И синко е роден малечок(2400) ад не дававме. Ќе следиш како си напредува и ако е во ред немаш потреба од ад. Првиот месец качи скоро еден килограм. И молзењето нека не ти е репер. Пумоа не може да извади колку што бебе може да исцица.
Моето така правеше. Нуди ја стално без разлика. Јас прво нудев цицка, кога ќе ме одбиеше давав измолзено или ад, не успевав повеќе од 70 мл да измолзам. Дури на 14 ти ден фати да цица, ама до крај останавме со дохрана. И покрај тоа што имав млеко, бебе и шише си бараше. И редовно молзи се.
Мајка за нареден пат купи си од билната состојките сите посебно, ќе ти излезе многу поголема количина, па и поевтино ќе ти дојде. Побарај им од билна ќе ти дадат и колку грамажа од се ти треба за мешавината
Aj kazi otprilika kako sto? Po kolku od site, kolku ke kosta i za kolku vreme ?Da pratam maz, a treba se da mu se nacrta da ne se nerviram posle
Иначе чајов го пијам неколку дена.... не осеќам некоја промена баш Детево пак ми има грчеви. Упорна сум го пијам, имам надеж ама ако знае некоја подобар чај или други некои состојки за чај нека пише да пробам и тоа
Ми ги купија состојките па цена не знам, ама не би повеќе од 500ден да дојде. Што се одеше и тоа не знам, не обрнав внимание кога мешав, но од самата билна даваат што се треба и колку грамажа, ќе им кажеш Билна мешавина за доилки. Даваат и ливче како се прави, приготвува, чува.. Еве го ливчето има и број па прашај, мислам дека билнава е онаа пред рампа во Кисела вода.. @Bizbiz пробај и ти со оваа мешавина, прегледав состојките и убаво запомнив дека тука оди и ким што е битен за грчевите, а ми стои како да имаше и некои плус тревки ама да не нагаѓам пошто ич не обрнав внимание
Dodavaj kim na cajot toj najmnogu pomaga protiv grcevi. Jas si pravev vaka caj od bilki ili Laktamiks i plus otkako ke go iscedev vo soljata dodavav 10-20 zrna kim (gi goltav i niv so cajot). Bebus recisi voopsto nemase grcevi.
Во чајот важна состојка за поттикнување на лактација е грчкото семе, анасонот и анисот. За грчевите помага ким и анасон. Иако мое мислење е дека грчевите ќе ги имаат и вака и така и додека стигнете да се изборите со тоа што помага - ќе поминат. Не ги гледајте како нешто што не треба да се случува, напротив - тие се резултат на оформување на цревната флора кај бебињата. Само храбро - ќе поминат за брзо.
За неколку дена правиме два месеци. Последниве 2-3 дена плаче, урла при цицање. Јаде првите 5-10 минути и после тоа се трга и вришти. А, првите 5-10 минути јаде без тргање и плачење. Дали е можно да се најала и затоа да се трга или пак нешто друго е во прашање?
Ова со грозењето ме потсети на внука ми. Штом ке ја ставеа на града правеше ко да ке поврака и плачеше. Испадна имала бели наслаги во устата на јазикот и затоа. Се среди со капки нистатин.
Исто! За 3дена 2месеци, цица цица и се тегне, влече града, павта, јас го тргам и давам лажалка, нејаден е сигурно бидејќи не бара после 2ч, така е програмиран Некогаш се смирува, некогаш ќе повришти, па се шетаме, думкаме, галиме, пееме.. Пред малку имавме таква епизода па еве со татко му се убедуваат да не вришти, ова се случува најчесто ова време, мислам дека му се спие, а не може, исто и ова време прди растура моево па и од тоа нешто, грчеви, кенкав ќе е 2ч, ќе минат, пак на града и спие до сабајле
Мајки колку мл мајчино измолзено млеко е доволно за бебе од 3 недели? Лом ми се направени брадавките плачам од болка додека цица па за да ги одморам малку да заздрават ќе се измолзувам. Незнам по колку мл би било доволно...
До 60 мл. Мачкај ланолин или ад капки и ставај јатка од орев (само лушпата без плод внатре) претходно потопена во вода околу 10тина мин. Многу помага стварно.