Замонашување

Discussion in 'Религија' started by SABAH, Jan 10, 2012.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Замисли мене како ми е. :rofl:

Feminka22 likes this.
  2. Pea

Pea Истакнат член

Има многу попаметни работи што може да се направат на 20години, убаво те советуваше брат ти или што и да е. Живеј малку, посети стручно лице за анксиозноста, големи одлуки се носат со ладна глава. Можеш да правиш многу и ако не си монах. @Bal4

3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Абре се зезам хахахаха, нормално дека не.
    Али ако љубовта и сите ствари према муж шо ги имам, ги свртам само кон Господ, ондак да можда ќе пројде.Али углавном се зезав

WildMk likes this.
  4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Пак ќе ги гледа и ќе им служи, ама на монасите и поповите, сепак би да гледам неверници тука доле :D

Тоа ти е од темјанот, земи си за по дома ист ефект ќе имаш. Сепак не лечи, туку привремено смирува, а разговор со стручно лице е повеќе од потребен, посебно штом си анксиозна.

5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Ех Феминка, замонашувањето е посебен повик, желба и потреба, со сето срце и душа да се предаде човек на Бога. Не дека од мажите нема леб или дека светот не чини.

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Некогаш не знам дал си сериозна Вајлд. На некој што збори со Бог предлагаш да збори со психијатар. Отиден е тој воз.

Само мене ли она "сестричке" ми звучи ужасно крипи и скроз мањачки? :worried:

7. Bitter-Sweet

Зошто ,,сестричка" би звучело манијачки? Кој би ја манијачел и би и' мислел нешто такво на сестрата ? :D

8. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Не знам зошто ти звучи така, луѓето верници во црква се нарекуваат, а и се браќа и сестри (по вера).

KittyAgnes, IRBBB, Rama and 1 other person like this.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Брат и сестра во манастир е сосем ок, сестричке во мои уши од некој прв пат што ми пристапува на форум ми е многу крипи.

Веројатно истите оние што ги тресат скандали за педофилија. А со оглед на тоа колку многу скандали ги тресат светскиве храмови, да верувам дека нема мањаци и меѓу нив ми е надвор од здрав разум.

sunshinebabe, mareane, Avery and 8 others like this.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Еве само овие два извадока ќе ги цитирам зашто се најбитни и ја доловуваат цела поента.
    Ти треба да се соочиш со твоите проблеми, а не да бараш начин да избегаш. Очигледно е дека имаш нерешени ситуации кои ти предизвикуваат панични напади и анксиозност, па наместо да се приспособиш на овој свет, ти бараш излез каде што мислиш дека ќе се навикнеш на една рутина која ќе ја применуваш до крајот на животот и нема да се соочуваш со предизвици кои ќе ти го нарушуваат мирот.Ни живеењето во манастир не е толку лесно, ама од твоја перспектива моментално ти изгледа како полесната опција.

Друго, во врска со првиот цитат, велиш дека никогаш не си се скарала со твоите и сега им ја даваш цела своја плата за да им се оддолжиш?Тоа не е баш вообичаено, ниту пак нормално, да живееш цел живот во послушност.Живеј, ослободи се, искуси малку повеќе од годините што ги имаш. Имаш дечко, другарки? Како ти е на тоа поле?

Не те осудувам, само ти пишувам објективно, многу ми е јасно дека си млада(добро и јас сум колку тебе :D) и збунета, а твојата желба за замонашување не поттекнува од некој внатрешен "натприроден" повик туку од барање решение за тоа што те мачи подолго време.Затоа, не избрзувај, воопшто не е мала одлука.

Golden, daylight, mira.mira and 15 others like this.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Мислам дека девојката мирот си го бара, не и е неопходно ширење на христијанството.
    А социјални мрежи и мир? Хм:smirk:
    @Bal4 дали се твоите родители верници?

daylight likes this.
  12. Bitter-Sweet

Членката не побара мислење како да ги реши проблемите, па да ја разубедувате дека психијатар и' е повеќе потребен од замонашување. Членката напиша како се чувствува и каде го наоѓа мирот. Штом воопшто толку сериозно размислила за ова, си знае таа најдобро. И нема ништо лошо во тоа. Единствено лошо е ако се премисли отпосле.

13. holanola

holanola Активен член

Mislam deka e glupavo da si otfrlis zivotot begajki u manastir,
    no e dobra ideja primer za bezdomnik, ionaka nisto nema,vo manastir bar ke ima krov nad glava i hrana , cista obleka pa i drustvo i mozebi ke najde nekoja cel vo zivotot
    jas postoenjeto na manastirite go gledam od toj aspekt

14. Bitter-Sweet

Живот во манастир не е отфрлен живот.

15. Pea

Pea Истакнат член

@Orthophill што си ти? Свештено лице, монах или само верник?

Од кога ја прочитав темата баш ме заинтересира нивниот начин на живот, што прават, како им изгледа еден ден? Имаат социјален живот? Смеат да читаат новости вклучувајќи ја и фемина?

16. holanola

holanola Активен член

toa e moe mislenje

Traveler91 likes this.
  17. Karoline

Karoline Активен член

Ако имаш панични напади имаш анксиозност таа е во тебе не е до факултет или рабтоата или средината. Каде и да одиш и што и да правиш нема да побегнеш од себе.

GirlLove, daylight, mira.mira and 6 others like this.
  18. sonuvana

sonuvana Популарен член

Замисли какви се непредвидени работи и искушенија , можат да ти се случат и во манастир и колку треба голема духовна сила за да останеш во тоа чувство на Божја благодет....монашкиот живот е преполн искушенија.
    Поради тоа чекор по чекор...литургија, молитва, пост, причест, исповед, духовник кој ќе те води и ќе те спрема полека , ако монаштвото е твој пат.
    Проширувај ги границите на духовна борба постепено и никако сама.
    Сето ова ќе те јакне, не само како подготовка за замонашување, туку и во секојдневниот живот.

sunshinebabe, Elenpelen, Rama and 4 others like this.
  19. Bitter-Sweet

Секако, ме интересираше само зошто мислиш дека е отфрлање на животот.

Snowflake97 likes this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Сериозна сум.
    Никогаш не е касно да побараш помош.