и дали некоја членка ги има користено.

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Исти ѓавол се искрено нема разлика никаква само пари да се фрлаат.

17. 0ли

0ли Форумски идол

За малку ќе се залетав за ова, не дека не :D
    Ама си реков какво складирање, бебето ќе го ставам постојано на града во болница и ќе го исцица самото.

lackygirl likes this.
  18. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Женски,ај да прашам дали некоја има искуство слично на моево. Прекинав да дојам не по моја желба,туку бебето не сакаше веќе,на 4 месеци негде од прилика. Млеко чат пат знаеше да ми протече ама ништо значајно,па после и тоа прекина скроз. Сега пред две недели почна да ме “штипат” градите како кога ми надоаѓаше млеко на почетокот. Ама ништо не течеше.
    Денес гледам на градата до брадавицата како блистер направен,со бел врв. Не ме боли ништо од тоа. Го тргнав белото после стиснав дали ке протече млеко почна пак да се полни кај блистерпт а од брадавицата како некои ситни парчиња ко желе проѕирни ми излегоа.
    Сега после пола саат градава почна топла да ми станува некако како нешто да се дешава внатре..
    Имала некоја вакво нешто или? Како се третира блистер?

19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Оди на др, може и ехо да ти напраат да видат што како. До тогаш листови зелка ставај, тоа ми помагало мене, ама сум немала ваков проблем ни со двете деца.
    Пиши и на инстаграм на @doenjesoljubov поточно Наташа, враќа на пораки штом види, ќе те посоветува, или на фб пиши и на Јасна.

АнаМаријаД likes this.
  20. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Фала ти многу ке се обратам на Наташа одма па после на доктор секако. :hug:

Mumoftwo30 likes this.