Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. deniz333

deniz333 Популарен член

Jas momentalno primam ospen. Site pencilinski bile dozvoleni pri doenje. Prasano poveke doktori, istiot odgovor!

2. bibi4e

bibi4e Истакнат член

Majka jas imam zatnati kanali i mene mi trebaat ako ne ste gi dale,ako ste gi dale kazete mi kako se vikaat pa da vidam ako nekoj odi za Grcija ke mi zeme.

3. YellowLedbetter

YellowLedbetter Активен член

Мајки не знам која тема е правото место па тука ќе пишам.

Бебушко има 6 дена од ко е родено е на антобиотик. Лежиме уште на болница, првиот резултат од крвна слика му беше црп-8, леукоцити-30
    Контролното од некни е црп-13, леукоцити-10.
    Зошто не му прават контролно денеска за крвна слика, многу денови се поминати се плашам премногу. Ако речам нешто ми викаат паничиш, а душава ме боли пошто не знам ни што му е. Дали сте имале слично искуство?
    Инаку се роди 2900гр, падна на 2650, па крена на 2750, па 2720 о тука е, дали е ова нормално да не накачува од ден на ден

4. firequeenn

firequeenn Популарен член

Мајка,нормално е да си отидете дома со тежина помала од родилната. Горе долу 90% сме отишле со помала дома. Дома ќе го следиш дали качува ако имате вага. Ано немаш вага ќе отидете на контрола после 10 дена ако ти е сомнително качувањето тржина и ќе ти кажат таму дали е во ред. Мада што и самото бебе ќе ти даде знак дали е гладно,дали е какано. Почекај само да ве пуштат и ќе си фатите ред дома.

YellowLedbetter likes this.
  5. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Чим сте уште на болница, во добри раце сте. За мерењето, не можи да биди репер мерење од вчера до денес. За две недели треба да си ја врати родилната тежина.
    Моето на две недели не ја имаше вратено родилната, ја достигна по неколку дена, но во консултација со педијатар ја пратевме и еве успешно се доиме.
    Првото бебе ми качуваше по 1.2кг првиот и вториот месец, сега второто по 700гр отприлика а двете само на доење.
    Некое повеќе, некое помалку, си има граници што си ги прати педијатарот, а и сама ќе си го пратиш бебето, ќе си увидиш.

YellowLedbetter likes this.
  6. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Zenski, od hrana za da nema grcevi, znam ne smee:
    -Mesunkasti (grav grasak lelja boranija naut)
    -Zeleni (marula spanakj rukola..)
    -zelka, karfiol, brokula
    -Presno mleko
    -zacineta luta i kisela hrana, samo sol stavam vo gotvenje
    -Apetisani
    -konzervirana hrana kako pasteti salami
    -kafe po edno

Nesto da mi dodadete/odzemete :)

7. klinkata

klinkata Истакнат член

Пиши ми имам уште две

8. bibi4e

bibi4e Истакнат член

Kade ziveete da dojde soprugot da gi zeme

9. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Конкретно за мене не приметив дека бебе имаше грчеви од некоја храна конкретно, па не се ограничував со храна. После 3 месеци му поминаа грчевите и продолжив да јадам се. Баш се мислев дали од кисела зелка ќе има реакција ама не приметив ни од тоа.

DaisyDream likes this.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Газирано и благо.

DaisyDream likes this.
  11. lalinda

lalinda Истакнат член

Од мое искуство, се отепав пиејќи кока кола и благо, нема никаква реакција фала Богу. Кај мене еднаш во 2 или 3 месец ѝ направив проблем со јадење на зелка. Од тогаш немам јадено. Сега е скоро 6 месеци, дали можам пак да пробам, можно ли е пак да има грчеви?

DaisyDream and Fenix05 like this.
  12. Bella_Stella

Па да, не значи дека секое бебе ќе реагира на сѐ од листата на храна што најчесто провоцира грчеви. Пробај си пак, можно е да има, ама и не мора да значи.

lalinda likes this.
  13. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Gazirano ne pijam , ama bez blago ima li zivot :D Ni kolaci ne smee, onie cajni i welness so oves mnogu si gi sakam? Za cokolada sum slusnala, ne ni jadam toa, ama kolaci, tulumbi...si sakam.
    Isto i suvo ovosje dali smeam? Suvi slivi konkretno. Cela zapečena sum uste niv da ne gi jadam, i ednas vo mesec ke odam vo toalet:worried:

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се можеш да јадеш од храна. Пробувај и гледај дали ќе му смета на бебе. Јас со првото компир варен и месо јадев секој ден без запршка и пак имаше грчеви. Сега се си јадев и појави реакција само на грашок,зелка свежа и индиски ореви се друго си јадев нормално.

DaisyDream likes this.
  15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Јас кога ќе ме фати стрволинка за благо прво ќе го нахранам па си каснувам малце таман додека спие 2 3ч да му пројде дејството на шеќерот (врска немам дали е така хахахах) ама гледам па бебо нема мака со грчеви за сега

DaisyDream likes this.
  16. klinkata

klinkata Истакнат член

Ти пишав поракс

17. Bella_Stella

Како што пишав погоре листата е генерална. Може ама баш ниеден продукт од неа да не му пречи на твоето бебе. Јади си слободно сѐ што ти се јаде. Ако осетиш од нешто проблем кај бебе ќе прекинеш и тоа е тоа.

Sofi.ja, klinkata and DaisyDream like this.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Не знам за вас,ама јас првиот месец се утепав јадејќи благо како никогаш во живот:x обично мм е по благото,јас ако каснам една коцка чоколадо.
    Но после пораѓај веројатно поради недостаток на енергија телото ми бараше чоколадо:drunk:
    Бебе беше добар,немаше мака.

19. Bella_Stella

Исто! Една цистерна кафе и кока кола испив, а бонбоњерите од мекици сама ги мавнав иако маж ми е благарот. Дали имало влијание на бебе не знам, не бев свесна тогаш дека може да има. После некое време престанав да јадам.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Оооо арно си престанала, како жити мене кажи. Јас како дупната благо јадам, не можам да се сопрам. Маж ми ми вели кај ти оди толку благо. Послаба сум од пред бременоста за цели 6 кг.
    Мислев дека јадам затоа што во бременоста ми беше забрането ради гестацискиот, ама ете 8 месеци немам контрола. Како бунар без дно сум :lol::rofl:

AlchinovaR1979 likes this.