Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Дали смее да се пие Магнезиум 200мг. за време на доење?

2. fana

fana Форумски идол

Секaкo декa дa мaјкa:)

Klarisaa likes this.
  3. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се сложувам. Среќа почна пак да фаќа града..Почесто на десната.. Ќе пробам и јас како тебе, со левата. И на син ми во Ремедика му даваа да пие од калма

4. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Мајки, дали има некој кој го дои малото на секој саат? Месец и пол е малата, ама ова незнам дали е нормално. Последниве 2 недели на секој саат плаче за цицање. Можно ли е да не се храни доволно? Качува до 200 гр неделно.

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

I na pola saat mi baral na pocetokot. Ne znaci deka e gladno, mu treba tvojata blizina, tvojata toplina, taka se cuvstvuva sigurno, mu se ublazuvaat grcevite...

Igle, joy1, Melinda85 and 1 other person like this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

2 месеци и 10 дена е а на саат и пол цица преку ден.

Ambra20 likes this.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Кога бев на предавањето за доење сестрата рече дека доколку бебето едната града не ја сака баш да се мести обратно значи со стомачето и нозете под раката на мајката а не на стомакот. Така се правел трик да мисли дела цица од омилената :)

Ano, Annath, kukla21 and 1 other person like this.
  8. victoria

victoria Форумски идол

Во право си... Успева 100%. Јас и со поголемото и сега со беблаков така се доиме. На левата града цица "нормално" со стомачето на стомак кај мене а на десната града само малку го поместувам да му дојдат ножињата и мешето под мојата десна рака. Кога цицаше првото нормално и на десната града ми направи страшни рагади. Едвај со мака и болка успеав да ја заздравам градата и на еден српски сајт ја видов положбата и ја пробав. Второво пд пусти страв не го ни оставив така, од старт цица поинаку на деснава :)

Ano, Annath and wannaBeMomma like this.
  9. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Здраво мајки ми треба мислење и совет од вас по искусните. Значи вака, бебето ми е 6 недели старо, прво бебе ми е и како сите и јас сум загрижена околу прехраната на бебео. Го дојам исклучиво, родено е 3950 отпустна тежина од болница 3760, моментална тежина 5500 , е сега за еден месец ми качи 1440, о последните две недели мака мачам и млекото, денеска бевме на педијатас и за две недели ( од последното мерење ) ми качил 350грама, што мене ми е малку, а таму сестрата ми вели дека е во ред дека има повеќе од што треба. Шо да правам , не плаче хистерично за млеко, ми спие навечер по 4 часа и потоа се буди, цица навечер колку да се каже дека цицал.. незнам дали да му давам дохрана, неможам да бидам паметна, советиии ?? Фала многу

10. fana

fana Форумски идол

Не бе мaјкa зoштo дoхрaнa? Бебенцетo супер си е. Не знaчи декa aкo некoгaш кaчилo тoлку декa тoлку мoрa секoгaш дa кaчувa. Не се oптoвaрувaј сo брoјки, гледaј гo бебетo. Акo е зaдoвoлнo и пoлни пелени се е вo ред.

Girl-Rabbit, eli25, Ambra20 and 2 others like this.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

И повеќе од супер сте, нема зошто да даваш дохрана. Може ти се чини дека млекото ти се намалило, ама не е така, само се има воспоставено лактација.
    Сега има и скок во развој на 6 недели кој може да продолжи се до 9та недела, може ќе е нервозно, ќе одбива града, ама само смирено, период е и ќе помине.

Girl-Rabbit, fana and lovely-girl like this.
  12. victoria

victoria Форумски идол

Зошто дохрана мила душо?? Па супер е белакот, машала крупно бебенце.. Зс почеток имате одличен ритам на доење.. Навечер по 4 часа сон за 6недели бебе е супер... Поголем ќе биде, дури и побрзо ќе цица.. Како што ти пишаа и погоре, штом си полни пелени немаш гајле.. Само дој ди го и не се оптоварувај со бројки... Првото дете бо првиот месец качи 1500..второто 1700..како растат ќе се намалува таа бројка.. Таман работа секој месец по толку да качуваат :) гушкај и гали бебе супер сте.

Lolipop23, fana and lovely-girl like this.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Моево на предминатиот преглед за 2 недели качи околу 200 и нешто гр, а на минатиот 400 гр исто за 2 недели. Докторката кажа нема секоја недела исто да напредува, некогаш помалку некогаш повеќе ќе качува. Се роди 2600 а на 2 дена пред полни 2месеци беше 4200 и докторката кажа супер напредува. Така да воопшто не се секирај, детето ти напредува супер.

victoria and fana like this.
  14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

@mariz искрено незнам што да те советувам. Бебе кога имаше месец у пол почна секое попладне да плаче го ставам на града ќе потегли а не голта и уште повеќе плаче,мислев дека се грчеви на контрола одиме го мерат ослабнало 100 гр. Не ми беше јасно како може навечер и преку ден да цица и спие без провлем а дојде 17 часот не сака да цица и само плаче. Веднаш добив совет да додам АД се двоумев но дадов да пробам дури и се чудев од количината што ја пиеше си велев зар од мене ништо не цица. Така да најдобро ти си знаеш по бебе и што ќе си слушаш педијатер,јас само лаички зборувам.

15. spirkovski

spirkovski Популарен член

Мајки едно прашање, малото е 9 дена и сме на доење. Имам рагади на двете дојки и после подој раничките се со некаква бела лигава материја кога ја чистам се гледа дека излегува од пукнатините и боли. Што е ова чудо?

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

За прашањетп нркоја искусна ќе ти одгпвори, ама тие рагади мора да зараснат. Купи силиконски додека заздрават и после секој подој мачкај ги со мајчино и ланолин

17. spirkovski

spirkovski Популарен член

Ги мачкам, силиконски не сака да фати никако, само цице.

wannaBeMomma likes this.
  18. BirMelek

BirMelek Популарен член

Да не е кандида? Имаш внатрешна остра болка? Провери го устето на бебето да не е бело. На брадавиците ставај маст ланолин или една има убава на фризидерм. И зелка обавезно. И трпение, боли многу, но ќе помине. И, да, шетај гола по дома :)

karibian, Ano, kukla21 and 1 other person like this.
  19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ко мене на пример. Момиве на мегдан и мрсни (ланолин) везден :) хахахах

Troi, karibian and Ano like this.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Јас уште се плашам после бањање крпа да ставам сега, не па тогаш маица да облечев:sweat: И да ги мачкав се плашев да ги фатам, едната на пола беше пукната. Трауми останаа :D