Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Пред породување не се пие, а после породување не значи дека ќе ти треба. Јас имав доволно млеко, почна да надоаѓа уште пред да се породам. Чај купив чисто онака, ама не го испив ни пола кутвче. Инаку успешно дојам 6+ месеци.

Slonce91, AlchinovaR1979 and lady1987 like this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Изгледа маститис фаќам... почна со ужасна главоболка, почна малку да ме тресе, се облеков, па цело тело да ме боли и на крај градата со грутки што ми е ми отече, почна да ме боли и се вжешти. Му дадов од неа да цица па сеа ќе видиме. Сега ќе ставам грашок ќеса, пошто млеко тече, нема запушено, само е болно. Ме боли се ко за грип некако....

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Мене само топли тетри ми помагаа за градите кога ми беа со грутки.

4. n0Limits

n0Limits Истакнат член

Во болница после породување ако не ми надојде одма млеко туку на пример после ден-два, како се храни бебче во меѓувреме? Му даваат од болница АД?

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Да, и ако те отпуштат и сеуште немаш ти даваат насока по колку мл да даваш и на колку време и какво млеко. Имаш и на нет од кога ќе се роди колку му е доволно на бебуш да пие млеко.

n0Limits likes this.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Грутки имам скоро па од почеток, ама ова болката е на друг крај од грутките. Грутките се под града а болката и жештината е горе, под деколте. 10м ќе праи Бејби.
    Првиот ден не им даваат ништо, само декстроза мислам, од вториот ден по 10мл. Мене ми го имаа оставено да цица и ако врескаше многу, а врескаше, му даваа со шприц. Јас бев царски и дојде млеко дури на 3 ден, ама он тегнеше. Ставај бебе на града, ако се нацица нема да пие од дохраната.

n0Limits likes this.
  7. lady1987

lady1987 Истакнат член

Кога првпат по породување ви го донесоа бебето за доење?

8. princess5

princess5 Форумски идол

Мамички, кај проверувавте што смее при доење?
    Се затнав денес со носот (прснав септаназал немав друго чаре за да почнам да дишам буквално)
    Изгледа синусиве ми проработеа и нормално за викенд мора нешто да е...па да знам што смеам до вторник?

9. NNK19

NNK19 Популарен член

https://e-lactancia.org/

10. shz

shz Форумски идол

Да од болницата му даваат АД, во меѓувреме ќе го донасаат на града за да надојде млеко и да се научи да цица.

n0Limits likes this.
  11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

После 2 часа, додека го средат, избањаат, и сл. После скоро цел ден беа со мене и за 2 пораѓаи зборувам. Се додека беа со мене на града ми беа, така имавме успешна доенечка приказна до 13м со 2. А на ексклузивно доење до 5 м беа.

lady1987 likes this.
  12. simpleewa

simpleewa Истакнат член

феминки, како беше она ефективното молзење... на 5-10 минути некако? не можам да го најдам низ претходните постови.. и дали може во исто шише да се молзам преку цел ден, за вечерта да го дадам на бебе или да замрзнам?

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Power pump молзиш 20мин, 10мин пауза, 10мин молзиш, 10мин пауза и на крај 10мин молзиш. Но не во исто шише, млеко на различна тт не се меша. Молзи во чашки, теглички, шишиња и во фрижидер, на крај ќе дадеш заедно цело оладено, или ќе го смрзнеш.

simpleewa likes this.
  14. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Мхм, фала ти многу :)

15. Mamvita

Mamvita Активен член

Majka jas sum sega taka znaci 24 h da ja ostam ke e na grada, a napolnivme 2 meseca. Poslednata nedela dve cica dremnuva 15 min i pak place za grada, a povraka obilno, polni peleni i napreduva odlicno. Doktorkata vika precicana e,a taa samo na grada se smiruva. Do koga vaka sakaat postojano na grada.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ставив на болната града шише со пожешка вода, пошто направи и оток во меѓувреме, после молзнав малку и бебе ме виде и се закачи да цица. Цицаше убаво и едно време се тргна, на устата кај него и на градата едно ко мрсно конче, ко згрутчено млеко. Го вратив на града и после некое време ми олесна прилично. Можно е да го одзатнало каналчето? Сега ќе молзам уште, заспа, и ќе ставам мраз. Ми рекоа антибиотик ќе мора, серапаптазе и лецитин.

Freckles. likes this.
  17. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Мислам дека имам запушен канал. Имам болка само во една линија од самиот почеток на градата па се до ареолата. Кога ќе притиснам страшно боли, а нема ништо тврдо. Поминувам со топол туш и правам масажи, ставам топли облоги,бебе редовно цица, ама еве втор ден боли. Што друго би можела да пробам? Плус сум малаксана, температура немам.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Исто мајче, исто ме снајде. Со тоа што јас имам многу тт. Изгорев до 40ка иде. Денес се стврдне. Масирај со топло шише, дои па стави ќеса смрзнат грашок/пченка. Мене синко ми извади едно мрсно парче, пишав погоре и ко да ми олесни.

stoimanovskamarija likes this.
  19. Freckles.

Freckles. Популарен член

Најверојатно го има одзатнато.
    Имаш печат црвен на градата? Сеуште си со тт? Лецитин мислам прво два пати по 2 се пиеја, па 2 пати по едно, па еднаш дневно.

20. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Оххх мене ми е мека градата, му давав исцица убаво и топли шише држам еве пробав да измолзам ништо 3 капки само :( во 1 пиев парацетамол еве сега пак сум малаксана немам ни рака ни нога. Кога смејам пак да пијам? После подој ладно ли да ставам? Инсче и на АД е дека немам доволно, исто и со првото бев така исцица убаво па после АД. Кај не снајде ова сега не знам кско да си помогнам