Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. mama89

mama89 Истакнат член

За 2 недели ја излечив ешерихија со семки од лубеница ;)

Kaetana and iloveyou29 like this.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Колку имаше вредност?

3. mama89

mama89 Истакнат член

Ааа не се сеќавам , одамна беше :)

4. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Како да го прекинам млекото малата не цица само ноке еднаш и тоа да ја залажам само и неам многу млеко... од што цица неубаво имам како рана на едната града... мачкам со триста глуппсти ланолин нистатин и никако да помине, некое искуство? И дали има некој апчиња за прекин на млеко и дали гинеколог или матична ги препишува?

5. verena

verena Активен член

здраво имам како грутка на градата бев на гинеколог ми реце дека е млекото дека со цицањето ке ми исчезни но вчера ми беше долу денес ми е горе и многу ме боли не можам ад се молзам не течи млеко а со цицањето тешко оди ја масирам градата под топла вода но оисто е некој совет ако имал некој ваков проблем фала многу

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Поинтензивно неκа цица од таа стρана,но нуди ја и дρугата гρада по малκу,да не ти се втвρдне и таа.
    Јас чував шише со топла вода на гρдата,листови зелκа исто помагаат,но најмногу цицањето. Ќе помине за два-тρи дена.

verena and Kaetana like this.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Топли облоги пред цицање, туш со пожешка вода и масажа... А после цицање ладни облоги и листови од зелка.
    Ако не се подобрува ситуацијата особено ако качиш температура, оди пак на лекар. Во меѓувреме смееш парацетамол да се напиеш.

verena and joy1 like this.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Дали има некој искуство со вештачки брадавици?

Ќерка ми се роди предвреме, може да цица, ама често се пушта од градата и не продолжува. Некогаш се бори да ја најде, колку и да и ја ставам во уста, ќе ја пушти. Реално, некогаш доењето е како песна, и си цица супер. Но 2-3 пати во денот убаво доење и остатокот борба, мислам дека е лошо за да накрене на тежина. По една недела беше падната 100 грама, иако имам доволно млеко.

Денес зедов вештачки брадавици од МАМ, и вака ми изгледа дека многу поефективно се храни. Не ја испушта од уста и ефективно цица подолго отколку на града. Се надевам дека ова ни е спасот, барем дури да накрене тежина (барем да биде 3 кила). Плус брадавиците ми се мали и не се многу испакнати, па кога и ја ставам цела брадавица сосе ареола големка и е за нејзиното малечко устенце.

Некој со слично искуство?

only44you and verena like this.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Со тек на време брадавиците сами се испакнуваат, нормално, при доење.

Знам @mariz доеше на почетокот со вештачки па мислам дека нема да и биде проблем да сподели искуство.

mariz and jacqueline.s like this.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Јас имам мн мали брадавици па, рамни скоро и морав со вештачки прво дека и камен тврди градите ми беа, па уште толку се израмнија брадавиците немаше шанса да фати и со вештачки супер ми одеше, но за брзо ги оставив, ми омекнаа градите, а и синко алчно бебе големо, он па 4ипол кг роден... цицаше ако му се испуштеше врискаше :D дури од што брзаше ме зацицуваше на страна од градите додека го местев... Значи не е битна брадавицата дали е рамна или ептен испакната, кога ке добие сила повеќе ке влече и од рамна брадавица.. :) Баш онака ја вовлекува кожата во уста, си прави он сам брадавица хаха Терај вака, баш како што викаш... Кога ке крене килажа, тргни ги вештачките... :)

Kaetana likes this.
  11. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Мамаички се породив пред два дена машала син ми изгорен за цицање имам се ко со треба ама мн ме волат пупкте посебно денсата молам за совет

jacqueline.s likes this.
  12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

@mariz , која марка користеше?

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Мачкај кокосово масло на брадавиците, тоа нема потреба да го измиваш пред доење, па постепено ќе ти се навикнат и ќе помине болката.

joy1 and Kaetana like this.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Честитки.
    Да се надоврзам на @Kitten - плус провери дали ти е убаво наместено детето за цицање. Од лош фат знаат да се направат и рагади.

iloveyou29 and Kitten like this.
  15. mariz

mariz Форумски идол

На Медела, мислам има и поголеми и помали, јас поголемите ги земав, мислам на тебе помалите би ти одговарале дека мала бебушка... :)

jacqueline.s likes this.
  16. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Нон-стоп млекара ради! :D
    Од вчера околу 16 часот до сега постојано сме на цице!
    Штом ја тргнам вреска ... исто и ноќеска, цела ноќ си цицаше и си плажеше штом ја тргнам а онака си спие и се подразбудува на 3-4 саати да цица и продолжува да спие...
    Ме збунуваат насоките од педијатрите: на клиника викаат секогаш кога ќе сака давај и да цица, додека матичната вика никако цицање на помалку од 1,5-2 часа за да нема грчеви - толку му требало на млекото да се "свари" во мешето па ако во меѓувреме му се додаде ново ќе се стварале повеќе гасови?!?
    И сега кого да слушам?

mama89 likes this.
  17. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Правило бр.1 во доењето- "Бебето цица кога сака и колку сака" :)

joy1, Kaetana, KikuFFka and 2 others like this.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Грчеви имаат сите бебиња, без разлика што и да правиш! Дури и капки да даваш, чаеви, пак ќе има грчеви.

Утеха кога има грчеви е цицката и млекото. Затоа, кога сака, колку сака! Никакво гледање на саат.

Јас викам гледање на саат само во случај ако не побарало детето да цица!! А не да бара да цица а да не му се даде!

19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Фала миличка, и јас искуствено овие денови дојдов до истиот заклучок...штом е на цице ми е помирна и полесно ги поминува гасовите!
    Па затоа и ни даваат породилно - за гушкање и галење:hug:!

mama89, Girl-Rabbit, Kaetana and 2 others like this.
  20. kallias

kallias Популарен член

Ќерка ми е 4 месеци и овие денови кога цица почнува многу малку да цица и само се врти настрана да види, да слушне, дека дома полна куќа па гласови по цел ден слуша и мир немаме ни за спиење ни за цицање, брат и не ја остава ни минута, се е до неа и денес некако како малку да ми цицаше, па затоа ми бараше и почесто, ама штом ја ставам на цице, ќе цицне малку и се врти настрана да види кој зборува (facepalm), па паќ ќе продолжи и се така, едвај се намолиме да цица....од сега вака ли ќе биде или? Она сега почнува секој ден се повеќе да разбира па нормално е и дека ќе си игра ама чисто да си знам де, дали и вашите бебиња така прават :)

mama89 likes this.