Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Јас на топлово не би држела повеќе од 2-3 часа на собна темп. Секако ако ти е до 25 степени дома.
    За во фрижидер мене во ремедика ми рекоа 24 часа и јас до ова се држам.

Baby warrior likes this.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Леле пресреќна сум денес, трет подој цица одлично по 30-40минути и ја осеќам си голта убаво влече. Дојде патронажната од систина и пробавме со силиконска и фати … ми вика ти ја одбива градата ќе почнеме вака па после ако ти смета ќе пробуваш начини за да ја научиш и без. искрено не ми е битно и не ми смета, земав одма силиконски на медела и детето ми се најаде. Цел ден е спокојна и мирничка. Мене ми олеснија градите и ми омекнаа, ми олесна ептен :sun: фала ви женски ептен за советите

Dodo1, angel4444, SanelaS and 12 others like this.
  3. dummy

dummy Активен член

Супер ете гледаш брзо се уходавте :) И јас ја доев со силиконски првите денови дома дур почна да има сила да влече, постепено пробував на некои подои без - кога не е многу гладна, имаше урлање и ги имав до мене за ако се буни ама за неколку дена ги тргнавме скроз

Baby warrior likes this.
  4. Baby warrior

Чувствава ми се лом …. Бебка е 5дена … прееска додека ја гледав како убаво си цица плачев и ја галам… после ја спуштив во гнездо заспана и 3пати истото ми го прави никако да поспие повеќе од 5минути од моро рефлексот мн се плаши и одма се буди па после плачев за тоа … маж ми денес мораше да ме остави сама на неколку часа ради обврски па кога дојде ништо не му беше јасно … а богами ни мене триста мудс сменив денес … сега исплашена сум дали вечер ќе поспие зошто сега цицна 15минути и пак заспа … распоред никако да и фатам …. Или премногу ми се успива и спие по 2-3h или пак ич не може да фати сон прееска од 1ипол до 5 никако не можеше. Како се справувавте на почеток со распореди за цицање и спиење ;(;(

5. naturally

naturally Популарен член

Толку ми е матен почетокот што не знам како се справувавме, веројатно како вас и како поголем дел од останатите. Исплачи, сите сме плачеле. Нека спие на тебе денски, немој да се мачиш и нервираш што не спие во гнездо. Жолтица има?

Baby warrior likes this.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Има жолтица сигурно и нормално е да е поспана. На почеток по 17 часа дневно спијат. Епа пресметај колку се будни хахах. Во глобала премала е за се, пробај да и правиш разлика за ден и ноќ, полека од почеток прави си некоја рутина, ќе ти се најде понатака многу верувај. Нормално е да ти е вака, кај мене беше исто само спиеше, жолтица имаше па навечер се журкавме. Јас имав премногу млеко па се молзев ко крава, пошо не фаќаше града и така плачев секој ден, ама нормално помина. Сега хормоните ти се хаос, така да исплачи се кога ти е тешко, ќе ти олесни, немој пред бебка само зашто се те осеќа да знаеш. Мајка опушти се само, стварно многу брзо поминува.:l:

Last edited: Jun 17, 2025 at 8:54 PM
    naturally and Baby warrior like this.
  7. Baby warrior

Да и другаркиве исто ми кажуваат повеќето поминуваат низ исто некои споделуваат некои не … да со жолтица сме, слаба форма рекоа, последниот ден во болница ми ја зимаа да ја сончаат повеќе пати … белките на очињата и се жолти сеуште … ама побели од 3тиот ден кога ми кажаа дека почнала.@Feniksgirl И мене ми надојде млеко и имам доста… ама и она засега е лакома среќа со силиконскава фати и ми олеснува премногу плус и да не мора да правиме аптамил и да чека да плаче како претходниве ноќи или да чека додека измолзам во шишенце. Сега спие веќе саат и 15мин се надевам вечерва нема да се журкаме ќе ја будам за еден даат најмногу да цица пак малце да се погушкаме и да почнеме со ноќна смена :inlove:

naturally likes this.
  8. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

На почеток ја навечер ја оставав по 3-4 саати. Преку ден на 2 ја будев.

