Има многу попаметни работи што може да се направат на 20години, убаво те советуваше брат ти или што и да е. Живеј малку, посети стручно лице за анксиозноста, големи одлуки се носат со ладна глава. Можеш да правиш многу и ако не си монах. @Bal4
Абре се зезам хахахаха, нормално дека не. Али ако љубовта и сите ствари према муж шо ги имам, ги свртам само кон Господ, ондак да можда ќе пројде.Али углавном се зезав
Пак ќе ги гледа и ќе им служи, ама на монасите и поповите, сепак би да гледам неверници тука доле Тоа ти е од темјанот, земи си за по дома ист ефект ќе имаш. Сепак не лечи, туку привремено смирува, а разговор со стручно лице е повеќе од потребен, посебно штом си анксиозна.
Ех Феминка, замонашувањето е посебен повик, желба и потреба, со сето срце и душа да се предаде човек на Бога. Не дека од мажите нема леб или дека светот не чини.
Некогаш не знам дал си сериозна Вајлд. На некој што збори со Бог предлагаш да збори со психијатар. Отиден е тој воз. Само мене ли она "сестричке" ми звучи ужасно крипи и скроз мањачки?
Зошто ,,сестричка" би звучело манијачки? Кој би ја манијачел и би и' мислел нешто такво на сестрата ?
Брат и сестра во манастир е сосем ок, сестричке во мои уши од некој прв пат што ми пристапува на форум ми е многу крипи. Веројатно истите оние што ги тресат скандали за педофилија. А со оглед на тоа колку многу скандали ги тресат светскиве храмови, да верувам дека нема мањаци и меѓу нив ми е надвор од здрав разум.
Еве само овие два извадока ќе ги цитирам зашто се најбитни и ја доловуваат цела поента. Ти треба да се соочиш со твоите проблеми, а не да бараш начин да избегаш. Очигледно е дека имаш нерешени ситуации кои ти предизвикуваат панични напади и анксиозност, па наместо да се приспособиш на овој свет, ти бараш излез каде што мислиш дека ќе се навикнеш на една рутина која ќе ја применуваш до крајот на животот и нема да се соочуваш со предизвици кои ќе ти го нарушуваат мирот.Ни живеењето во манастир не е толку лесно, ама од твоја перспектива моментално ти изгледа како полесната опција. Друго, во врска со првиот цитат, велиш дека никогаш не си се скарала со твоите и сега им ја даваш цела своја плата за да им се оддолжиш?Тоа не е баш вообичаено, ниту пак нормално, да живееш цел живот во послушност.Живеј, ослободи се, искуси малку повеќе од годините што ги имаш. Имаш дечко, другарки? Како ти е на тоа поле? Не те осудувам, само ти пишувам објективно, многу ми е јасно дека си млада(добро и јас сум колку тебе ) и збунета, а твојата желба за замонашување не поттекнува од некој внатрешен "натприроден" повик туку од барање решение за тоа што те мачи подолго време.Затоа, не избрзувај, воопшто не е мала одлука.
Мислам дека девојката мирот си го бара, не и е неопходно ширење на христијанството. А социјални мрежи и мир? Хм @Bal4 дали се твоите родители верници?
Членката не побара мислење како да ги реши проблемите, па да ја разубедувате дека психијатар и' е повеќе потребен од замонашување. Членката напиша како се чувствува и каде го наоѓа мирот. Штом воопшто толку сериозно размислила за ова, си знае таа најдобро. И нема ништо лошо во тоа. Единствено лошо е ако се премисли отпосле.
Mislam deka e glupavo da si otfrlis zivotot begajki u manastir, no e dobra ideja primer za bezdomnik, ionaka nisto nema,vo manastir bar ke ima krov nad glava i hrana , cista obleka pa i drustvo i mozebi ke najde nekoja cel vo zivotot jas postoenjeto na manastirite go gledam od toj aspekt
@Orthophill што си ти? Свештено лице, монах или само верник? Од кога ја прочитав темата баш ме заинтересира нивниот начин на живот, што прават, како им изгледа еден ден? Имаат социјален живот? Смеат да читаат новости вклучувајќи ја и фемина?
Ако имаш панични напади имаш анксиозност таа е во тебе не е до факултет или рабтоата или средината. Каде и да одиш и што и да правиш нема да побегнеш од себе.
Замисли какви се непредвидени работи и искушенија , можат да ти се случат и во манастир и колку треба голема духовна сила за да останеш во тоа чувство на Божја благодет....монашкиот живот е преполн искушенија. Поради тоа чекор по чекор...литургија, молитва, пост, причест, исповед, духовник кој ќе те води и ќе те спрема полека , ако монаштвото е твој пат. Проширувај ги границите на духовна борба постепено и никако сама. Сето ова ќе те јакне, не само како подготовка за замонашување, туку и во секојдневниот живот.