Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    Простено ти е, сестро по неспиење :rofl:

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.232
    Допаѓања:
    6.148
    Дефинитивно ми намалува млекото, денес сварив лактамикс еве ме вечерам овесна каша … долго време немаше драма со доењево :D таман се опуштив. Најјако беше на телефон и споделувам на мајка ми и ми вика - ајде доста беше 7месеци доеше дење ноќе сега си јаде супер ќе си биде :devil: абе ми дојде тешко, ќе дојам до јуни до годинка додека не направи па мајка јана нека е

На Eho, Anie93, ludamaja10 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.768
    Ние уште не научивме да цицаме. На лева по некој пат ќе фати убаво ќе наместам добро… десна уште пумпам, зошто некни прекинав и одма нови рани. Со хаака бубамара собирам, со шише од молзено давам неколку пати во ден, за психички да одморсм. Нез до кога ќе тераме вака. Три илјади видеа изгледав а јас асиметрично да ја внесам брадавицата не можам и не можам :sweat: …..

Последна измена: 12 јануари 2026
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    Што не пробаш со силиконски? Бебево само почнува да цица, не пазиш асиметрично итн. Кога веќе се малтретираш со молзење и шише, ова е помало "зло", ем помагаат со рани, ем нема да пумпаш и переш шишиња/ делови и нема да даваш шише да не се навикнува (мада моево си пие од шише без проблеми и цица).

На ludamaja10 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.768
    зошто читав дека после и од нив треба одвикнување и пск нема да знае да цица…. Искрено ради тоа ;(

6. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    374
    Колкаво е бебето? Ако е многу малечко на почетокот е нормално да не знае и тррба време.. Ако е поголемо дали проверивте да не е врзано јазичето?

7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    18.768
    20 дена е…. Провери Јасна кога беше на посета, не е.

На LadyInPainting му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    8.417
    Па еве како особа што доела 1 год само со нив со првото дете без ич ад да дадам, а со ова све живо направив од нервози, молзење ќе ти кажам мое мислење, односно прос и конс:
    Силиконски - бебето ти е на града, најважно, влече од града а не од шише. Ќе го одвикнеш со време ако се потрудиш, мн мајки почнале со силиконски.
    Молзење и доење без - бебето не е на града цело време што прави ризик да се одвикне од гради, кога е на нив прави рани, кај е нервозно на крај имаш миење и стерилизација.

Ете од мое искуство, ти прави како сакаш. И пробај положбата од сликава, моето на десна града само така фаќаше (ако не си до сеа)

upload_2026-1-12_11-12-16.jpeg

На Anastasia579 и Anie93 им се допаѓа ова.
  9. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    374
    Ок, малечко е стварно, му треба време а и стварно е многу тежок процес дур се воспостави доењето.. Не знам друг совет освен да пробувате други пози и пробај да си колку може посмирена (знам дека е тешко во моментов). Ви посакувам среќа

На ludamaja10 и Anie93 им се допаѓа ова.
  10. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.052
    Допаѓања:
    1.651
    Земи си силиконски раат да видиш, зошто се мачиш не знам. Со тек на време бебе ќе влече поефективно, паметни се не му се секирај толку. Ќе ги отфрлите понатека. Јас на 4 месеци ги ставав само колку да фати и после ги тргав и си продолжуваше без нив и за кратко после си фаќаше без нив од старт а мислев нема никогаш да се отарасиме од нив.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.844
    Јас доев со силиконски првите 2-3 недели одприлика, не памтам колку точно беа ама немав никаков проблем со одвикнување. Битно бебето стекна некој осет како поубаво да се мести и полека пробував без силиконските и лесно преминавме без

На Anie93 и arwen93 им се допаѓа ова.
  12. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    63
    мајки да ве прашам дали смеам да се напијам јагленче во доење, вчера бев на роденден незнам дали од храната нешто ме искина дијареа
    дали некој има пиено? или што смеам да пијам дали знае некој?

13. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.819
    Допаѓања:
    2.617
    Можеш и јаглен два-три пати во денот, можеш и пробиотик еднаш во денот и електролити. Имав јас стомачен вирус пред некоја недела со дијареа и повраќање и се ова конзумирав како и потврда храна и по малку вода.

На I.Ta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    15.016
    Кратиш подои, нормално е да се приспособува според потребите на бебе.

На Cherry333 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  15. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    981
    Дали може некоја од тие што сте само на цицање еден совет
    Дали после доење, подој навечер ги ждигнувате или така си презаспиваат
    Почнав навечер да не давам ад и си заспива при цицањето и го кревам да ждригне не само што нема burp туку се буди па ај презаспивање (facepalm)

16. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    474
    Јас не го кревам, освен ако нема видливи знаци на нелагодност, на пример ако се витка или слично. Баш за ова ја прашував и Јасна и она ми рече дека бебињата што прават добар вакуум и не се тргаат за време на цицање, многу ретко имаат потреба за ждригање и по нејзина препорака ноќе не го кревам. А преку ден го кревам.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.501
    Допаѓања:
    18.184
    Обично навечер ја дојам, ретко давам ад и при доење одма ја легнувам не ја кревам, а ако дадам ад ја кревам, но успана е и не ждригнува.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    981
    Фала ви девојки
    Ме фати страв да не не е во ред што не ждригне
    Дека до пред недела две му давав ад па ќе ждригне па малку цицаше
    Ама сега осеќам навечер дека има млеко а гледам дека си презаспива и прекинав да додавам ад во овие подои

19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.844
    Јас исто како што ти пишаа не ја поткревав чим немало видливи знаци дека нешто не и е ок. Мојава од многу мала заспива само цицајки легната а и беше бебе што мнооогу ретко бљуцкаше и ждригаше. Значи ќе си се нацица лежејќи и ќе заспие обично без проблем. Е ако била прегладнета и брзо цицала или нешто плачела пред да цица тогаш знаела да се наполни воздух и дур лежела ќе проќенка, тогаш ја поткревав на рамо да ждригне и ќе си продолжи со цицање и ќе заспие.

На Mimmi39 и fragaria им се допаѓа ова.
  20. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    408
    И јас ти препорачувам да пробаш. Моево бебе така се научи да цица, со силиконска. Негде 2-3 недели теравме така, па после пробав да ја тргнам. На прв обид почна да се мршти, да прави чудни фацки, не сакаше. Не настојував многу, му дадов пак со силиконска. На следен обид веќе си фати убаво да цица без силиконска.
    Од мое лично искуство, кај што сега маки мачам да се вратиме на доење, не сака никако - се молам и со силиконска да почне, само да се оттарасам од миење шишиња, стерилизирање, молзење... Многу ми беше полесно, малце нервира силиконската на моменти паѓа, се изместува, треба да придржуваш, без ништо да си цица е секако најлесно. Ама пак ќе речам, и со силиконска ми беше многу многу полесно од сега. Дај шанса, пробај, не губиш ништо, а можеш да се спасиш од шишенцата :D(fingers)

На Mila0000 и Anie93 им се допаѓа ова.