Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. pandelka

pandelka Популарен член

Јас имав такви " вериги" уште на болница. Аку ти се врели градите ставај ладна облога. Ќе ја исцицат, само притискај ја и за време на доење, полесно да можит да ја извлечит.

emkaemka likes this.
  2. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

И јас имам грутка. Ми се појави уште првите недели, на почеток ме болеше сега веќе не.

emkaemka likes this.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Зелен чај намалуваше лактација?

4. pandelka

pandelka Популарен член

Жалфија

eli25 likes this.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Сакаш да кажеш дека имаш грутка со недели наназад??

6. Annath

Annath Форумски идол

Нема потреба од ништо. Моево до крај на доење заспиваше со цицање, после тоа ништо не давав. Вечера, миење заби, успивање. Во раце го земам, го занишувам два-три пати, пеам и готов е, го ставам во кревет. Мислев дека ќе биде потешко, ама не, немам мака во тој поглед. Млеко воопшто не пие, само кисело млеко јаде кога сака, не секој ден. Не е по млекото, повеќе сака сирење, ама и тоа не јаде секој ден. Не внесува млечни производи колку брат му, ама не му се секирам искрено, кога веќе јаде се друго.

eli25 and kukla21 like this.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Анатх а пиеше нешто за да сопре млекото или само по себе ти престана? И јас планирам некое време да заспива со цице а и навечер кога се буди само така презаспива и влече најмногу,., преку ден слабо влече, ќе цицне од едната града само .

8. Annath

Annath Форумски идол

Пиев, Бромергон, морав. Многу ми надојде млеко и ми се направија грутки. И првиот пат пиев и потешко ги поднесов, овојпат немав нуспојави. А можеби ги имав, само не ги почувствував. Големиот беше попроблематичен за спиење и заспивање навечер, а јас одвај стоев од апчињата. Со второво немав мака, дали дека немавме проблем за спиење, па не морав да го нишкам по цела вечер, веќе третата вечер спиеше цела ноќ без будење, втората одвај еднаш се разбуди. А големиот почесто се будеше.

Ако го одбиваш, почекај до септември, во лето не се одбива бебе/дете од доење поради можна дехидрација.

eli25 likes this.
  9. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Како се пијат апчињата,по едно на ден или ? и за колку време ти престана млекото?

10. Annath

Annath Форумски идол

Јас пиев по едно навечер, седум дена. Третиот ден имав најголеми проблеми со грутки, ама се одмолзив целосно и ми беше полесно, веќе петтиот ден немав никакви проблеми.

eli25 likes this.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Значи зелен смеам?

12. fana

fana Форумски идол

Во зелениот чај има многу кофеин, да знаеш:)

KidA and eli25 like this.
  13. pandelka

pandelka Популарен член

Јас не би чај додека дојам, зборувам за од типот жалфија, маточина, зелен, црн.., сепак се јаки чаеви.

KidA likes this.
  14. KidA

KidA Истакнат член

убав чаj може ројбос (Rooibos) - јас на него "преминав" уште во бременоста, нема кофеин и е полезен

15. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Месеци. Ама се некако немам време да појдам на контрола, плус дека не ме боли скроз заборавам дека имам грутче.
    Ти беше?

16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Неќе да фати града малово :( ми ги извлекуваа брадавиците со шприц, ама пак неќе. Малку ми се вовлечени, и црвени..
    Цел ден ја ставам на града, ко демек шмука а уствари само ја допира со уста.
    Ќе има ли надеж дека би ја доела?? Ми викаат да си купам силиконска брадавица,полесно да било цицањето, а тоа стално ли ќе треба со таква вештачка или не? зошто баш јас да ја немам таа среќа да си го дојам бебето ;(

17. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мајче нема потреба од тага или песимизам. Тек вчера се породи. После неколку дена ќе има полни гради млекце.
    Првите 24 часа на бебето не му ни треба млеко(така ми кажаа во болница и не му ни даваа дохрана иако јас немав одма млеко). Ставај го на града малото, нека влече(макар на празно), пиј течности и добра мисла.

tambelina, Leo_29, Sexybaby86 and 2 others like this.
  18. azelea

azelea Популарен член

Не се разочарувај одма од старт,мене ми дојде млеко дури после пет дена ,дека вовлечени брадавици едвај цицаше ,земав силиконски па така некако почна да влече и ми ги извлекуваше па така постепено и ги исфрлив и сама си цицаше.Малечко е многу ,нема сила да влече,спие ,важно е да го ставаш на града заради лактација

19. Coco31

Coco31 Популарен член

Мене на третиот ден ми дојде млеко. Јас исто имам вовлечени брадавици, го цицав со силиконска брадавица и сега после месец ипол почна без неа да цица.

tambelina and Chanell* like this.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Мами нешто грешам. Пијам чај за лактација, сокон вива што го даваат во систина и градите ќе ми се стврднат , ќе ме болат , жешки и кога молззм пак 40-59 мл максимум.