Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. marama

marama Форумски идол

Од 9 сабајле до сега воопшто не е заспан. Цело време бара да цица и го преместувам од една града на друга. Но, само влече, не голта. Пробав со пумпа млеко речиси и да нема на едната града, а на другата ич нема. Му пишав на педијатарот што да правам. Не знам како да стимулирам за млеко ама и за него ми е жал, се мачи од сабајле.

sani99 likes this.
  2. warrior

warrior Истакнат член

Мојот првиот месец цицаше на пола саат по 20 мин на града..Ако полни пелени не се секирај, ден денес со пумпа ништо не вадам а бебе си расти. Пробај со силиконски или пумпа за да извлечеш брадавици да може да фати. Инаку мене сок од јаболка ми помогна и чајот за доилки на алкалоид и многу вода. Инаку за стимулација после доење пробај пумпај ама пази може многу млеко да надојде.

marama likes this.
  3. sani99

sani99 Популарен член

Што смеам да се напијам за силна главоболка додека дојам??
    Аналгин или парацетамол?

4. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Јас парацетамол пијам.

sani99 likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Бруфен. Мене секој ден ме боли.. ама првите денови неподносливо кога беше се напив бруфен. Не се лачи низ млекото..

sani99 likes this.
  6. gothchick

gothchick Популарен член

Имам мака, скоро 40 дена сме, на секој подој после прва голтка шприца млеко (премногу дури од две трк дупки), бебе јаде среќа не одбива ама прима многу воздух така па после мака си имаме со грчеви. Логично ми е пред секој подој молзење и да не тече толку многу, ама како да знам кога ќе цица, некогаш е пола саат некогаш 4-5 саати ја нема, а шприцањето се случува и по пола саат и по 4ч. А да молзам од прилика на 2-3саати исто ми е ризик зошто ќе се прави повеќе млеко, чаре?
    Да почекам регулирање на лактација, до кога се случува тоа? Тогаш претпоставувам нема да е така?
    Дали секогаш ќе тече млеко, дали стално ќе сум со влошки?
    Првото дете до втор месец ми се одби од цицка заради истиов проблем, се давеше.
    Во кои позиции примаат најмалку воздух? Вака брадавицата цела ја фаќа, мало бебе е 2500гр е сега мало усте има ама немам болки и си влече нормално.

sani99 likes this.
  7. Dreamer

Dreamer Истакнат член

И моето првите два месеци беше така, постојано на града, ако го оставев во креветче одма плачеше и така по цел ден, навечер само ќе сврзеше два саати сон. И јас бев загрижена дали цица, само гледав дали му е мочкана пелената и првиот месец го носев секоја недела на мерење. Пумпата не е мерило дали имаш млеко, и јас ништо не можев да извадам, ако полни пелени тогаш нема што да се грижиш. За стимулација на млеко само бебе да цица и повеќе течности.

warrior, marama, sani99 and 1 other person like this.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Пумпата не е мерило за млеко. Инаку и моите беа така цело време бараа, некогаш и ко цуцла ме користеа... продолжи си, нека цица кога сака и колку сака. Ќе помине и тоа после ќе почне да се интересира и за други работи повеќе... сега цицето е интересно :)

marama and sani99 like this.
  9. Speechless

Speechless Популарен член

Утеха плиис.
    Бебе е скоро 4 месеци, веројатно не фати четврт скок. Со доењево сме крш, воопшто нема трпение, влече неколку пати и ако не дојде одма млаз ... вриштење.
    Па го шетам од града на града додека да дојде млеко.
    Ама потсвесно паничам. Вака е кај сите?

Инаку вака си мочка и кака баш обилно на ден два.Од сам почеток е на ексклузивно доење
    Бебе е и по буцко, последно мерење на точно 3 месеци беше 6кг.

@marama Тоа што бара млеко е и рефлекс, се вика rooting reflex, и е сосема нормално да го има, моето исто беше. Ако полни пелени според мене нема простор за паника

marama likes this.
  10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Неможеш некако да ги измасираш пред да му дадеш да цица? Да почне млаз да прска и тогаш стави го на града за да почне одма да му иде млеко

Speechless likes this.
  11. снежана2023

Кога ќе заврши со цицање пробај рачно доизмолзисе за да не ти тече во градник. Пред да му даваш да цица исто рачно набрзина 2,3 мин стисни ја на повеќе места градата за да истече силниот млаз
    За регулирање на лактација и ние мака мачиме пошто преку ноќ цица еднаш на 3-5 саати а денски си бара почесто на саат, два и многу повеќе млеко ми се прави и често сум со грутки, температура и тврди гради. И секогаш млеко најмногу ми надоаѓа преку ноќ а јас заспана сум за да молзам и кога ќе станам веќе е касно од тврда града никако не ми излегува млекото а бебе неможе да ја исцица. Незнам како да воспоставам ред денски да цица на 3 саати

gothchick and warrior like this.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Секогаш кога ќе бара да цица, купивај време. 2-3 минути думкање, 2-3мин шетање низ дома, измиј му ги рачињата, пушти цртани... што и да е, макар и по 1 минута, само да проаѓа време. И да речеме ќе одолговлечиш за 15мин. Ќе биде малку погладен и ќе исцица малку повеќе. Следно цицање пак исто. Наеднаш нема да смени од еден саат на три, ама ако секој ден зголемува за 10мин, за една недела ќе стигнеш до 3ч.
    Две деца имам, со двете вака ставив ред. Со првото на околу 5 недели, со второто на 2 недели.

снежана2023 likes this.
  13. warrior

warrior Истакнат член

Ауф ние сме 5 месеци и цица бебе на саат и пол два, ако не му дадам вришти. Пред спиење обавезно мора..А дремките му се кратки и јас не знам как да му поставам ред? Пред 4тиот скок барем саат врзуваше сега 30 40 мин.

снежана2023 likes this.
  14. снежана2023

Фала ти за советот ќе пробам така (y)

Spidy likes this.
  15. снежана2023

И преку ноќ цица на саат ипол?

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Ништо страшно ако вришти, еве 3 мин нека вришти. 3мин можеш да го подржиш во раце, да го подлажеш, да проаѓа време. Денес 3мин, утре 4, задутре 5. Ништо не се прави преку ноќ.
    А за редот, најдобро е спиење-јадење-играње. Да цица после дремка, да не заспива цицајки. Временски кога треба да цица во денот ако сакаш ќе ти кажам според возраста (јас се водам според тренинг за спиење), ама тоа е ако сакаш строг распоред и рутина. Инаку доволно е само да се следи циклусот спиење-јадење-играње. Вообичаено со тек на време сите бебиња влегуваат во циклус од 3-4 часа.

снежана2023 and warrior like this.
  17. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Една чаша узо,ама само една ќе смета на бебе при цицање?:tmi:
    Не ме карајте:lol:

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Не. :) Напиј се слободно.
    За разлика во бременост кога секоја капка алкохол се излачува во постелката. Чаша вино, или ете узо шат пат додека доиш нема да направи никаква промена. Потребно е големо количество алкохол за нешто да се излачи во млекото. :)

DELFINA81 likes this.
  19. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

:bow: Благодарам.
    Алкохол не бев пиела уште кога бев во припреми за ивф,во бременост секако..е сега си реков ќе пивнам една.:d:
    П.С.женското и нема грчеви..можеби го најдов лекот.:bandit:

Tea SK, sani99 and Yowannty like this.
  20. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Како се малите пиленца, како е со двете ти стигнува ли млеко. Кое повеќе бара