Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. merina.93

merina.93 Истакнат член

Не сака да ја фати другата, и пошто не ја влече нема многу млеко, одвај за еден оброк... Инаку до сега килажа е добра напредува, но зборот ми беше како ќе расте ќе се зголеми и потребата па дали само од една града би било доволно.

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Еве @emkaemka доеше од една.

emkaemka and Kaetana like this.
  3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Јас дојам од едната само, супер ми напредува пие еднаш 60 мл ад

4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@Kaetana свеж ѓумбир може да се пие за време на доење?

5. naturallmess

naturallmess Популарен член

миличка ова ми е трето бебе , прво доев експлузивно 15 месеци , второ доев 2 години и некој месец со сите го имам проблемов во први неколку недели веројатно е до брадавиците мои, не сум нашла решение поефикасно до сега , ова сепак беше одличен предлог со оглед на тоа дека болката ми е намалена многу , не крварам интензивно , бебево веќе се нацицува од двете гради и не е гладно и плус немаат брадаввиците допир со плунка .... се надевам до следна недела ќе ги тргнам веќе едната е скоро заздравена :l:
    побарав побрзо решение од тоа да го чекам природниот процес кој кај мене трае минимум 3 недели

Kaetana, Milkiway, Ava.84 and 2 others like this.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

@naturallmess прочитав дека не ти е прво бебе :) дури и да имаш искуство од претходно, не значи дека по автоматизам не може да се случи да се измести фатот за време на доење и да направи проблем со брадавиците. Супер што помагаат, сакав само да ти кажам да си претпазлива и да следиш ситуација.

Воопшто не ја фаќа? Како знаеш колку млеко имаш во неа? На база на молзење? Во принцип успешно се дои и од една града, но ако сакаш таа града да ја задржиш во функција (особено ако бебето ја одбива краток период) тогаш треба почесто празнење и стимулација.

Да. Може. Некаде го есапат и за галалтогог.

naturallmess and MilaSs12 like this.
  7. Krofna*

Krofna* Популарен член

Еднаш во денот или на 3 часа?

8. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Еднаш во денот, 6 ипол месеци сме ние има и два оброка

Krofna* likes this.
  9. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Секогаш нуди ја прво таа што не ја фаќа... пробај и да се измолзуваш почесто од неа. Бебе ќе се најаде и од една ќе стимулира таа доволно, но тебе ќе ти биде чудно и естетски неприродно :)

Прво нудиш од таа што ја одбива, му даваш подој па пак ја нудиш првата. После тоа измолзи колку можеш од првата.

Не се откажувај би требало да фати, може не му е згодна положбата, може има некое затнато дупче ама за се има решение.

IRBBB and merina.93 like this.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Ме врати на почеток, пред 11 месеци.. ај ама брзо растат. Нина мораше да ја држам исправена пошо повраќаше секогаш обилно, и вака и така се будеше, ако ја легнев одма ќе повратеше, памќ пресоблекување,па пак цицање и така во круг, држење пола саат, па ете ја станала ау ау ако не то повраќа спуштај после ждригање.

Love86 likes this.
  11. Love86

Love86 Истакнат член

Мајки мислам дека бебка ми има шлајмови.Кога цица и тече од устичката,ама слушам како си голта.И додека спие како да и застанува на грлото како да ми се дави,како нагон за повраќање добива и знае да поврати.Како да ги исчистеме?

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

@Love86 ти пишав во порака. Капки физиолошки пред носните отвори (полека ќе се стркалаат навнатре) кои ќе го разводенат секретот. Јас на бебето инхалации му правев со физиолошки со инхалатор.

13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Колку ќе е побарувачката, толку ќе е потрошувачката :D
    Проблемот е само во несразмерноста на градите, ај сега зима, ама лето :(

Полни 6м беше само на мајчино, па почнав со дохрана и доење продолжив и машала како крофна беше, со витки со се 8)
    2години ни траеше доеничкиот стаж.

Се трудев да му ја нудам и другата града и пумпа употребував и првин таа ја нудев и се, но не ја сакаше. Немам појма зошто, мене иста ми личеше, млеко имаше :wasntme:
    Јас не ни приметив одма дека цица само од едната, кај вториот месец ми стана јасно..

Kaetana, mal.ecka, merina.93 and 2 others like this.
  14. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Исто , без да приметам изгледа подолго време сум ја нудела десната града. Ноќе се буди неколку пати, заборавам од која цицала последниот пат, се пофаќам да видам која е потврда и давам, оно јас сум давала цело време од десната , кога се свестив левата мека и мала, смешно дури огромна разлика. И почна и сама да ја одбива таа, полесно и беше на десна, полна , брзо тече. Почнав кога е веќе во полусон или кога се буди да и ја давам левата. Исто и ноќе сонлива е па ја фаќа и таа. Почна да се полни повеќе и се враќа во нормала.

Kaetana, merina.93 and Izzy_0504 like this.
  15. Love86

Love86 Истакнат член

Мајки бебе кога цица сигурно и надојдува повеќе млекце и се засркнува.Јас си осеќам по градите,наеднаш како некоја струја да ми поминува и почне повеќе да тече,устата и е полна и тече и се засркнува.Душа немам...Со страв ја дојам
    Пробувам во моментот кога надоаѓа млекцето да ја отргнам од градата и пак ја ставам,но после не продолжува да цица,не секојпат и за многу кратко се нацицува
    Како се справувате вие ?

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Прочитај во темата Безбедност на Бебе Мина има пишувано она навистина имаше проблем со доењето и наназад на оваа тема ја имаш позата за доење исправено за да можеш да се справиш побарај ги постовите од @MinnaAnne и во др тем Безбедност

MinnaAnne likes this.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Stolica klackalka za doenje i uspivanje dali ima nekoja i od kade ja kupila?

18. Capricorn1

Capricorn1 Активен член

Мамички, синко има 2 недели. Цица на 3 саати но после секое цицање повраќа и страшно ме плаши. Ве молам за совет

19. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Држете го исправено и ставајте го на рамо после доење за да подждригне или тоа нека го прави вашиот сопруг

Capricorn1 likes this.
  20. Capricorn1

Capricorn1 Активен член

Некогаш се случува и во текот на цицањето.