Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    За 2 недели ја излечив ешерихија со семки од лубеница ;)

На Kaetana и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Колку имаше вредност?

3. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Ааа не се сеќавам , одамна беше :)

4. kiki4kablondy

kiki4kablondy Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2010
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    444
    Како да го прекинам млекото малата не цица само ноке еднаш и тоа да ја залажам само и неам многу млеко... од што цица неубаво имам како рана на едната града... мачкам со триста глуппсти ланолин нистатин и никако да помине, некое искуство? И дали има некој апчиња за прекин на млеко и дали гинеколог или матична ги препишува?

5. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    здраво имам како грутка на градата бев на гинеколог ми реце дека е млекото дека со цицањето ке ми исчезни но вчера ми беше долу денес ми е горе и многу ме боли не можам ад се молзам не течи млеко а со цицањето тешко оди ја масирам градата под топла вода но оисто е некој совет ако имал некој ваков проблем фала многу

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.673
    Допаѓања:
    37.578
    Поинтензивно неκа цица од таа стρана,но нуди ја и дρугата гρада по малκу,да не ти се втвρдне и таа.
    Јас чував шише со топла вода на гρдата,листови зелκа исто помагаат,но најмногу цицањето. Ќе помине за два-тρи дена.

На verena и Kaetana им се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Топли облоги пред цицање, туш со пожешка вода и масажа... А после цицање ладни облоги и листови од зелка.
    Ако не се подобрува ситуацијата особено ако качиш температура, оди пак на лекар. Во меѓувреме смееш парацетамол да се напиеш.

На verena и joy1 им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    Дали има некој искуство со вештачки брадавици?

Ќерка ми се роди предвреме, може да цица, ама често се пушта од градата и не продолжува. Некогаш се бори да ја најде, колку и да и ја ставам во уста, ќе ја пушти. Реално, некогаш доењето е како песна, и си цица супер. Но 2-3 пати во денот убаво доење и остатокот борба, мислам дека е лошо за да накрене на тежина. По една недела беше падната 100 грама, иако имам доволно млеко.

Денес зедов вештачки брадавици од МАМ, и вака ми изгледа дека многу поефективно се храни. Не ја испушта од уста и ефективно цица подолго отколку на града. Се надевам дека ова ни е спасот, барем дури да накрене тежина (барем да биде 3 кила). Плус брадавиците ми се мали и не се многу испакнати, па кога и ја ставам цела брадавица сосе ареола големка и е за нејзиното малечко устенце.

Некој со слично искуство?

На only44you и verena им се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Со тек на време брадавиците сами се испакнуваат, нормално, при доење.

Знам @mariz доеше на почетокот со вештачки па мислам дека нема да и биде проблем да сподели искуство.

На mariz и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.891
    Јас имам мн мали брадавици па, рамни скоро и морав со вештачки прво дека и камен тврди градите ми беа, па уште толку се израмнија брадавиците немаше шанса да фати и со вештачки супер ми одеше, но за брзо ги оставив, ми омекнаа градите, а и синко алчно бебе големо, он па 4ипол кг роден... цицаше ако му се испуштеше врискаше :D дури од што брзаше ме зацицуваше на страна од градите додека го местев... Значи не е битна брадавицата дали е рамна или ептен испакната, кога ке добие сила повеќе ке влече и од рамна брадавица.. :) Баш онака ја вовлекува кожата во уста, си прави он сам брадавица хаха Терај вака, баш како што викаш... Кога ке крене килажа, тргни ги вештачките... :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    Мамаички се породив пред два дена машала син ми изгорен за цицање имам се ко со треба ама мн ме волат пупкте посебно денсата молам за совет

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    @mariz , која марка користеше?

13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Мачкај кокосово масло на брадавиците, тоа нема потреба да го измиваш пред доење, па постепено ќе ти се навикнат и ќе помине болката.

На joy1 и Kaetana им се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Честитки.
    Да се надоврзам на @Kitten - плус провери дали ти е убаво наместено детето за цицање. Од лош фат знаат да се направат и рагади.

На iloveyou29 и Kitten им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.891
    На Медела, мислам има и поголеми и помали, јас поголемите ги земав, мислам на тебе помалите би ти одговарале дека мала бебушка... :)

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Нон-стоп млекара ради! :D
    Од вчера околу 16 часот до сега постојано сме на цице!
    Штом ја тргнам вреска ... исто и ноќеска, цела ноќ си цицаше и си плажеше штом ја тргнам а онака си спие и се подразбудува на 3-4 саати да цица и продолжува да спие...
    Ме збунуваат насоките од педијатрите: на клиника викаат секогаш кога ќе сака давај и да цица, додека матичната вика никако цицање на помалку од 1,5-2 часа за да нема грчеви - толку му требало на млекото да се "свари" во мешето па ако во меѓувреме му се додаде ново ќе се стварале повеќе гасови?!?
    И сега кого да слушам?

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Правило бр.1 во доењето- "Бебето цица кога сака и колку сака" :)

На joy1, Kaetana, KikuFFka и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Грчеви имаат сите бебиња, без разлика што и да правиш! Дури и капки да даваш, чаеви, пак ќе има грчеви.

Утеха кога има грчеви е цицката и млекото. Затоа, кога сака, колку сака! Никакво гледање на саат.

Јас викам гледање на саат само во случај ако не побарало детето да цица!! А не да бара да цица а да не му се даде!

На ♡BuBaLe♡, Miss.Sweet, Sunshine_1979 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Фала миличка, и јас искуствено овие денови дојдов до истиот заклучок...штом е на цице ми е помирна и полесно ги поминува гасовите!
    Па затоа и ни даваат породилно - за гушкање и галење:hug:!

На mama89, Girl-Rabbit, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ќерка ми е 4 месеци и овие денови кога цица почнува многу малку да цица и само се врти настрана да види, да слушне, дека дома полна куќа па гласови по цел ден слуша и мир немаме ни за спиење ни за цицање, брат и не ја остава ни минута, се е до неа и денес некако како малку да ми цицаше, па затоа ми бараше и почесто, ама штом ја ставам на цице, ќе цицне малку и се врти настрана да види кој зборува (facepalm), па паќ ќе продолжи и се така, едвај се намолиме да цица....од сега вака ли ќе биде или? Она сега почнува секој ден се повеќе да разбира па нормално е и дека ќе си игра ама чисто да си знам де, дали и вашите бебиња така прават :)

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.