Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Мајки, ви благодарам многу на сите за советите! :inlove: :* Веќе ги применуваме.

Од ноќеска бебево почна да цица :party: :party:, по 10-15 мин од града. Како за почеток со лежење, а после ќе усовршуваме и други позиции. :)

2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

За цреме на менструација м.млеко моме само да го смени малку вкусот, млечните каналчиња малку да се потстеснат, но млеко се има и ќе се има.
    Прво добивање ми беше на неполни 4мес од пораѓај. Еве го 13мес е малиот и добивам секој месец редовно. Разликата е што менструацијата вака обилна никогаш не ми била во последниве 20+год. Никогаш нит приметив некоја разлика дур малиот цицал. Еве успешно се доиме 13ипол месеци од прв ден кога ми го донесоа.
    Уживај и дој без разлика на менструацијата млеко си имаш и ќе си имаш. Не мисли на тоа и не се оптеретувај со мисли.
    Ти посакувам убав, лесен и долг стаж на доење.

emkaemka, Mimmi39 and Jana2770 like this.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Мајки, точно е дека околу 20/21 ден надоаѓа повеќе млеко?

4. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Јас имав такво искуство. Прво бебе ми е, точно три недели имав проблем со градите и на 21 ден ми надојде многу и почна да тече убаво низ каналите. Тогаш и бебето почна пократко да цица.

Mimmi39 likes this.
  5. ana-banana

ana-banana Популарен член

Мамички на колку време отприлика цицаат вашите мали 6+. До пред месец дена едвај на 4-5 саати сега едвај 2,5 издржува и право бара да цица дури ми е чудно а сега почнавме и со дохрана и ништо не сака сама цице.

6. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Dali.lebot I.kiflite bi bile.pricina.za.gasov kaj.bebe?

7. fana

fana Форумски идол

Да да.

Mimmi39 likes this.
  8. karak

karak Популарен член

Da bidam iskrena nikogas od samoto raganje do prestanok ne sum brolela saati koga ke sum videla deka saka sum davala nekogas cical od glad nekogas od emocionalna blizina sepak kako rastat taka se svesni za se okolu sebe i baraat zastita i ljubov sekoja majka si go znae svoeto dete

9. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Моево цица ама пак бара ко да не му стига. Ко да немам стискам излага понекогаш ништо не излага. Давам понекогаш и дохрана пред некој ден ми излезе мастит. Дои од двете додека може. Ама што знам некако ми изгледа слабо млеково што да правам не знам дали е до царскиот што е вака или пак е до исхраната ? И ако е до исхрана што да внесувам повејќе за јако млеко ?

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Нема слабо/јако млеко. Секое млеко си е таман за бебето на мајката. Чим си фатила и мастит значи бебе не се доцицувало. Батали ад и бебе на цице нек дреме

Kaetana, Skorpija25, emkaemka and 9 others like this.
  11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Јади се, разновидно, овошје и зеленчук. Јади редовно. Пиј течности. И дај на бебе цел ден да е на цицка. ;)

Skorpija25, emkaemka, Dalia93 and 2 others like this.
  12. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Туширајте ги градите со топла вода и малку масажа пред да цица да се опуштат каналите и остави го подолго нека стимулира. Ќе имаш доволно млеко не мора дохрана. Колкаво е бебчо?

Lejlaah and kukla21 like this.
  13. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

За 6 дена 1 месец ќе прави

14. Dalia93

Dalia93 Истакнат член

Не му треба АД тогаш. Тоа што се случува е нормално. Внимавај на маститот. Масирај се, молзи се постојано кога имаш време. Кај и да е ќе ти се регулира млекото. А ако кенка и се грчи не се плаши, со кај три месеци ќе има бебе развојни грчеви. Првите три месеци се општо многу тешки ама издржете.

emkaemka, Lejlaah and Mimmi39 like this.
  15. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се сложувам потполно.
    Моево е 2 и пол месеци, и имало доста периоди така како што кажуваш цело време да бара да цица. Еве баш и сега сме во таков период. Нормално е да мислиш дека немаш доволно млеко, ама не е тоа причината сигурно. И свекрвами и ред други ми велеа да не немаш млеко.. па да не ти е слабо млекото..така да давај му да цица колку сака и не се замарај. :)

Dalia93 and Lejlaah like this.
  16. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Мајки малово ми има точно 4 месеци и сме само на доење.Досега беше супер но во последно време приметувам послабо ми напредува вака мирен е и супер спие и јас пијам Лактамикс па мислев да пробам и од тие табети за повеќе лактација? Иако сме утре на педијатар сакам да слушнам ваше мислење?

17. Annath

Annath Форумски идол

Како што расте, нормално е помалку да напредува, не може да биде напредокот со истиот континуитет како во првите три месеци. До пет полни треба да ја има дуплирано родилната тежина, а на година триплирано. Тоа е просечен континуитет во развојот. Ако напредува во килажа како во првите три месеци, на година би имало 20 кг што е килажа за дете над три години. Ако си е детето весело, цица, редовно полни пелени, немаш причина за грижа, а чај можеш да пиеш ако сакаш. Таблети мислам дека нема потреба.

mal.ecka, duffi, sofi2107 and 3 others like this.
  18. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Lugje moevo place vristi nekje da cica :( a go stavam ma cicka dva tri pati ke procica i place iskustvo nekoj? Btw i gradite meki pamuk poveke od 20ml nema koga se
    Molzam
    I toa edvaj se polnat

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Колку е старо бебето?

20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Гарант околу 3тиот :)