Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Нема ништо чисто е се.
    Со топол туш како да ми пушти болката но сега пак исто.
    Незнам дали болката од запушен канал пушта веднаш или после некое време.
    Искрено загрижена сум. Но не изгледа болка од запушен канал, нема ниту грутка, незнам што да мислам.
    Баш доле е под градата каде што се поклопува. Како жлездата да боли...
    Има ли причина за паника?

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Запушен канал е, можеби подлабоко и затоа не можеш да го напипаш. Со топол туш се намалува болката, ама за кратко пак почнува. Масажи само да пробаш подлабоко за да напипаш, топли облоги, зелка ако треба.
    Цело време го кажувам, ама мене ме спаси сончогледов лецитин на now. Ги разбива мастите, спречува да се таложат на каналите.

1RedLipss and GirldD123 like this.
  3. GirldD123

GirldD123 Активен член

Мене ми беше така пред две недели на левата, сега на десната града, мислам дека е причината потиснување на спиење. Помага многу топол туш и топли облози, наполни шише со топла вода и држи го на болното место пред цицање/измолзување, потоа стави облоги од лист од зелка и внимавај да не почнеш да качуваш температура, ако имаш тогаш веднаш парацетамол.

1RedLipss likes this.
  4. GirldD123

GirldD123 Активен член

Како се пие лецитинот? По колку пати?

5. thinkerbell

Кога бев со мастит и со грутки фо пиев насабајле и навечер, а може и 2 капсули сабајле 1 навечер. Кога се среди се, едно навечер само пијам, затоа што само еднаш цица бебево. Сега кратам еден подој ради воведување доручек и камен ми се градиве во 9 сабајле, па пак почнав два пати на ден.
    Искрено не верував, а и дека се огромни капсулите тешко ми одеше, ама се препородив. Два пати за нецели 2 месеци имав мастит. Третиот пат кога почнаа грутки, имав една како орев скоро, со лецитинов од второто пиење имаше подобрување.

1RedLipss likes this.
  6. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Ти благодарам драга
    Какви листови од зелка? Обична обична зелка така сурова?

7. GirldD123

GirldD123 Активен член

Да, свежа зелка, со сукало малку расукај ја или згмечи ја со рака пред да ја ставиш на градата

1RedLipss likes this.
  8. GirldD123

GirldD123 Активен член

Дали треба да внимавам да не го пијам пред подој или не смета на бебето и млекото?

9. thinkerbell

Не не, не смета. Дури и поволно влијае врз млекото и бебето.

GirldD123 likes this.
  10. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Каналче е сто посто по описот, мене најмногу ми помагаше пешкир натопен со топла вода/дури жешка и ја завиткував градата се додека не се олади и ова повторував неколку пати во вц и псоле тоа одма ја ставав бебка да цица. Биди упорна и нуди ја градата почесто денес утре додека пробие да го исцица тоа што е запушено

1RedLipss likes this.
  11. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Мајки , бебка е 8 дена. Заспива на града константно, ја чепкам да се разбуди. Океј тоа, ја дојам по половина час на едната града и се заситува. Сум пробала да ја менувам у меѓувреме на друга ама не сака така. Следниот пат и ја давам другата. Мене ми е да не остане гладна? Дали и е доволно од една. Деугата што нема да ја дојам ја измолзувам немам друго чаре. Не знам дали грешам дајте мислење..

12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ако цица половина час активно без дремење е сосема доволно за бебе од 8 дена, гладно бебе нема да спие, ќе вришти, освен ако нема жолтица па да е успана се си е океј шо правиш, во секој случај треба да цица на 2-3 саати најмногу, подој активен од 20 мин. пола саат е доволно. и ја така праам прво на едната, па на другата, 14 дена е мојата, ние бевме на прва контрола се си е океј, кога ќе ја однесеш ќе знаеш дали јаде и како напредува.

13. Biljana 93

Biljana 93 Истакнат член

Здраво и од мене мајки
    Утре правиме 2 месеци уште од самиот старт сме со проблем со цицање
    Прво беше мала не можеше да фати па после почна да фаќа цице ама заспиваше и затоа сме комбинирано цице со дохрана .. после почна убаво да си цица и дохрана и давав само навечер за да може поубаво да спие .
    Последниве две недели одбива цице плаче се тегне вришти некогаш па си цица ама почесто одбива … има ли неокоја со ваков случај што си продолжила и после ова со доење незнам дали е период или што е …
    Ве молам за одговор

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас цело време син ми го доев од една, па од друга. Ако ти се преполнуваат на почеток, за да ти олесни измолзувај се. Јас не чував млеко и не сакав да се молзам активно, па на почетокот само кога ќе ми се стврдне другата града измолзував малце. После со воспоставена лактација немав потреба од тоа. Си го доев еднаш од една градa, па од друга без проблем. И немав хиперпродулкција на млеко ниту мака при одбивање.

Bettina23 likes this.
  15. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Во ред е и да менуваш града на сред подој и една цел подој па нареден другата само внимавај да запамтиш која ти е наредна да не дојде до згрутчување. На почеток пипкај гради цело време да проверуваш како е. Измолзи ако ти тежи ама немој повеќе од 10тина минути - ова е препорака од неонаталогоја од систина за да не му дадеш сигнал на организмот дека има потреба од екстра многу млеко. Само храбро, предизвик е доењето голем ама мене ми е големо задоволство да ја гледам како се храни од мојот организам и уживам во глетката како се труди и влече….природа најубава

1RedLipss likes this.
  16. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Дали јадевте се кога доевте или имаше работи што не ги јадевте, мене искрено многу ми се јаде благо не знам колку е добро тоа за млекото, онака се јадам само не многу зачинето и грав не јадам за друго не знам што не би требало

17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Јадам се што ќе ми се присака, освен грав.
    Благо дерам и кока кола наплатувам за цела бременост што не пиев.
    Знам и сладолед пред спиење дс мавнам :D
    До сега фала му на Бога немам проблем со млекото

MariaBouli and Beksss12 like this.
  18. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Исто и јас во бременоста имав шеќер сега мислам за 2 месеца надокнадив со се па малку се исплашив да ми влијае лошо тоа на млекото

19. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Само повеќе протеини.
    Месо, јајца, јаткасти плодови и многу вода..
    Има во ДМ и сок за доилки со витамини, железо доколку сакаш нешто плус.
    Јас од кога се породив, еве веќе два месеци пијам femibion 3 погодни за доење.
    Ги има сите потребни витамини и плус DHA потребна за бебето, можеш тоа да си користиш

Beksss12 likes this.
  20. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Ги има ли негде Фемибион 3 кај нас? Само 2 успевам да најдам