Духовен отец

Discussion in 'Религија' started by ana-milo, Feb 16, 2016.

1. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Moze li i mene da mi pisete vo poraka?Vi blagodaram <3

eliesaab likes this.
  2. Orthophill

Orthophill Популарен член

Појдете во најблиската црква и прашајте/договорете се со попот кога да се исповедате и како да се припремите за таа света тајна. Ако знаете кој Ви е парохиски свештеник, јавете му се нему и договорете се со него. Господ ќе говори преку него исто како и најголемиот и најсветиот старец од Света Гора.

Mic18 likes this.
  3. Orthophill

Појдете во најблиската црква и прашајте/договорете се со попот кога да се исповедате и како да се припремите за таа света тајна. Ако знаете кој Ви е парохиски свештеник, јавете му се нему и договорете се со него. Господ ќе говори преку него исто како и најголемиот и најсветиот старец од Света Гора.

Mic18 likes this.
  4. foxx07

foxx07 Истакнат член

Здраво луѓе да ве замолам за совет. Имам духовник веќе 2ра година, ама некако изгледа не сме си погодени. Покрај Светата Тајна Исповед, благослови за пост и за Причест, јас имам еден куп прашања што ме интересираат, пред се едвај се наоѓаме за Исповед а му имам кажано дека не сакам да биде формално, сакам да сме во комуникација, нормално дека кафе нема да пиеме заедно ама совет, разговор, мудрост да сподели. Разбирам дека е ограничен со време ама не можам да трчам по него секој пат кога ќе го видам, и со еден збор да ме откачи. Или на вибер да си пишуваме, ми имаат кажано дека е грев да менуваш духовник и сопствен грев а и негов уште поголем е. Ај некој што е поупатен нека ме насочи..

5. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Можеш со било кој духовник да разговараш за совет и разговор..
    А за правилата на црквата околу тоа дали можеш да смениш духовник @Burevesnik може знае подетално, иако мислам дека не е грев..

6. Burevesnik

Burevesnik Активен член

Не е грев да смениш духовник, јас имам сменето духовник

7. Sun17

Sun17 Истакнат член

Здраво Феминки.
    Може ли да ми дадете совет доколку сте се нашле во слична ситуација.
    Мојот Духовен Отец не ми враќа на пораки во кои барам да ми даде благослов за пост,не сум во можност да отидам кај што е зашто не е од мојот град.На други чеда им пишал.Навистина сум вознемирана не сум доследна ли за пост?
    Ако не ми враќа на пораки како ќе добиам и благослов за нов духовник.Навистина имам потреба од духовно водство пред се од здравсвени причини.

Orthophill likes this.
  8. Orthophill

Прво од што мака имате духовен отец од друг град/место? Духовен отец нам во светот ни е парохискиот свештеник. Благослов за пост не ви е потребен, благослов имате од светите апостоли кои го востановиле Постов. Ако не Ви враќа на пораки, ќе си појдите кај Вашиот парохиски свештеник, ќе му кажите што се случило и тој, ако е паметен, ќе Ве прими без никаков проблем. Ако тој не Ве прими, барајте друг поп од братството на кое припаѓате.

9. Sun17

Sun17 Истакнат член

Немам мака од мојот духовник но духовникот не е од мојот град и не сум во можност да отидам а на пораки не ми враќа.
    За останатите совети од се срце ви благодарам.Фала ви.

10. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Не се вознемирувај,можеби ја пропуштил твојата порака,се случува....еднаш му пиша или повеќе пати?
    Како што ти пиша членот подолу,Духовниот Отец е најубаво да ти е во близина,не мора во твојата Парохија ама барем од ист град. Дали освен ова со пораките си задоволна од него?

11. Sun17

Sun17 Истакнат член

Фала ти,но баш сум вознемирана.Му пишав повеќе пораки не ми враќа, на друг брат што истовремено пишавме одма му врати,грев е да кажам дека не сум задоволна колку можел и имал време ми посветувал.

12. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Избирам да верувам дека не е намерно и дека ќе ти врати за скоро.

Лично имав еден духовник што ме игнорираше и на служби (од нигде-негде). Грев нека ми се пише слободно од прва, ама така ме избегнуваше и минував низ страшна духовна голгота (како унаказена внатрешно се осеќав). Кога мина доста време кренав и јас раце, си побарав друг духовник. Ако ти значи нешто, јас немав благослов при премин од еден до друг духовник (како кога не стигав до него??). Свесно си побарав благослов од Господ (па си кажав Господе кој е над тебе, нема човек што е над тебе), ај да не кажам како се „очистив“.

Абе тешки гревови човечки, зашто не се свесни како туркаат во бездна христијани.

пс. не сум најидеален верник, ама вистина се трудам да запазувам и ден денешен не сфаќам на што се должеше тоа.

sonuvana, Stressed Out and Burevesnik like this.
  13. Sun17

Sun17 Истакнат член

Ти благодарам♥️
    Исто и јас се надевам не е намерно... и е некое искушение.Како Господ никој не е.

eliesaab likes this.
  14. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Сама си кажа,што е Господ никој не е,пости си,тоа што сакаш и можеш тоа,дај му време и шанса,ако не смени го.
    Јас мојот Духовен Отец го сакам како татко,само да го видам и ме облива среќа и смирение,а ти смири се,секогаш Бог ни го дава она што ни е потребно и полезно колку и да ни изгледа нас трагично во моментот.

eliesaab likes this.
  15. Sun17

Sun17 Истакнат член

Фала од се♥️

16. Navina

Navina Активен член

Ако ти треба пример благослов за ублажување на постот поради здравствени причини, тогаш ти треба секако пред се комуникација со духовник. Јас исто имав духовник од друг град, но поради тоа што не бев во можност да одам на исповед таму, си се исповедав во градот кај што сум сега. Така да тука овој поп ќе ми биде духовник. Најважно е пред Бога да ги исповедаме гревовите, свештеникот е тука да ни помогне во тоа.
    Се надевам ќе се среди сѐ.

Sun17 likes this.