И јас сакав ова да го пишам.Моето цица најмногу 5 мин и супер напредува.Баш поради тоа земав вага на Чико.Сум го мерала пред и после подој и за тоа кратко време он успевал да исцица и до 60-70мл, од друга страна има бебиња на кои им треба 20 мин за да исцицаат исто толку млеко.
Јас нагласив за поголемо бебе кога беше. Сакав да ја нагласам леснотијата на доењето која доаѓа понатаму.
И моето цица многу кратко. Се секирав да не не јаде доволно, но вагата си покажуваше. И јас сум дома со вагата, само мојата е од друг бренд. Еднаш неделно обавезно ја мерам, така сум раат дека сме океј со доењето. Нема време женскава моја за губење време да цица долго, маф прави од двете гради.
Па не се сложувам баш со ова. Синко мој од почеток цица и од двете на подој. Сега веќе цица мах 10 мин и екстра напредува. Ама секогаш кога почнувам со подој почнувам со таа града со која сум го завршила предходниот подој. Ова ми го потврди и консултант за доење, така се примало масното млеко ми го даде како образложение. Јас ако давав града на подој со другата града слободно можев да одам да убијам некого дур не се воспостави лактацијата, стануваше како камен тешка
А да ве прашам нешто, секогаш столицата кај бебињата што се на доење треба да е златно жолта..? Моето бебе е на доење последниве неколку дена, претходно давав еднаш во демот навечер ад.. ама столицтаа е иста - темно жолта, со парченца, и некаква нијанса на темно зелено... Не можам да ја опишам, ама златно жолта не е дефинитивно..
Патронажната нека си дои така. Како ќе држиш на сила 15-20 мин бебе што се најадува за 5 или 10? Не се фаќајте за секој збор така здраво за готово. Ок е на почеток кога уште не се свесни и најчесто успани од жолтица да се будат и да се форсираат да цицаат, плус и за да стимулираат лактација меѓу другото. Ама бебиња што веќе подолго цицаат не се ставаат на штоперица. Син ми цица брзо, за кратко кога ќе се засити почнува да се врти наоколу да разгледува, ќе цицне ќе се тргне, па пак така и јас нудам се дур целосно не изгуби интерес. Многу често знае да побара за брзо зошто не се дојадел и нормално давам пак. Ама знае и да се најаде за 10 мин и да го држи 2-3 часа. Како и зошто да го држам 15-20 мин по секоја цена зошто некоја патронажна рекла така.
Дали сте ги користеле шишенцата за складирање на колострум на Haakaa и дали се практични? За овие шишенца прашувам
Мислам дека истово се постигнува и со обичен шприц, овие не знам што се толку посебни што чинат толку. Баш ме интересира дали некоја има вакво и да каже.
И јас стварно не знам шо е со цените работата, јас искрено си порачав од Алиеспрес и хаакаа пумпа и бубамара колектори, и едните и другите беа по 3$ Хаката не ми е стигната, ама и мислам дека нема да ми користи, ама бубамара колекторите да знаев ке порачав 4 а не 2 оти ептен ми се најдоја.
Се согласувам дека бубамарите би биле попрактични, пумпата според мене ич не е, освен да се претури во неа млеко и со капакот да се чува во фрижидер. Најзалудно фрлени пари ми се за пумпата, ниту еднаш не ја употребив, така ми стои.
За малку ќе се залетав за ова, не дека не Ама си реков какво складирање, бебето ќе го ставам постојано на града во болница и ќе го исцица самото.
Женски,ај да прашам дали некоја има искуство слично на моево. Прекинав да дојам не по моја желба,туку бебето не сакаше веќе,на 4 месеци негде од прилика. Млеко чат пат знаеше да ми протече ама ништо значајно,па после и тоа прекина скроз. Сега пред две недели почна да ме “штипат” градите како кога ми надоаѓаше млеко на почетокот. Ама ништо не течеше. Денес гледам на градата до брадавицата како блистер направен,со бел врв. Не ме боли ништо од тоа. Го тргнав белото после стиснав дали ке протече млеко почна пак да се полни кај блистерпт а од брадавицата како некои ситни парчиња ко желе проѕирни ми излегоа. Сега после пола саат градава почна топла да ми станува некако како нешто да се дешава внатре.. Имала некоја вакво нешто или? Како се третира блистер?
Оди на др, може и ехо да ти напраат да видат што како. До тогаш листови зелка ставај, тоа ми помагало мене, ама сум немала ваков проблем ни со двете деца. Пиши и на инстаграм на @doenjesoljubov поточно Наташа, враќа на пораки штом види, ќе те посоветува, или на фб пиши и на Јасна.