Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Мн е гладно. Дај и измолзено да цицне десетина пати, па стави ја на града. ;)

2. Ano

Ano Форумски идол

И синко е роден малечок(2400) ад не дававме. Ќе следиш како си напредува и ако е во ред немаш потреба од ад. Првиот месец качи скоро еден килограм. И молзењето нека не ти е репер. Пумоа не може да извади колку што бебе може да исцица.

Ambra20, eli25, Lolipop23 and 3 others like this.
  3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Моето така правеше. Нуди ја стално без разлика. Јас прво нудев цицка, кога ќе ме одбиеше давав измолзено или ад, не успевав повеќе од 70 мл да измолзам. Дури на 14 ти ден фати да цица, ама до крај останавме со дохрана. И покрај тоа што имав млеко, бебе и шише си бараше. И редовно молзи се.

delvi and Bebulleee like this.
  4. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

20180113_215720.jpg
    @Leo_29 Ова е чајот, од билна аптека ми го купија :)

Leo_29 likes this.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Мајка за нареден пат купи си од билната состојките сите посебно, ќе ти излезе многу поголема количина, па и поевтино ќе ти дојде. Побарај им од билна ќе ти дадат и колку грамажа од се ти треба за мешавината :)

Bizbiz likes this.
  6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Aj kazi otprilika kako sto? Po kolku od site, kolku ke kosta i za kolku vreme ?Da pratam maz, a treba se da mu se nacrta da ne se nerviram posle :)

7. Bizbiz

Bizbiz Истакнат член

Иначе чајов го пијам неколку дена.... не осеќам некоја промена баш :^) Детево пак ми има грчеви. Упорна сум го пијам, имам надеж ама ако знае некоја подобар чај или други некои состојки за чај нека пише да пробам и тоа

8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ми ги купија состојките па цена не знам, ама не би повеќе од 500ден да дојде. Што се одеше и тоа не знам, не обрнав внимание кога мешав, но од самата билна даваат што се треба и колку грамажа, ќе им кажеш Билна мешавина за доилки. Даваат и ливче како се прави, приготвува, чува..
    Еве го ливчето има и број па прашај, мислам дека билнава е онаа пред рампа во Кисела вода..
    1515883519759.jpg

@Bizbiz пробај и ти со оваа мешавина, прегледав состојките и убаво запомнив дека тука оди и ким што е битен за грчевите, а ми стои како да имаше и некои плус тревки ама да не нагаѓам пошто ич не обрнав внимание :)

Bizbiz, Melinda85 and Lolipop23 like this.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Bas ke go pratam vo ponedelnik, da znam kade e on i bas tamu raboti od karsi. Tenkju :)

emkaemka likes this.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Dodavaj kim na cajot toj najmnogu pomaga protiv grcevi.
    Jas si pravev vaka caj od bilki ili Laktamiks i plus otkako ke go iscedev vo soljata dodavav 10-20 zrna kim (gi goltav i niv so cajot). Bebus recisi voopsto nemase grcevi.

Bizbiz likes this.
  11. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Istiot i jas go pijam mila i imam mnogu pozitivno iskustvo.

pile30 likes this.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Во чајот важна состојка за поттикнување на лактација е грчкото семе, анасонот и анисот. За грчевите помага ким и анасон.

Иако мое мислење е дека грчевите ќе ги имаат и вака и така и додека стигнете да се изборите со тоа што помага - ќе поминат.
    Не ги гледајте како нешто што не треба да се случува, напротив - тие се резултат на оформување на цревната флора кај бебињата.

Само храбро - ќе поминат за брзо.

Rabbit, Bizbiz, Ambra20 and 6 others like this.
  13. Troi

Troi Истакнат член

За неколку дена правиме два месеци. Последниве 2-3 дена плаче, урла при цицање. Јаде првите 5-10 минути и после тоа се трга и вришти. А, првите 5-10 минути јаде без тргање и плачење.

Дали е можно да се најала и затоа да се трга или пак нешто друго е во прашање?

14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ова со грозењето ме потсети на внука ми. Штом ке ја ставеа на града правеше ко да ке поврака и плачеше. Испадна имала бели наслаги во устата на јазикот и затоа. Се среди со капки нистатин.

Kaetana and Bebulleee like this.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Исто!
    За 3дена 2месеци, цица цица и се тегне, влече града, павта, јас го тргам и давам лажалка, нејаден е сигурно бидејќи не бара после 2ч, така е програмиран :lol:
    Некогаш се смирува, некогаш ќе повришти, па се шетаме, думкаме, галиме, пееме..
    Пред малку имавме таква епизода па еве со татко му се убедуваат да не вришти, ова се случува најчесто ова време, мислам дека му се спие, а не може, исто и ова време прди растура моево па и од тоа нешто, грчеви, кенкав ќе е 2ч, ќе минат, пак на града и спие до сабајле :D

kukla21, pile30, Troi and 2 others like this.
  16. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Мајки колку мл мајчино измолзено млеко е доволно за бебе од 3 недели? Лом ми се направени брадавките плачам од болка додека цица па за да ги одморам малку да заздрават ќе се измолзувам. Незнам по колку мл би било доволно...

17. fana

fana Форумски идол

До 60 мл. Мачкај ланолин или ад капки и ставај јатка од орев (само лушпата без плод внатре) претходно потопена во вода околу 10тина мин. Многу помага стварно.

18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Devojki mi zagrudi levata grada stojam nad parea,masiram izmolzuvam..nebiduva.;(

19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Стискај силно под топол туш. Ако не, на лекар.

mal.ecka likes this.
  20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Мислиш со пумпа поарни ќе ти се? :) мене по молзење повеќе ме болат :( Ланолин ставај по секој подој.

Kaetana and pile30 like this.