Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Дали е нормално тоа кафеавиот исцедок? Прв пат ми дојде на 40те дена и тоа обилно си крварев 7 дена а сега Требаше да ми дојде пред три дена имав само кафеав исцедок и толку.

2. farahfarah

farahfarah Активен член

Za zedna da i jas ama za jadenje sum na sila

Feniksgirl likes this.
  3. lala15

lala15 Истакнат член

Мајки хелп. Веќе неколку недели ќерка ми одбива да цица (3 месеци е). Значи буквално и се јаде, лапа раце, вршити за јадење, а кога ја ставам на града пишти од градата, мава, каса, бега, само да не цица. Од шише молзено млеко, исто. Сношти и дадов со лажиче, јадеше. Значи има денови кога си цица нормално, ама има денови кога цица буквално по 5 мин 2-3 пати и тоа кога не е расонета, ако ја залажам тогаш да и дадам. На последен преглед за 1 месец имаше ставено помалку од 500гр на килажа, а претходно си ставаше по 300-400гр неделно. Бебево се понаша како да заборавило да цица. Не сакам да дадам ад, бидејќи млеко имам доволно, ми тежат градите, а не знам како да постапам. Се надевам е период кој ќе помине. Прво мислев до скокот е, ама испадна дека не е, оти си продолжи вака и после скокот. А се грижам бидејќи малку става на килажа...

Лалина and PoisonIvyFatale like this.
  4. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Не знам дали е нормално. Ама мене тој исцедок после породување не ми прекина нагло, може два ипол месеци имаше бебе, кога прекинав повремено да имам некоја боја на исцедокот. Гинеколог ме гледаше, рече дека се е во ред и дека е нормален. Инаку 22 декември исто имав кафеаво, 7 јануари мислев дека добив имав два дена кафеаво со темно црвено и еве сега конечно нешто што личи на мензис. Др ми кажа дека што и како ке добијам не се знае, жени не добиваат по 2 години додека дојат, некои веднаш на 40 дена. Ке одам пак на преглед за некој месец.

PoisonIvyFatale likes this.
  5. PoisonIvyFatale

Сакам да почнам да вежбам а сме на ексклузивно доење па дали вежбањето би можело да го намало количината на млекото? И со какви вежби почнавте после пораѓај?

6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Здраво мајки,

Ви пишувам од болница, 3 ден од царски, живи здрави со бебе се е во ред. :inlove:

Знам дека после царски млекото доаѓа покасно, само сакав да прашам за совети што и како можам да правам периодов за да го поттикнам.

Се обидувам да ја ставам на града, но тврди ми се брадавиците па не фаќа, успева малку да фати со силиконски, но само 2-3 пати ќе цицне, ќе сфати дека нема ништо и се откажува - што е најинтересно и не се буни многу (освен ако не е веќе нервозна), туку едноставно си дреме на брадавицата. А и да сомнам, имам огромни гради и никако не можам да си најдам асална позиција за доење, се осеќам како да ќе и ја поклопам фацата и ќе ја задушам :D

Од вчера почнав да ги стимулирам градите со пумпа, знам дека треба и на секои 2-3 часа, но уште ми е незгодна секоја позиција, па го имам направено тоа неколку пати.

Што друго би ме советувале?

Лалина and merriel0 like this.
  7. merriel0

merriel0 Истакнат член

Football hold на бебе, на перница покрај тебе. Јас само така успеав со големи гради.

Бебе на града на секое, тоа најубаво стимулира млекце. Power pumping или cluster feeding. Но моментално бебе има желудниче на оревче, така да и многу млеко не е потребно.

Секое добро и ти посакувам успешна доенечка приказна :f:

MariaBouli likes this.
  8. Blond Scorpio

Blond Scorpio Активен член

Здраво мајки.

Можеби прашањето не е за тука меѓутоа и јас сум доилка па може некој ќе ми помогне.
    Пред неколку дена на десната града ми се појави голема модрица, не ме болеше, не можев да се сетам дали некаде сум се удрила, а местото е тешко достапно за бебо да ме шмукне.
    Бебо има скоро 5 месеци, ексклузивно се доиме, имам млеко, воспоставена лактација, немам никаков проблем со тоа.
    Модрицата почна да менува бои, нема болка ама денеска на допир напипав мала грутка.
    Секако ќе закажам ехо на гради и ќе се консултирам со доктор, но во меѓувреме би сакала да соберам искуства да не помислувам одма на најлошото.
    Ви благодарам.

9. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

MariaBouli likes this.
  10. merriel0

merriel0 Истакнат член

Јас еднаш без два грама памет, стиснав грутка во градата (каналче полно со млеко) и ми се направи модрица. Баш тука пишував. Не се сеќаваш да не си се стиснала несекајќи?

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Од скокот нејќе да цица, со двајцата се борев тој период. Гледај на саат пред да заплачи за цицање, затемни соба, пушти white noises на youtube и дај му да цица, една минута ако закаснев после се боревме |(

lala15 likes this.
  12. PoisonIvyFatale

Дали најде некое решение? буквално низ истото минеме сега за две недели качила само 110 грама во последно време нејќе да цица вреска ме греба ќе поцица малку ќе почне да плаче.
    Не знам ни што да правам веќе

13. lala15

lala15 Истакнат член

Најверојатно од скокот така правеше, сега почна да си цица понормално иако кога е преморена вреска уште и не сака да јаде. Најчесто и давам одма штом отвори очи кога уште не е расонета, тогаш најмногу прифаќа да цица, а ако е преморена ептен со молење и вриштење. Заспивање како претходно со цице нема шанса, само со нишкање оти не цица и уште повеќе се вознемирува почнува исто буквално да мава да гребе да пишти. Само тоа мене ми успеваше, уште нерасонета да и дадам да јади или ептен ако е гладна па да зацица на прво.

PoisonIvyFatale likes this.
  14. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Што мислите за тетовирање за време на доење?
    Не ми се брза има време ќе се тетовирани
    Само ја прашав таа кај што се тетовирани ми вика може нема никаква врска :?:

15. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Јас имам на кикабоо сега некој други од зегин намо нано незнам како точно се викаат кинам горе тоа од кесето отварам зиперчето ставам млеко директ истискувам воздух да нема внатре и затварам зипер убаво и мрзнам

Orchidea likes this.
  16. Orchidea

Orchidea Популарен член

Да, земав и јас на кикабоо, исто вака правам. Туку, гледав на Тему многу поевтини, ама не ми се сигурни дали се стерилни.

17. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Уфф незнам јаа не би зимала искрено ..

Orchidea likes this.
  18. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Мајки,истиот проблем го имам и јас со бебе одбива да цица,на ад сме,само навечер кога му е времето за спиење во затемнета соба и тогаш во раце нишкајки ја фаќа градата,не ми правело вака до сега,незнам што да правам
    Можеби е привремено така читав на нет или до скок:)ваше искуство...

Лалина likes this.
  19. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Skok e, ili može treba da dobieš togaš go odbivaat mlekoto, mojava taka pravi

intj_girl likes this.
  20. macka91

macka91 Форумски идол

Мајки да ве прашам дали има некоја што доела и година да поминало уште да не добила?