Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    514
    Дали смее да се пие Магнезиум 200мг. за време на доење?

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.112
    Допаѓања:
    118.009
    Секaкo декa дa мaјкa:)

На Klarisaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Се сложувам. Среќа почна пак да фаќа града..Почесто на десната.. Ќе пробам и јас како тебе, со левата. И на син ми во Ремедика му даваа да пие од калма

4. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Мајки, дали има некој кој го дои малото на секој саат? Месец и пол е малата, ама ова незнам дали е нормално. Последниве 2 недели на секој саат плаче за цицање. Можно ли е да не се храни доволно? Качува до 200 гр неделно.

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    I na pola saat mi baral na pocetokot. Ne znaci deka e gladno, mu treba tvojata blizina, tvojata toplina, taka se cuvstvuva sigurno, mu se ublazuvaat grcevite...

На Igle, joy1, Melinda85 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    2 месеци и 10 дена е а на саат и пол цица преку ден.

На Ambra20 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Кога бев на предавањето за доење сестрата рече дека доколку бебето едната града не ја сака баш да се мести обратно значи со стомачето и нозете под раката на мајката а не на стомакот. Така се правел трик да мисли дела цица од омилената :)

На Ano, Annath, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.143
    Во право си... Успева 100%. Јас и со поголемото и сега со беблаков така се доиме. На левата града цица "нормално" со стомачето на стомак кај мене а на десната града само малку го поместувам да му дојдат ножињата и мешето под мојата десна рака. Кога цицаше првото нормално и на десната града ми направи страшни рагади. Едвај со мака и болка успеав да ја заздравам градата и на еден српски сајт ја видов положбата и ја пробав. Второво пд пусти страв не го ни оставив така, од старт цица поинаку на деснава :)

На Ano, Annath и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  9. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    653
    Здраво мајки ми треба мислење и совет од вас по искусните. Значи вака, бебето ми е 6 недели старо, прво бебе ми е и како сите и јас сум загрижена околу прехраната на бебео. Го дојам исклучиво, родено е 3950 отпустна тежина од болница 3760, моментална тежина 5500 , е сега за еден месец ми качи 1440, о последните две недели мака мачам и млекото, денеска бевме на педијатас и за две недели ( од последното мерење ) ми качил 350грама, што мене ми е малку, а таму сестрата ми вели дека е во ред дека има повеќе од што треба. Шо да правам , не плаче хистерично за млеко, ми спие навечер по 4 часа и потоа се буди, цица навечер колку да се каже дека цицал.. незнам дали да му давам дохрана, неможам да бидам паметна, советиии ?? Фала многу

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.112
    Допаѓања:
    118.009
    Не бе мaјкa зoштo дoхрaнa? Бебенцетo супер си е. Не знaчи декa aкo некoгaш кaчилo тoлку декa тoлку мoрa секoгaш дa кaчувa. Не се oптoвaрувaј сo брoјки, гледaј гo бебетo. Акo е зaдoвoлнo и пoлни пелени се е вo ред.

На Girl-Rabbit, eli25, Ambra20 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    И повеќе од супер сте, нема зошто да даваш дохрана. Може ти се чини дека млекото ти се намалило, ама не е така, само се има воспоставено лактација.
    Сега има и скок во развој на 6 недели кој може да продолжи се до 9та недела, може ќе е нервозно, ќе одбива града, ама само смирено, период е и ќе помине.

На Girl-Rabbit, fana и lovely-girl им се допаѓа ова.
  12. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.143
    Зошто дохрана мила душо?? Па супер е белакот, машала крупно бебенце.. Зс почеток имате одличен ритам на доење.. Навечер по 4 часа сон за 6недели бебе е супер... Поголем ќе биде, дури и побрзо ќе цица.. Како што ти пишаа и погоре, штом си полни пелени немаш гајле.. Само дој ди го и не се оптоварувај со бројки... Првото дете бо првиот месец качи 1500..второто 1700..како растат ќе се намалува таа бројка.. Таман работа секој месец по толку да качуваат :) гушкај и гали бебе супер сте.

На Lolipop23, fana и lovely-girl им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Моево на предминатиот преглед за 2 недели качи околу 200 и нешто гр, а на минатиот 400 гр исто за 2 недели. Докторката кажа нема секоја недела исто да напредува, некогаш помалку некогаш повеќе ќе качува. Се роди 2600 а на 2 дена пред полни 2месеци беше 4200 и докторката кажа супер напредува. Така да воопшто не се секирај, детето ти напредува супер.

На victoria и fana им се допаѓа ова.
  14. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    @mariz искрено незнам што да те советувам. Бебе кога имаше месец у пол почна секое попладне да плаче го ставам на града ќе потегли а не голта и уште повеќе плаче,мислев дека се грчеви на контрола одиме го мерат ослабнало 100 гр. Не ми беше јасно како може навечер и преку ден да цица и спие без провлем а дојде 17 часот не сака да цица и само плаче. Веднаш добив совет да додам АД се двоумев но дадов да пробам дури и се чудев од количината што ја пиеше си велев зар од мене ништо не цица. Така да најдобро ти си знаеш по бебе и што ќе си слушаш педијатер,јас само лаички зборувам.

15. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Мајки едно прашање, малото е 9 дена и сме на доење. Имам рагади на двете дојки и после подој раничките се со некаква бела лигава материја кога ја чистам се гледа дека излегува од пукнатините и боли. Што е ова чудо?

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    За прашањетп нркоја искусна ќе ти одгпвори, ама тие рагади мора да зараснат. Купи силиконски додека заздрават и после секој подој мачкај ги со мајчино и ланолин

17. spirkovski

spirkovski Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    1.614
    Ги мачкам, силиконски не сака да фати никако, само цице.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Да не е кандида? Имаш внатрешна остра болка? Провери го устето на бебето да не е бело. На брадавиците ставај маст ланолин или една има убава на фризидерм. И зелка обавезно. И трпение, боли многу, но ќе помине. И, да, шетај гола по дома :)

На karibian, Ano, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ко мене на пример. Момиве на мегдан и мрсни (ланолин) везден :) хахахах

На Troi, karibian и Ano им се допаѓа ова.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Јас уште се плашам после бањање крпа да ставам сега, не па тогаш маица да облечев:sweat: И да ги мачкав се плашев да ги фатам, едната на пола беше пукната. Трауми останаа :D