Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

значи педијатриве се чудо секој нешто различно ќе ти каже, после маж ми ми вика шо читаш цело време, па морам :rofl: ќе видам баш ќе пишам како сме прошле наредна недела и колку качила, сега ја ставам почесто да цица ама и се спие пустото :rofl:

2. Малечка Малинка

Малечка Малинка Активен член

Има ли некој искуство со производите за доење (пумпа, бубамара, школка - колектори) од haakaa.mk?

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ја користам школката и на сите ја препорачувам

4. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Јас можам само од лично искуство да кажам, секако не сум доктор. Кај мене се покажа дека се што ми кажуваа докторите кај мене беше обратно. Не давав ад и покрај тоа што на некои мерења не беше премногу по нивните стандарди качена на килажа, ама го следев бебето и кај мене се покажа дека не качува килажа линеарно и го прифатив тоа се додека нормално бебето е ок и си полни пелени. На крај се беше ок, доев екслузивно една година.
    Секој доенечки пар е индивидуален но според ова што го пишуваш очигледно е дека имате воспоставено лактација и дека се е ок, јас би те охрабрила да продолжиш со исто темпо и да не се секираш за бројките во грамови. Ако не качила "колку што треба" на следната контрола мислам дека не е ништо страшно и дека треба да причекаш уште некој период за да можеш реално да согледаш дали бебето доволно си цица или не. Со лесно мајка и ти посакувам многу среќа.

5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Скроз истово искуство го имав, со тоа што плус ние и се помачивме додека да се доиме асално, ама еве не веќе 8 месеци сме на екслузивно доење:)

6. Малечка Малинка

Малечка Малинка Активен член

Фала за мислењето. Сто пати се премислив :whew:

7. dummy

dummy Истакнат член

И јас ја користев школката бајаги ама само првите три месеци дур имав премногу млеко

8. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Исто и ние, особено првиот месец беше многу тежок со плачење и неспиење, не знаев што правам и на секој подој сакав да се откажам од болки, но некако го надминавме и продолживме со доење.

9. nice-girl

nice-girl Популарен член

мајки да прашам дали е во ред во молзеното млеко во шише да има како раски, грутчиња кои со промешување ги снемува ?

10. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ако стои во фрижидер подолго фаќа како кајмак маснотиите одат нагоре ако мислиш на тоа. Сосема нормално

11. dummy

dummy Истакнат член

Што правите кога ќе ве гризнат дур цицаат? Како да и укажам дека не треба, има ли шанси некако да разбере? 6ипол месеци е само што и излегоа 2 заба

12. A94

A94 Истакнат член

Ајде еве ме и тука, ни наваму ни натаму сум. Пробувам да ја тргнам дохраната ама како да немам доволно млеко. Бебе само тегне а слабо голта и се уморува брзо и заспива па вришти и за брзо пак бара, па дадам АД неколку пати во денот. Три недели сме вака, има ли надеж да ми надојде млеко или тоа е што е. Исто совет некој за молзење, зашто он е нон стоп на града па ми е страв да не му секнам скроз млекото

13. fragaria

fragaria Истакнат член

Кај мене беше така па надојде млеко ама сеуште сме на комбинација оти не може целосно да се одвикне плус овие денови примам терапија па морав ад да му давам и не цица пумпам и го фрлам
    Пиј чаеви и многу вода и биди упорна
    Капсули лактамил сабајле и навечер
    Чај холе за доилки сабајле и навечер
    Чај лактамикс 4 чаши во денот може
    Овесни снегулки
    Протеинска храна

A94 likes this.
  14. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Девојки дали има некоја голема разлика помеѓу Нан и Аптамил? Од почетокот земав Нан, да користам по потреба, не се распрашував многу во аптека ми го дадоа тоа. Пред некој ден познаничка ми изнакажа дека Нан во споредба со аптамил е послаб и нема доволно хранливи состојки.. дали да менувам. И комбинирам затоа што уште се мачиме со цицање.. прекина одеднаш и сега е борба..

15. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Сите адаптирани млека се произведуваат според одредени европски стандарди. Составот е сличен, меѓутоа кај секое бебе различно. Не менувај ако си почнала види си дали ќе напредува и дали ќе има проблем со столица/повраќање.

16. A94

A94 Истакнат член

А колку пати му даваше АД дневно

17. fragaria

fragaria Истакнат член

Првите денови по препорака на педијатрите давав 45 на секој 3 саати аптамил прематуре ( голема грешка) но така оти беше презаситено не сакаше воопшто да цица плус лош избор на шише и направи лоша навика и не влечеше кога цица и сеуште мака мачиме ама е подобро
    Јас почнав да му кратам
    Му дадов 30 мл на секој 3 саати плус сменив шишенце земав од Philips Avent 2 капки и многу побавно пие за разлика од препораката со медела што ме испуштаа од Ремедика рецепт како да не доиш

После давав на 4-6 саати ад 30-45 и цицањето цело време на цице помеѓу колку што си сака самото бебе и така се стимулира млеко
    Оти ако е сито нема шанси само ќе спие на цице
    А пак ако е прегладнето го фаќа нервоза и вриштење имаше сѐ додека не добие ад не цицаше
    Така да кај мене лично тоа беше спасот малку ад да не е прегладнето и после сепак да не е целосно сито за да цица
    Плус да пиеш ова што го пишав погоре и евентуално ако дознаеш уште нешто за да ти надојде полесно и повеќе млеко
    Исто можеш со пумпање да стимулираш млеко

Е сега деновиве морав 60 на 3 саати оти не смееше да цица првите 5 саати после мојата доза
    Е сега како ќе се вратам на доењето само не знам ама ќе му намалувам постепено пак и тоа е тоа
    Се надевам дека ќе ти биде од помош

Плус не ти пишав
    Го сменив ад многу плачење од тоа имаше бебево, сега му давам Холе козјо

Имаш наназад во темава добри совети што ми дале мене многу членки може да прочиташ

A94 likes this.
  18. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Не знам дали сум на право место со темава ама имам некое чудно крварење се појавува па го снемува како менструација а не е мензис ..притоа го дојам бебето.Пиев ерготил капки и престана ,па по 10дена пак почна сега пијам Добростон ми ги даде мат. гин. 10мг×2 .Во контакт сум со докт што ме породи и ми вика дека не дум стабилизирана и дека од доењето може да се случи да се крвари така ..некоја со вакво искуство?

19. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

И јас завчера се израдував дека добив. Вчера имаше повеќе крварење, сабајле гледам влошката пак онака со минимално како она крајното кога истекува при добивање...некаде 6 недели мислам се поминати откако се породив.

20. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Јас сум породена на 4ти Август и веќе крварењава ме иритираат зашто ми се обилни ..се плашам некоја болест да не имам.:(А докторкиве на стенд бај ме ставаат се нешто почекуваме..не знам