Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. melani@

melani@ Истакнат член

Ги има ли некоја мама користено и дали имаат ефект?

Attached Files:

2. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Деф дунде цица кога ја боли меше за утеха и после ми повраќа. Вчера мислев случајност е ама денеска пак така плачеше се грчеше и цицаше и на крај исповрати. Имам место за загриженост или и др бебиња прават вака.

mumy likes this.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Го исфрла вишокот.
    Цицаат за утеха да.
    Мене така ми заспиваше.

Milaаа991 likes this.
  4. mumy

mumy Истакнат член

исто и синко деновиве така ми прави. Се прецицува зошто бара утеха за мешето и после повраќа ....

Milaаа991 likes this.
  5. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Нормално, мало му е желудничето. Вишокот го исфрла, и после подој држи го исправено ма тебе ем ќе ждригнит ем полесно ма меше ќе му е. Не го легнувај одма. Пази и ти на исхрана за да нема мн грчеви. Плус стандар реди му топло на меше и масажа со ноџињата

Milaаа991 likes this.
  6. yana147

yana147 Истакнат член

majki bebenceto si cisese 3 meseci normalno eve veke vie dva tri dena place koga ja stavam na gradata dali na nekoj ova mu se ima slucena da ne e skok vo razvoj?

7. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Скок е ...не се секирај...со лесно

8. НМарија

НМарија Истакнат член

Извини, дури сега видов дека си прашувала за Лактил. Да јас ги користам веќе 4 месеци. Мене ми помогнаа кога многу ми се намали млекото некаде крај на 2 ри месец, но да ти напоменам јас сум на измолзување, зашо бебе не цица и затоа ми требаше се што има за поттикнување на лактација, не знам каков е случајот со тебе.

9. mommy##

mommy## Истакнат член

Majki kazete mi dali ve boli dodeka se molzite, posebno prvite 2-3 pati koga zavlecete. Skoro sme 2 meseci, na ekskluzivno doenje ama uste nemame red na cicanje. Sakav da se izmolzam prv pat bidejki imav potreba da izlezam na dva saati ama strasno me bolese i posle toa den dva na dopir me bolese mnogu taa grada. Inaku imam racna pumpa chicco. Sovet?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Од рачна многу боли, јас се молзев со рачна, па со електрична единечна и ме болеше многу од рачната. Најмалку болеше со двојната Спектра. Башка не си навикната на пумпата, затоа е така, ќе се навикнеш нема да те боли толку многу.

11. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

На колку време ви цицаат/цицале двомесечни бебиња т. е колку често. Јас се обидувам ред да држам на минимум 2 часа, треба ли повеќе. Навечер не цица и 5-6 часа. Пак ми станува како топче синко... Што млеко ќе имав 6 % масленост.

12. Seduction

Seduction Популарен член

Мајки јас да се пофалам дека преминавме само на доење еве веќе неколку дена воопшто немам понудено АД. Малата од испис до месец и 4 дена од раѓање ми качи 1540гр. и докторката ме советуваше да продолжиме само со доење и да и давам на 2часа.
    Е сега мене нешто ме мачи.. има ли правило колку треба да цица да знам дека е најадена? Мојата околу 5-10 мин цица ретко повеќе и после плаче нервозна е и прекинувам да и давам. Прво мислев да не нема млеко ама има си тече убаво, менам града и пак истото го прави. Имам слушнато дека 20 мин. треба да цицаат за да се најадени или нема врска?

pianogirl, Coco31, emkaemka and 5 others like this.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Таман е на два часа. Преку ноќ нема потреба да го будиш, нека си спие :)
    Нема правило, мојата е најадена за 5 минути. Ако сама се трга значи готова е, освен ако заспива, тогаш може да не е дојадена.

Seduction and CatL4dy like this.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Браво мајка, многу ми е мило, ептен добар напредок сте имале. (fingers)
    Нема правило за ниедно бебе, секое си има свој ритам, некое влече брзо и се нацицува за 10 минути, а некое може истата количина да ја цица 1 саат.
    Така да следи го бебе, не гледај на саат и не мери време, ако мислиш дека му е до цицање ставај го на града, колку му се цица толку. Тоа што плаче му е од грчеви и сл, а не од што е гладно. Чекај го нека се смири и по кратко време понуди пак. Со лесно! :*

Coco31 and Seduction like this.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Браво за вас супер напредок. Ние никако да се откачиме од шишето ама го намалив на 2 до 3 пати на ден што е успех за нас. И мојава цица околу 5-10 минути и заспива. И после 1 час пак бара и се така во круг. Дека сме со силиконска гледам дека е полна млеко, но бебе се успива и останува недојадено. Некогаш само што ќе ја прелегнам пак се буди и ајде пак на ново се. Мислам дека по цел ден на града ја држам и пак кога ќе и понудам ад го пие цело колку и да и дадам. Др и нас не искара да бидеме само на мајчино бидејќи во 1 недела качи 500 г. Другата недела бевме скоро само на мајчино и качи 300 г и ми рече да продолжам така. Ама гладно е бебе а јас не можам само на града да ја чувам и пак 2 до 3 оброци ни се со ад. Ах кога ли ќе се смени.

TeddyGrey and Seduction like this.
  16. Seduction

Seduction Популарен член

@Kitten @Lolipop23 Фала ви мајки! Тие минути додека цица баш големи голтки прави и си цица убаво без прекини, па валјда и е доволно.

@Milaaa991 Фала мајка. И мојата исто прави ама педијатарот ме советуваше да не и нудам града секогаш кога ќе плаче туку на 2 часа баш заради тоа дека бара утеха во града а уште толку грчеви си ствара на тој начин и сега така правам. Иначе ова на пола саат на града не се издржуваше.

Milaаа991, Kitten and Lolipop23 like this.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Имам сознанија дека мајчино млеко не создава грчеви, така што утехата на цице не е воопшто лоша, баш се смирува бебето. Ќерка ми имаше точно три месеци грчеви и само цице ни беше спас. Не сум ја ограничувала дали ќе цица на пола час, час или на два.

Milaаа991 and TeddyGrey like this.
  18. Seduction

Seduction Популарен член

Незнам :| Ова доктор Марина од Ремедика ми го кажа. Демек млекото уште не е преработено а додава ново и тоа и прави проблем, а не дека е гладна.

19. happygirl

happygirl Форумски идол

Здраво девојки :)

Се породив во понеделник вечерта, трет ден ми е во болница.
    Бебчето не може баш убаво да ми ги фати брадавиците, вовлечени ми се. Баш затоа мора цело време да имам помош од сестра да го намести за доење, да фати, посебно на десната града. Дома не знам како ќе се снаоѓам, ептен се плашам. Кажете некој совет додека сум тука дали можам да направам нешто за да излезат побрзо брадавиците?
    Освен да ги вртам/масирам со прстите пред подој, и да ги влечам со рачна пумпа што ми ја дадоа овде.

И уште нешто, по колку мл млеко е потребно да се одмолзувам за еден негов оброк? Прашувам доколку не успеам со доењето дома сама.

20. eli25

eli25 Форумски идол

Мене едната ми беше вовлечена,доев со силиконски брадавици на мустела

happygirl likes this.