Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Простено ти е, сестро по неспиење :rofl:

Cvetce_ likes this.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Дефинитивно ми намалува млекото, денес сварив лактамикс еве ме вечерам овесна каша … долго време немаше драма со доењево :D таман се опуштив. Најјако беше на телефон и споделувам на мајка ми и ми вика - ајде доста беше 7месеци доеше дење ноќе сега си јаде супер ќе си биде :devil: абе ми дојде тешко, ќе дојам до јуни до годинка додека не направи па мајка јана нека е

Eho, Anie93, ludamaja10 and 4 others like this.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Ние уште не научивме да цицаме. На лева по некој пат ќе фати убаво ќе наместам добро… десна уште пумпам, зошто некни прекинав и одма нови рани. Со хаака бубамара собирам, со шише од молзено давам неколку пати во ден, за психички да одморсм. Нез до кога ќе тераме вака. Три илјади видеа изгледав а јас асиметрично да ја внесам брадавицата не можам и не можам :sweat: …..

Last edited: Jan 12, 2026
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Што не пробаш со силиконски? Бебево само почнува да цица, не пазиш асиметрично итн. Кога веќе се малтретираш со молзење и шише, ова е помало "зло", ем помагаат со рани, ем нема да пумпаш и переш шишиња/ делови и нема да даваш шише да не се навикнува (мада моево си пие од шише без проблеми и цица).

ludamaja10 likes this.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

зошто читав дека после и од нив треба одвикнување и пск нема да знае да цица…. Искрено ради тоа ;(

6. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Колкаво е бебето? Ако е многу малечко на почетокот е нормално да не знае и тррба време.. Ако е поголемо дали проверивте да не е врзано јазичето?

7. Anie93

Anie93 Популарен член

20 дена е…. Провери Јасна кога беше на посета, не е.

LadyInPainting likes this.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Па еве како особа што доела 1 год само со нив со првото дете без ич ад да дадам, а со ова све живо направив од нервози, молзење ќе ти кажам мое мислење, односно прос и конс:
    Силиконски - бебето ти е на града, најважно, влече од града а не од шише. Ќе го одвикнеш со време ако се потрудиш, мн мајки почнале со силиконски.
    Молзење и доење без - бебето не е на града цело време што прави ризик да се одвикне од гради, кога е на нив прави рани, кај е нервозно на крај имаш миење и стерилизација.

Ете од мое искуство, ти прави како сакаш. И пробај положбата од сликава, моето на десна града само така фаќаше (ако не си до сеа)

upload_2026-1-12_11-12-16.jpeg

Anastasia579 and Anie93 like this.
  9. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Ок, малечко е стварно, му треба време а и стварно е многу тежок процес дур се воспостави доењето.. Не знам друг совет освен да пробувате други пози и пробај да си колку може посмирена (знам дека е тешко во моментов). Ви посакувам среќа

ludamaja10 and Anie93 like this.
  10. arwen93

arwen93 Популарен член

Земи си силиконски раат да видиш, зошто се мачиш не знам. Со тек на време бебе ќе влече поефективно, паметни се не му се секирај толку. Ќе ги отфрлите понатека. Јас на 4 месеци ги ставав само колку да фати и после ги тргав и си продолжуваше без нив и за кратко после си фаќаше без нив од старт а мислев нема никогаш да се отарасиме од нив.

Anie93 likes this.
  11. dummy

dummy Истакнат член

Јас доев со силиконски првите 2-3 недели одприлика, не памтам колку точно беа ама немав никаков проблем со одвикнување. Битно бебето стекна некој осет како поубаво да се мести и полека пробував без силиконските и лесно преминавме без

Anie93 and arwen93 like this.
  12. I.Ta

I.Ta Истакнат член

мајки да ве прашам дали смеам да се напијам јагленче во доење, вчера бев на роденден незнам дали од храната нешто ме искина дијареа
    дали некој има пиено? или што смеам да пијам дали знае некој?

13. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Можеш и јаглен два-три пати во денот, можеш и пробиотик еднаш во денот и електролити. Имав јас стомачен вирус пред некоја недела со дијареа и повраќање и се ова конзумирав како и потврда храна и по малку вода.

I.Ta likes this.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Кратиш подои, нормално е да се приспособува според потребите на бебе.

Cherry333 and Baby warrior like this.
  15. fragaria

fragaria Популарен член

Дали може некоја од тие што сте само на цицање еден совет
    Дали после доење, подој навечер ги ждигнувате или така си презаспиваат
    Почнав навечер да не давам ад и си заспива при цицањето и го кревам да ждригне не само што нема burp туку се буди па ај презаспивање (facepalm)

16. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Јас не го кревам, освен ако нема видливи знаци на нелагодност, на пример ако се витка или слично. Баш за ова ја прашував и Јасна и она ми рече дека бебињата што прават добар вакуум и не се тргаат за време на цицање, многу ретко имаат потреба за ждригање и по нејзина препорака ноќе не го кревам. А преку ден го кревам.

fragaria likes this.
  17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Обично навечер ја дојам, ретко давам ад и при доење одма ја легнувам не ја кревам, а ако дадам ад ја кревам, но успана е и не ждригнува.

fragaria likes this.
  18. fragaria

fragaria Популарен член

Фала ви девојки
    Ме фати страв да не не е во ред што не ждригне
    Дека до пред недела две му давав ад па ќе ждригне па малку цицаше
    Ама сега осеќам навечер дека има млеко а гледам дека си презаспива и прекинав да додавам ад во овие подои

19. dummy

dummy Истакнат член

Јас исто како што ти пишаа не ја поткревав чим немало видливи знаци дека нешто не и е ок. Мојава од многу мала заспива само цицајки легната а и беше бебе што мнооогу ретко бљуцкаше и ждригаше. Значи ќе си се нацица лежејќи и ќе заспие обично без проблем. Е ако била прегладнета и брзо цицала или нешто плачела пред да цица тогаш знаела да се наполни воздух и дур лежела ќе проќенка, тогаш ја поткревав на рамо да ждригне и ќе си продолжи со цицање и ќе заспие.

Mimmi39 and fragaria like this.
  20. Eho

Eho Истакнат член

И јас ти препорачувам да пробаш. Моево бебе така се научи да цица, со силиконска. Негде 2-3 недели теравме така, па после пробав да ја тргнам. На прв обид почна да се мршти, да прави чудни фацки, не сакаше. Не настојував многу, му дадов пак со силиконска. На следен обид веќе си фати убаво да цица без силиконска.
    Од мое лично искуство, кај што сега маки мачам да се вратиме на доење, не сака никако - се молам и со силиконска да почне, само да се оттарасам од миење шишиња, стерилизирање, молзење... Многу ми беше полесно, малце нервира силиконската на моменти паѓа, се изместува, треба да придржуваш, без ништо да си цица е секако најлесно. Ама пак ќе речам, и со силиконска ми беше многу многу полесно од сега. Дај шанса, пробај, не губиш ништо, а можеш да се спасиш од шишенцата :D(fingers)

Mila0000 and Anie93 like this.