Jas momentalno primam ospen. Site pencilinski bile dozvoleni pri doenje. Prasano poveke doktori, istiot odgovor!
Majka jas imam zatnati kanali i mene mi trebaat ako ne ste gi dale,ako ste gi dale kazete mi kako se vikaat pa da vidam ako nekoj odi za Grcija ke mi zeme.
Мајки не знам која тема е правото место па тука ќе пишам. Бебушко има 6 дена од ко е родено е на антобиотик. Лежиме уште на болница, првиот резултат од крвна слика му беше црп-8, леукоцити-30 Контролното од некни е црп-13, леукоцити-10. Зошто не му прават контролно денеска за крвна слика, многу денови се поминати се плашам премногу. Ако речам нешто ми викаат паничиш, а душава ме боли пошто не знам ни што му е. Дали сте имале слично искуство? Инаку се роди 2900гр, падна на 2650, па крена на 2750, па 2720 о тука е, дали е ова нормално да не накачува од ден на ден
Мајка,нормално е да си отидете дома со тежина помала од родилната. Горе долу 90% сме отишле со помала дома. Дома ќе го следиш дали качува ако имате вага. Ано немаш вага ќе отидете на контрола после 10 дена ако ти е сомнително качувањето тржина и ќе ти кажат таму дали е во ред. Мада што и самото бебе ќе ти даде знак дали е гладно,дали е какано. Почекај само да ве пуштат и ќе си фатите ред дома.
Чим сте уште на болница, во добри раце сте. За мерењето, не можи да биди репер мерење од вчера до денес. За две недели треба да си ја врати родилната тежина. Моето на две недели не ја имаше вратено родилната, ја достигна по неколку дена, но во консултација со педијатар ја пратевме и еве успешно се доиме. Првото бебе ми качуваше по 1.2кг првиот и вториот месец, сега второто по 700гр отприлика а двете само на доење. Некое повеќе, некое помалку, си има граници што си ги прати педијатарот, а и сама ќе си го пратиш бебето, ќе си увидиш.
Zenski, od hrana za da nema grcevi, znam ne smee: -Mesunkasti (grav grasak lelja boranija naut) -Zeleni (marula spanakj rukola..) -zelka, karfiol, brokula -Presno mleko -zacineta luta i kisela hrana, samo sol stavam vo gotvenje -Apetisani -konzervirana hrana kako pasteti salami -kafe po edno Nesto da mi dodadete/odzemete
Конкретно за мене не приметив дека бебе имаше грчеви од некоја храна конкретно, па не се ограничував со храна. После 3 месеци му поминаа грчевите и продолжив да јадам се. Баш се мислев дали од кисела зелка ќе има реакција ама не приметив ни од тоа.
Од мое искуство, се отепав пиејќи кока кола и благо, нема никаква реакција фала Богу. Кај мене еднаш во 2 или 3 месец ѝ направив проблем со јадење на зелка. Од тогаш немам јадено. Сега е скоро 6 месеци, дали можам пак да пробам, можно ли е пак да има грчеви?
Па да, не значи дека секое бебе ќе реагира на сѐ од листата на храна што најчесто провоцира грчеви. Пробај си пак, можно е да има, ама и не мора да значи.
Gazirano ne pijam , ama bez blago ima li zivot Ni kolaci ne smee, onie cajni i welness so oves mnogu si gi sakam? Za cokolada sum slusnala, ne ni jadam toa, ama kolaci, tulumbi...si sakam. Isto i suvo ovosje dali smeam? Suvi slivi konkretno. Cela zapečena sum uste niv da ne gi jadam, i ednas vo mesec ke odam vo toalet
Се можеш да јадеш од храна. Пробувај и гледај дали ќе му смета на бебе. Јас со првото компир варен и месо јадев секој ден без запршка и пак имаше грчеви. Сега се си јадев и појави реакција само на грашок,зелка свежа и индиски ореви се друго си јадев нормално.
Јас кога ќе ме фати стрволинка за благо прво ќе го нахранам па си каснувам малце таман додека спие 2 3ч да му пројде дејството на шеќерот (врска немам дали е така хахахах) ама гледам па бебо нема мака со грчеви за сега
Како што пишав погоре листата е генерална. Може ама баш ниеден продукт од неа да не му пречи на твоето бебе. Јади си слободно сѐ што ти се јаде. Ако осетиш од нешто проблем кај бебе ќе прекинеш и тоа е тоа.
Не знам за вас,ама јас првиот месец се утепав јадејќи благо како никогаш во живот обично мм е по благото,јас ако каснам една коцка чоколадо. Но после пораѓај веројатно поради недостаток на енергија телото ми бараше чоколадо Бебе беше добар,немаше мака.
Исто! Една цистерна кафе и кока кола испив, а бонбоњерите од мекици сама ги мавнав иако маж ми е благарот. Дали имало влијание на бебе не знам, не бев свесна тогаш дека може да има. После некое време престанав да јадам.
Оооо арно си престанала, како жити мене кажи. Јас како дупната благо јадам, не можам да се сопрам. Маж ми ми вели кај ти оди толку благо. Послаба сум од пред бременоста за цели 6 кг. Мислев дека јадам затоа што во бременоста ми беше забрането ради гестацискиот, ама ете 8 месеци немам контрола. Како бунар без дно сум