Замонашување

Discussion in 'Религија' started by SABAH, Jan 10, 2012.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Девојката бараше совет како да им каже на родителите,но и опиша и причини кои довеле до таа одлука

daylight, WildMk and GrimTheReaper like this.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Буквално напиша дека не можела да се прилагоди на промените(т.е имала анксиозност) и единствено место каде се чувствувала спокојно е манастир и црква. Не знам зошто испревртувате, многу е јасно за каква ситуација се работи.

3. Mikha4

Mikha4 Популарен член

А мора да се замонашиш за да имаш мир? Не е дека сите имаме брз живот. Точно, животот е борба но дека сите немаме мир не е аргумент.

4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Не може да е нејзина одлука. Тоа нејзините ја натерале. Која слободна девојка би сакала да се замонаши?

5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Не мора, ама таа така сака. Да ги разубедувавте вака за некои одлуки по други теми...

Rama, Snowflake97 and Biljarkata like this.
  6. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Дали ти би се замонашила и зошто не?

GirlRose, lovestoneddd and Mikha4 like this.
  7. Bitter-Sweet

Затоа што јас лично сакам да имам семејство и барем едно детенце, затоа. :)

sonuvana, Snowflake97, Rama and 2 others like this.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Па не баш. Еве
    :o
    Зошто е лошо ако го најдеш мирот во верата?
    Има некој универзален пристап за наоѓање мир кој идеолошки повеќе ви одговара?

И не знам кога ќе се научиме, ако веќе дискутираме, да дискутираме на темата, без категоризирање и поделби на вакви и онакви, кога тоа ич не е предмет на дискусија. Значи се додека некој не си наштетува себеси и не повредува друго битие, има право и слобода да го следи својот избор. Зошто е толку тешко да се разбере дека некој ќе направи избор кој нас ни е неразбирлив не разбирам.
    Некоја рецимо решила да стане балерина, од 6 години вежба, истоштувачки тренинзи, ригорозен режим на живот и тоа е ок. Или манекенка, или професионален војник, или фудбалер... Ништо од ова јас лично не можам да разберам, ама јас бирам за себе, и така секој за себе.

9. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Не сум верник ама, дали озбилно нејзината верба и љубов кон Бог ја нарече сериозна дијагноза?
    Па сите верници го наоѓаат мирот преку црквата и молитвите и на некој начин се ослободуваат од стресот (анксиозноста) преку поврзувањето со Господ.

elimkd, Rama, cresa-jagoda and 3 others like this.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Јас сум верник иначе. И не. Анксиозност и панични напади се сериозни дијагнози, а не нејзината верба. Боже мој. Уште нешто да се изврти?

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Девојчето напиша дека не може да се носи со секојдневни предизивици и затоа ќе оди во манастар.Тоа што се осетила привремено смирено во црква апсолутно не значи дека решила нешто.Ова не е наоѓање мир во вера,туку барање излез.

12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

На 20 години многу од нас не знаат што сакаат.

mira.mira, WildMk and GrimTheReaper like this.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ако вадиме цицати
    Оваа реченица кажува највеќе од сите постови што ги пиша. Али ајде ќе замижиме.

Не знам што не можете да разберете. Ниту е чудно ниту неразбирливо. Ако некој сака да оди во манастир нивно право. Ако си наоѓа мир во црква нивна работа. И ја си наоѓам мир во црква бај да уеј.
    Но, на девојче од 20 години, кое малтене вчера излегло од тинејџ години, и уште не избалансирани хормони, нормално е да и се посочи да размисли убаво. Ама ајде ќе се фатиме за манастирот ко слеп за стап. Иначе е разубедување, неразбирање, осуда и напад,.. И тако даље.

14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Не, туку напиша дека уште пред да почне со факс и работа и се јавило тоа чувство за замонашување.

Босилче, Rama and Sakura like this.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Или јас не знам да читам или ти имаш потреба да толкуваш како што на твојот мозок му е прифатливо.
    Од пред 2 години, кога имала анксиозно-панични епизоди, тоа не и се повторило, и тоа е привремена смиреност?:?: Ок, долг е животот, можеби е привремено, не знаеме...
    И пак не ми одговори, зошто имате потреба да и го оспорувате изборот? Зошто секој останат избор е легитимен, ама посветувањето на животот на вера/ духовност е ноу-ноу.

16. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Кај кажав дека мора да се замонашиш за да имаш мир? Туку, девојчето таму го пронаоѓа мирот.
    Сите сме различни. Ако мене ме смируваат книги, друг го смирува одењето во црква.

На 14 години, од децава се бара да си ја одредат иднината, со какво средно ќе изберат и на 18 години, каков факултет. На 20 години, е сосема океј, да знаеш како сакаш да го поминеш, остатокот од животот.

Луѓето на 20 години ствараат фамилија. Сите созреваат во различно време.

Mencia, elimkd, Rama and 2 others like this.
  17. Bitter-Sweet

Ама таа напиша што е тоа што ја смирува, што ја прави да се чувствува повторно убаво. Да, многу е млада, а ако добро си ги прочитала поназад коментарите, ќе сфатеше дека сите и' пишавме да размисли убаво и да се спреми најпрво за таков потег и живот. Никој не и' пиша Оди, веднаш, така треба. За разлика од некои други што отворено, директно пробаа да ја разубедат да си ги реши проблемите на друг начин. А таа си го знае сама начинот.

Snowflake97, Rama and Sakura like this.
  18. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Секој човек треба мирот да го има во самиот себе. Доколку ништо не ме прави среќна не е до другите, до мене е.
    Девојче јас првин би те советувала да посетиш стручно лице па потоа да размислуваш за замонашување. Најпрвин треба да се посветиш на самата себе а потоа ако сакаш и на Бог.

WildMk likes this.
  19. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

И како девојка на 20 години знае што сака од животот? Ништо нема искусено. Не е дека се работи за иреверзибилна акција, туку зошто мора да се оди во екстреми. Зошто да не пробаш да живееш вистински, со падови и подеми, пред да решиш да живееш во еден меур?
    Дури и кај Амишите е дозволено на тие години, да експериментираат со себе, некои се враќаат, некои не. Си запишала факултет,си се вработила, тешко ти е. Јас сметам дека членката не сака да се соочи со реалноста и религијата ја гледа како спас за истото.

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

@Bal4 овде нема да најдеш одговор на твоето прашање, немаме ни такви искуства ни доволно разбирање на верата.
    Единствен кој може да ти даде меродавен совет е некој кој поминал низ истото. Можеби тоа е твојот пат, можеби не е. Како и да е, секое добро:).

Snowflake97, Rama and Peanut Butter like this.