Last edited: Jun 17, 2025 at 9:33 PM
    Baby warrior likes this.
  9. dummy

dummy Активен член

Плачев и јас, што од хормони што од ненаспаност, стрес… пишував и тука барав совети и некој да ми потврди дека е нормално - хормоните ти се хаос и се е нормално и плачи си олесни се но не заборавај сите поминуваме низ истото и се тоа проаѓа па следат периоди на смешкања. Кај мојава се уште знаат да се погодат хаотични денови особено ако има грчеви и во тие денови знам и јас со неа да поплачам и олеснува стварно, па после наредниот ден се смешкаме двете си гугаме.

Распоред се прави полека не преку ноќ, почни со рутина за пред ноќно заспивање и полека ќе почне и она да ја прифаќа - пример ние се бањаме со некои смирувачки песни, мачкаме лосион, облакаме чисти алишта и се доиме легнати на кревет во затемнето со приспивни песни. Понатаму можеш и сабајле за будење рутина - пример мојава е прегладна па прво се доиме во кревет, се пресоблакаме, миеме лице, мачкам лосион на лице, вежби за нозе и раце и одиме на светло во дневна и таму играме.

За будење - исто како Феникс и јас до 4 саати ја оставав ноќе а дење 2ипол можда 3 ако бевме во парк и тоа само до 2 недели ја будев после тоа нагло напредна и педијатарот ми рече нема потреба од будење - ќе видиш на контрола ќе ти кажат тоа

Моро рефлексот е најпроблематичното нешто што го имаат - јас ноќе после станување за доење ја оставав покрај мене да спие за да не се сецкаме сите со сонот и да се преуспиваме со саати по подоите дека ја дојам лежечки на кревет. дење и ден денес најчесто ми спие во раце или количка пошто и се прекратки дремките и не ми се исплати замарање и презаспивање а почнав и да уживам и да го ценам времето кога ми е во раце. Некад исто ја дојам и дење на спална легната па знае да врзе некој саат. Ја префрлам во кревет само навечер иницијално кога ќе заспие за најдолгото спиење. Ако пробуваш да ја префрлиш гледај да е скроз заспана - треба рачињата скроз да и пагаат да нема никаков рефлекс на нив и спуштај ја полека прво газе па глава и гледај да е малце на страна не скроз на грб. Веднаш чим ја спуштиш стави и рака на стомаче и давај и стабилност со неа ако почне да оди лево десно, чувај ја таму раката дур не се стабилизира - ова го видов негде на инста и многу ми помага мене.

naturally and Baby warrior like this.
  10. Baby warrior

Вечерва несакајки ја спуштив после подој од перницата за доење на меше на кревет и некако газето и дојде горе главчето на страна рачињата сама си ги намести странично и под неа и вака си спие не се плаши … ок ли е да спие на меше вака малечка сама си се намести и гледам дека ептен и е удобно и сврзува сон?

11. Baby warrior

Некако вака IMG_4997.jpeg

12. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Може ама само кога ја гледаш, не ја оставај преку ноќ кога и ти ќе спиеш :)

Baby warrior and КаринаТ like this.
  13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Баш убаво, браво! И јас почнав со силиконски ама за 2 недели дури фати мојата (претходно молзев), и ја одбив на околу 7-8 со советот на Јасна, да ја ставам на града уште додека е поспана на час и 45 минути од еден до друг подој, и фати како да не сме користеле силиконски. Така што можеш и тоа да пробаш, значи да не ја чекаш да се разбуди и да се расплаче за јадење туку кога ќе поминат саат и 45 да ја ставиш на града :)
    Званичен распоред на околу 6 недели воспоставив, ако ти се верува до 6 недели ја спиевме во дневна до 23 со пуштена серија на глас да гледаме ние а она да се учела на гласно (будали ама тоа е :rofl:), ама брзо успеав да направам ред и еве до денес добри сме со мали исклучоци, така што не му се секирај многу, се ќе биде. Пробувај некоја рутина да воспоставуваш, ама не е страшно се уште ептен е малечка.

А хормоните, тоа е .... јас плачев и од среќа, и од стрес, и од нервоза,и од луѓе... Ја гледав и плачев што конечно ја имам, па зошто не сака да цица, па зошто не сака без силиконска, па како ми се насмеала прв пат... Еве моментално плачам на секои 3 дена со неа зошто секое успивање и е со плачење и многу ми е жал што си го исплакува сончето, ама тоа е...

Baby warrior likes this.