Како да го прекинам млекото малата не цица само ноке еднаш и тоа да ја залажам само и неам многу млеко... од што цица неубаво имам како рана на едната града... мачкам со триста глуппсти ланолин нистатин и никако да помине, некое искуство? И дали има некој апчиња за прекин на млеко и дали гинеколог или матична ги препишува?
здраво имам како грутка на градата бев на гинеколог ми реце дека е млекото дека со цицањето ке ми исчезни но вчера ми беше долу денес ми е горе и многу ме боли не можам ад се молзам не течи млеко а со цицањето тешко оди ја масирам градата под топла вода но оисто е некој совет ако имал некој ваков проблем фала многу
Поинтензивно неκа цица од таа стρана,но нуди ја и дρугата гρада по малκу,да не ти се втвρдне и таа. Јас чував шише со топла вода на гρдата,листови зелκа исто помагаат,но најмногу цицањето. Ќе помине за два-тρи дена.
Топли облоги пред цицање, туш со пожешка вода и масажа... А после цицање ладни облоги и листови од зелка. Ако не се подобрува ситуацијата особено ако качиш температура, оди пак на лекар. Во меѓувреме смееш парацетамол да се напиеш.
Дали има некој искуство со вештачки брадавици? Ќерка ми се роди предвреме, може да цица, ама често се пушта од градата и не продолжува. Некогаш се бори да ја најде, колку и да и ја ставам во уста, ќе ја пушти. Реално, некогаш доењето е како песна, и си цица супер. Но 2-3 пати во денот убаво доење и остатокот борба, мислам дека е лошо за да накрене на тежина. По една недела беше падната 100 грама, иако имам доволно млеко. Денес зедов вештачки брадавици од МАМ, и вака ми изгледа дека многу поефективно се храни. Не ја испушта од уста и ефективно цица подолго отколку на града. Се надевам дека ова ни е спасот, барем дури да накрене тежина (барем да биде 3 кила). Плус брадавиците ми се мали и не се многу испакнати, па кога и ја ставам цела брадавица сосе ареола големка и е за нејзиното малечко устенце. Некој со слично искуство?
Со тек на време брадавиците сами се испакнуваат, нормално, при доење. Знам @mariz доеше на почетокот со вештачки па мислам дека нема да и биде проблем да сподели искуство.
Јас имам мн мали брадавици па, рамни скоро и морав со вештачки прво дека и камен тврди градите ми беа, па уште толку се израмнија брадавиците немаше шанса да фати и со вештачки супер ми одеше, но за брзо ги оставив, ми омекнаа градите, а и синко алчно бебе големо, он па 4ипол кг роден... цицаше ако му се испуштеше врискаше дури од што брзаше ме зацицуваше на страна од градите додека го местев... Значи не е битна брадавицата дали е рамна или ептен испакната, кога ке добие сила повеќе ке влече и од рамна брадавица.. Баш онака ја вовлекува кожата во уста, си прави он сам брадавица хаха Терај вака, баш како што викаш... Кога ке крене килажа, тргни ги вештачките...
Мамаички се породив пред два дена машала син ми изгорен за цицање имам се ко со треба ама мн ме волат пупкте посебно денсата молам за совет
Мачкај кокосово масло на брадавиците, тоа нема потреба да го измиваш пред доење, па постепено ќе ти се навикнат и ќе помине болката.
Честитки. Да се надоврзам на @Kitten - плус провери дали ти е убаво наместено детето за цицање. Од лош фат знаат да се направат и рагади.
На Медела, мислам има и поголеми и помали, јас поголемите ги земав, мислам на тебе помалите би ти одговарале дека мала бебушка...
Нон-стоп млекара ради! Од вчера околу 16 часот до сега постојано сме на цице! Штом ја тргнам вреска ... исто и ноќеска, цела ноќ си цицаше и си плажеше штом ја тргнам а онака си спие и се подразбудува на 3-4 саати да цица и продолжува да спие... Ме збунуваат насоките од педијатрите: на клиника викаат секогаш кога ќе сака давај и да цица, додека матичната вика никако цицање на помалку од 1,5-2 часа за да нема грчеви - толку му требало на млекото да се "свари" во мешето па ако во меѓувреме му се додаде ново ќе се стварале повеќе гасови?!? И сега кого да слушам?
Грчеви имаат сите бебиња, без разлика што и да правиш! Дури и капки да даваш, чаеви, пак ќе има грчеви. Утеха кога има грчеви е цицката и млекото. Затоа, кога сака, колку сака! Никакво гледање на саат. Јас викам гледање на саат само во случај ако не побарало детето да цица!! А не да бара да цица а да не му се даде!
Фала миличка, и јас искуствено овие денови дојдов до истиот заклучок...штом е на цице ми е помирна и полесно ги поминува гасовите! Па затоа и ни даваат породилно - за гушкање и галење!
Ќерка ми е 4 месеци и овие денови кога цица почнува многу малку да цица и само се врти настрана да види, да слушне, дека дома полна куќа па гласови по цел ден слуша и мир немаме ни за спиење ни за цицање, брат и не ја остава ни минута, се е до неа и денес некако како малку да ми цицаше, па затоа ми бараше и почесто, ама штом ја ставам на цице, ќе цицне малку и се врти настрана да види кој зборува , па паќ ќе продолжи и се така, едвај се намолиме да цица....од сега вака ли ќе биде или? Она сега почнува секој ден се повеќе да разбира па нормално е и дека ќе си игра ама чисто да си знам де, дали и вашите бебиња така прават