Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

мајки дали можам да шмукам анги септ на др.тајс од жалфија е?

2. jovana03

jovana03 Популарен член

Мојава почна да цица по 15 минути, и после си заспива гајле нема. А до пред некој ден по пола саат и повеќе цицаше, а некогаш и повеќе. Градиве почнаа да се полнат, деснава ме боли, и ми е појака од левава, кога ќе ја стегнам да се измолзам не излегува млекце. Синоќа треска ме тресеше. Може ли да е од градиве?

3. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Jas doev do 26 meseci,i da ti kazam pravo koga i da go bolese nesto si naogase uteha na gradata ,znaci taka na nekoj nacin ke se smirese znaci mozno e od zabcinjata da bara poveke da e na grada.

Kaetana, M&M and joy1 like this.
  4. џунџуле

џунџуле Популарен член

Колку сте стари не видов.
    Инаку голема е веројатноста да е од млекото. Одмолзувај пред да се запуши канал. Не мора до крај, колку да олесни градата, однпсно двете пази ги.

Kaetana likes this.
  5. jovana03

jovana03 Популарен член

3 недели сме.
    Како да се одмолзам полесно? Еве фаќам, млеко не тече. А градава ме боли. Ми е страв дане е запушен некој канал :(

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Mila mora pod itno da se odmolzis dodeka ne si si napravila pogolem problem. Isto e i kaj mene so desnata grada, polna e, a ne tece koga cica bebe. Probav mn nacini, no najmnogu mi pomogna sovetot od edna feminka da se masiram nad parea. Znaci stavas tendzere so voda da vrie, zastanuvas nad pareata so gradata, ednata raka ozdola, drugata ozgora i masirsas (vrtis) vo obratna nasoka. Za kratko ke vidis ke pocne da tece mleko. Masiraj dodeka ne omekne gradata i dodeka gi snema grutkite. Koga ke se stvrdne pak, povtori ja masazata. :)

7. џунџуле

џунџуле Популарен член

Пред масажа топли облоги, наполни пластично шише со топла вода, само не прежешка, и малку масирај со шишето, или над пареа како што ти посочија, под топол туш. Веднаш не тече млекото, значи масирај града, па стискај, пак мадирај па стискај, пак малку со топлото шише, и ќе пуштат каналите.
    Те прашав колкави сте поради жолтицата, ја поминавте ли. Обично тогаш се екстремно поспани.

Kaetana and jovana03 like this.
  8. jovana03

jovana03 Популарен член

@Lolipop23 Ај баш ќе пробам, ама кога цица, кај мене има млеко, ја слушам како голта :)

@џунџуле ја поминавме, не е многу поспана, само што помалце цица.

9. џунџуле

џунџуле Популарен член

Е па како растат имаат повеќе сила и пократко време им е потребно да се најадат.
    Ако ти се жешки градите, после подој или одмолзување обавезно ладни облоги ставај. Инаку надоаѓа млеко и каналите се преполнуваат.
    Важно, ќе помине за кратко

jovana03 likes this.
  10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Nie denes konecno zastanavme na grada. No bebe me drzese saat i nesto ne sakase da ja pusti. Kolku se najade ne znam. Po 2 saati pak placese pak ja staviv pak si cicase no za kratko se iznervira oti gradite veke se ispraznija, a jas ne mozev da pijam tecnosti od sto taa celo vreme e na grada. Sreka sveki dojde pa me nakluka so caj i sok. Posle ja staviv cucase i zaspa. Znam deka ke bide pogladna otkolku so aptamilot, no ne i davam veke, ke se navikneme. Sto da pijam ekstra za nadoagjanje na mleko? Caj od humana zedov go pijam od pocetok, sok od jabolko isto, drugo nesto da ne ima? Boza ne doagja vo predvid :!:

Kaetana, Lolipop23 and џунџуле like this.
  11. џунџуле

џунџуле Популарен член

Било какви течности се добредојдени. Оризово млеко мислам исто помага, не сум сигурна. Го има на виталија со топла вода супер е

12. Annath

Annath Форумски идол

Течнoсти билo кaкви - вoдa, чaј, јoгурт, прирoдни сoкoви, a aкo немaш време дa цедиш, тoгaш не мoрa. Имaј шише сo вoдa нa дoфaт нa рaкa зa дa пиеш кoгa дoиш.
    Oвес сo јoгурт, безaлкoхoлнo пивo и крoмид - oвие три рaбoти мене мнoгу ми пoмoгнaa дa ми нaдoјде млекo.

Kaetana and BirMelek like this.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Idejava so voda e super. Jas pa se cudam zosto koga dojam sum prezedna i se potam. Od naredeb podoj voda!

Girl-Rabbit, Kaetana and Annath like this.
  14. џунџуле

џунџуле Популарен член

Да, шред подој обавезно вода пијте, особено на почетокот, и шипе со вода на дофат додека се дои.

15. mona22

mona22 Популарен член

Мајки бе имате ли рани на брадавиците мене цели ми се рани и никако не поминуваат мачкам ланолин и поминуваат ли некогаш или цело време ке си ги имам секогаш, и уште едно кога ке ја намачкам левата града со ланолин почнува млеко да ми тече од неа

16. џунџуле

џунџуле Популарен член

Мора правилно на.града да го ставаш. Ќе помине секако,само треба време.
    Најверојатно имаш повеќе млеко на таа града па тече. Не е страшно, додека се среди лактацијата ќе протекува. Тоа е природен начин на градите за заштита од мастит.

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Кога вадеше тројки живееше на цицка кога бев дома. Нормално е.
    Многу мака виде мојава со тројките и воопшто не и бранев тој период. И трае вадењето на тројките...

Girl-Rabbit and M&M like this.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Abe za branenje kaj ke i branam ionaka do 5 ne sum doma nego za vikend ne mi jade ubavo koga cica mnogu. Ti uste ja dois? Napravi 2 tovjata? Neznam zosto site skoro mi se cudat stonustw ja dojam ima samo 16m ne 16godini :)

Girl-Rabbit and Kaetana like this.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Сега ќе прави две за 10 дена. Уште ја дојам. Има коментари, секако, кај бива некој да не ти го излае своето мислење и покрај тоа што ти ама баш ич го немаш побарано... ама не есапам многу. Доењето е меѓу мајката и детето. И е нивна одлука. Не е на никој друг.

Сакам да ја одбијам на начин кој ќе биде разумна спогодба меѓу двете. Не сакам да се мачкам со кафиња и слично. Башка гледам дека цица во зависност од тоа како и е организиран денот. Ако и е исполнет со игри и луѓе, не ни бара. Така е само на подој за заспивање. И уште ми е убав тој ритуал. Не станува веќе навечер. Ептен ретко кога има некоја мака. Така што воопшто не ми е исцрпувачко сето тоа.

Girl-Rabbit, M&M, Lolipop23 and 3 others like this.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Tocno li e deka koga dois ne smee da jades portokali i mandarini? Imam eden sok od portokal pa da znam...