Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    137
    Дали е нормално тоа кафеавиот исцедок? Прв пат ми дојде на 40те дена и тоа обилно си крварев 7 дена а сега Требаше да ми дојде пред три дена имав само кафеав исцедок и толку.

2. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    128
    Za zedna da i jas ama za jadenje sum na sila

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    316
    Мајки хелп. Веќе неколку недели ќерка ми одбива да цица (3 месеци е). Значи буквално и се јаде, лапа раце, вршити за јадење, а кога ја ставам на града пишти од градата, мава, каса, бега, само да не цица. Од шише молзено млеко, исто. Сношти и дадов со лажиче, јадеше. Значи има денови кога си цица нормално, ама има денови кога цица буквално по 5 мин 2-3 пати и тоа кога не е расонета, ако ја залажам тогаш да и дадам. На последен преглед за 1 месец имаше ставено помалку од 500гр на килажа, а претходно си ставаше по 300-400гр неделно. Бебево се понаша како да заборавило да цица. Не сакам да дадам ад, бидејќи млеко имам доволно, ми тежат градите, а не знам како да постапам. Се надевам е период кој ќе помине. Прво мислев до скокот е, ама испадна дека не е, оти си продолжи вака и после скокот. А се грижам бидејќи малку става на килажа...

На Лалина и PoisonIvyFatale им се допаѓа ова.
  4. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.509
    Допаѓања:
    3.018
    Не знам дали е нормално. Ама мене тој исцедок после породување не ми прекина нагло, може два ипол месеци имаше бебе, кога прекинав повремено да имам некоја боја на исцедокот. Гинеколог ме гледаше, рече дека се е во ред и дека е нормален. Инаку 22 декември исто имав кафеаво, 7 јануари мислев дека добив имав два дена кафеаво со темно црвено и еве сега конечно нешто што личи на мензис. Др ми кажа дека што и како ке добијам не се знае, жени не добиваат по 2 години додека дојат, некои веднаш на 40 дена. Ке одам пак на преглед за некој месец.

На PoisonIvyFatale му/ѝ се допаѓа ова.
  5. PoisonIvyFatale

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    137
    Сакам да почнам да вежбам а сме на ексклузивно доење па дали вежбањето би можело да го намало количината на млекото? И со какви вежби почнавте после пораѓај?

6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    291
    Здраво мајки,

Ви пишувам од болница, 3 ден од царски, живи здрави со бебе се е во ред. :inlove:

Знам дека после царски млекото доаѓа покасно, само сакав да прашам за совети што и како можам да правам периодов за да го поттикнам.

Се обидувам да ја ставам на града, но тврди ми се брадавиците па не фаќа, успева малку да фати со силиконски, но само 2-3 пати ќе цицне, ќе сфати дека нема ништо и се откажува - што е најинтересно и не се буни многу (освен ако не е веќе нервозна), туку едноставно си дреме на брадавицата. А и да сомнам, имам огромни гради и никако не можам да си најдам асална позиција за доење, се осеќам како да ќе и ја поклопам фацата и ќе ја задушам :D

Од вчера почнав да ги стимулирам градите со пумпа, знам дека треба и на секои 2-3 часа, но уште ми е незгодна секоја позиција, па го имам направено тоа неколку пати.

Што друго би ме советувале?

На Лалина и merriel0 им се допаѓа ова.
  7. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.093
    Football hold на бебе, на перница покрај тебе. Јас само така успеав со големи гради.

Бебе на града на секое, тоа најубаво стимулира млекце. Power pumping или cluster feeding. Но моментално бебе има желудниче на оревче, така да и многу млеко не е потребно.

Секое добро и ти посакувам успешна доенечка приказна :f:

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Blond Scorpio

Blond Scorpio Активен член

Се зачлени на:
    6 декември 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    9
    Здраво мајки.

Можеби прашањето не е за тука меѓутоа и јас сум доилка па може некој ќе ми помогне.
    Пред неколку дена на десната града ми се појави голема модрица, не ме болеше, не можев да се сетам дали некаде сум се удрила, а местото е тешко достапно за бебо да ме шмукне.
    Бебо има скоро 5 месеци, ексклузивно се доиме, имам млеко, воспоставена лактација, немам никаков проблем со тоа.
    Модрицата почна да менува бои, нема болка ама денеска на допир напипав мала грутка.
    Секако ќе закажам ехо на гради и ќе се консултирам со доктор, но во меѓувреме би сакала да соберам искуства да не помислувам одма на најлошото.
    Ви благодарам.

9. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    1.760
    На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.093
    Јас еднаш без два грама памет, стиснав грутка во градата (каналче полно со млеко) и ми се направи модрица. Баш тука пишував. Не се сеќаваш да не си се стиснала несекајќи?

11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    4.965
    Од скокот нејќе да цица, со двајцата се борев тој период. Гледај на саат пред да заплачи за цицање, затемни соба, пушти white noises на youtube и дај му да цица, една минута ако закаснев после се боревме |(

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. PoisonIvyFatale

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    137
    Дали најде некое решение? буквално низ истото минеме сега за две недели качила само 110 грама во последно време нејќе да цица вреска ме греба ќе поцица малку ќе почне да плаче.
    Не знам ни што да правам веќе

13. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    316
    Најверојатно од скокот така правеше, сега почна да си цица понормално иако кога е преморена вреска уште и не сака да јаде. Најчесто и давам одма штом отвори очи кога уште не е расонета, тогаш најмногу прифаќа да цица, а ако е преморена ептен со молење и вриштење. Заспивање како претходно со цице нема шанса, само со нишкање оти не цица и уште повеќе се вознемирува почнува исто буквално да мава да гребе да пишти. Само тоа мене ми успеваше, уште нерасонета да и дадам да јади или ептен ако е гладна па да зацица на прво.

На PoisonIvyFatale му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    525
    Што мислите за тетовирање за време на доење?
    Не ми се брза има време ќе се тетовирани
    Само ја прашав таа кај што се тетовирани ми вика може нема никаква врска :?:

15. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.347
    Јас имам на кикабоо сега некој други од зегин намо нано незнам како точно се викаат кинам горе тоа од кесето отварам зиперчето ставам млеко директ истискувам воздух да нема внатре и затварам зипер убаво и мрзнам

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    2.632
    Да, земав и јас на кикабоо, исто вака правам. Туку, гледав на Тему многу поевтини, ама не ми се сигурни дали се стерилни.

17. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.347
    Уфф незнам јаа не би зимала искрено ..

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    Мајки,истиот проблем го имам и јас со бебе одбива да цица,на ад сме,само навечер кога му е времето за спиење во затемнета соба и тогаш во раце нишкајки ја фаќа градата,не ми правело вака до сега,незнам што да правам
    Можеби е привремено така читав на нет или до скок:)ваше искуство...

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.582
    Допаѓања:
    2.083
    Skok e, ili može treba da dobieš togaš go odbivaat mlekoto, mojava taka pravi

На intj_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.283
    Допаѓања:
    75.842
    Мајки да ве прашам дали има некоја што доела и година да поминало уште да не добила?