Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Не знам дали прашањето ми е за овде, ама поврзано е со темата па ќе прашам. Каков анти перспирант користите додека доите? Знам дека докторите советуваат да не се користи ама не планирам да смрдам. Во текот на бременоста користам разни, во аптека ми препорачуваа анти перспиранти без алуминиум или некои на природна база, ама конкретно за доилки што да барам?

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Користев еден на алверде (скроз природен без хемии) , па нивеа без алуминиум, се туширам обавезно секој ден некогаш и 2 пати и смрдев ненормално. Си продолжив со Dove што си го користам подолго време и истото. И сфатив дека хормоните уште не се средени. Така да, купи си каков сакаш ќе смрдкаш секако :D

Fallen.Angel likes this.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Јас користев стикови. Рексона најдобро вршеше работа, некогаш женски, некогаш машки.
    Со тие природните, како што вика и Јана, никад не сум спречила смрдеа.

Vanj4e and Fallen.Angel like this.
  4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

И јас што се не пробав на природно и смрдев од сите.
    Ги користев само по дома, а тоа беше скоро целло време бидејќи ретко излегував со мало дете.
    Кога требаше да излегувам се туширав и ставав рексона, дове...
    Не е до хормони туку не штитат природните доволно.
    Инаку пробав камен на балеа, греен мастер и стик на форевер и рол-он на греен. Џабе ете ги така стојат од каменов на греен мастер уште ми се иритира кожата црвенило ми се појавува.

Vanj4e and Fallen.Angel like this.
  5. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

И јас тој каменот го имам од грин мастер, не врши работа. Штом така ќе си користам dove без алуминиум. Од него не смрдев, од другиве и јас приметував нешто дека не штитат, а сеа се по жешко ќе е и нема да ме спасува ништо такво.

Vanj4e and ocicka2014 like this.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Првите месеци и јас смрткав, демек ај без алуминиум. Страшна работа. Пред да останам бремна користев без алуминиум ама имаше ефект.

Fallen.Angel likes this.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас да ти кажам и парфем редев.. иначе стикче, део никогаш не ни имаѓ користено.

Fallen.Angel likes this.
  8. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Мајки ве молам за совет.. Бебе е 5 дена, вчера ми надојде многу млеко качив температура 39.5 пијам парацетамол и ми дадоа и цефалексин.. Цел ден качам симнам темп. Не знам дали смеам да дојам додека пијам антибиотик

9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Смееш. Цефалексин оди со доење. Често доење. Молзење за да не се преполнуваат градите. Прави компресии при доење. Топол туш претходно, ладни облоги по доење.

Bubish26 and Inna.v like this.
  10. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Тоа д
    Тоа сакав да прашам, некои ми викаат ставај топли облоги некои ладни..

11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Јас 3 пати се соочив со мастит. Првиот кога бебе беше 7 дена. Пиев антибиотици ампицилин, парацетамол за температурата. Тешко е знам ама, често наизменично туширање со ладна и топла вода, листови од зелка, молзење и ставај го бебуш на таа града почесто. Знам мало е не може да трга многу ама сепак нешто плус.
    И нека ти е здраво и живо бебето.

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Топли пред доење за да се рашират каналите, па доење со кое се празнат, и на крај ладни за да се стеснат да не се собира млеко па да се запушат.

13. Inna.v

Inna.v Истакнат член

Ме интересирс уште нешто.. Бебе тие 4 дена си цицаше убаво фаќаше папка, вчера свекрва ми му дала цуцла и денед цел ден не сака да цица не може да фати папка цица 2 мин и му паѓа се нервира не сака да цица плаче цело време..

14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Кај некои бебиња цуцлата знае да предизвика проблеми во доењето (т.н. nipple confusion). Не кај сите. Сепак избегнувајте цуцли додека не се воспостави лактацијата (до кај минимум 6 недели!).

Bubish26 likes this.
  15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Cefaleksinot ne e jak i stom ti go prepisale pij go.
    Stavaj bebus da cica,ne moze mn da vlece no ke ti pomogne.
    Pod tus stisni ja malku gradata dto te boli poveke i ke tece sama.
    Ne se plasi ne estrasno(mene do denes ako se uspie sami mi tecat)...
    Ke fatite red,bitno imas mleko.
    Neka e zdravo i zivo sonceto!

16. RAK91

RAK91 Популарен член

ако пиеш и од чајот за доилки и од тоа мирисаш. :) И кај мене беше така. Не можев да се поднесам. Се туширав цело време и пак џабе. Помина по некое време, кога се стабилизираа хормоните.

Fallen.Angel likes this.
  17. dunika

dunika Форумски идол

Vanj4e and Jana06 like this.
  18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Mislam deka sum vo seriozen problem nesto od skokot, nesto od neiskustvo, nekoi propusti napraveni i ete go rezlutatot.Bebeto mi e 4 mesec i 2 nedeli vo famozniot 4 skok od samiot pocetok sme na kombinirano ( doenje i formula po preporaka na pedijatarot zaradi negovata golemina znaci e krupno bebe).Dohranata do pred dve nedeli bese nekogas ednas nekogas niednas nekogas 2 pati vo tekot na denot, po preporaka pak na pedijatarot resivme da pocneme i so vkusovi i edna nedela potoa se soocuvame ao problem znaci ne saka da cica vo tekot na denot po niedna cena probav zatemneta prostorija bez vreva poluzaspan koga e i skoro nikogas ne uspeva place place duri i da mu se ponudi da jade 3 saati po nwgoviot prethoden obrok.Vo 21 casot prv pat ubavo cica, vo 22 casot vtor pat i zaspiva sw budi vo 1 ipol, 3 ipol, 6 i 8 i sekogas cica.No denskite podoi ednostavno ne gi saka. Nemam um veke sto i kako da pravam preku den pocnav da se molzam 2 do 3 pati i toa da mu go davam .Znam deka imam mnogu propusti vajda i sama ne sum svesna kako da prodolzam ponataka dali da go prepisam necicanjeto na skokot ili pak ednostavno ne saka da cica.Inaku e veselo bebe i nemame drugi problemi.

19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Stom davas dopolnitelno jadenje normalno e denski da se distancira,a na vecer da te bara za cicanje!
    Skrati mu malku hrana ako sakas da go dois no mislam deka nema da moze da se odvikne mu bara dusiceto hrana. A i stom e pokrupno logicno e da mu e potrebna taa hrana.
    Ne se plasi ne e strasno, stom e veke skoro 5 mesec na pogolemite decinja im davaat dohrana.
    Ne si napravila nisto pogresno ne se plasi,guskaj bebce uzivkaj nela raste golem I silen!

Bubish26 and SanelaS like this.
  20. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Тианде

Fallen.Angel likes this.