Земјотрес!!!

Discussion in 'Општи дискусии' started by ElleS, May 15, 2011.

1. @ceci11

@ceci11 Истакнат член

Во све лошо што се случува, за све е вимовна САД!!

cresa-jagoda likes this.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Нема потреба од вакви дезинформации. Земјотресите во Турција не се никакво изненадување, посебно не во овој реон каде што се случија што и јасно може да се види на мапата подолу.

Токму таму три сеизмички плочи се судираат и со голема сигурност може да се очекува земјотрес од голем интензитет. Точно е дека земјотрес не може да се предвиди (иако и кон тоа има напредок (earthquake early warning systems, какви што веќе користат Мексико Сити, Кина, Јапонија, Калифорнија и се покажале ефикасни)), но може да се очекува, секако без прецизен датум, време и конкретна локација со координати, базирано на многу фактори.

SHARE-map.png

Тоа е така затоа што Турција лежи на 3 тектонски плочи, односно Анадолиската, Афричката и Арабиската и сите три се притискаат една со друга. Покрај тоа, регионот е опкружен од две главни раседни линии, северно- анадолиската и источно-анадолиската, кои постојано под притисок ја туркаат централна Турција западно кон Медитеранот. Оттука земјотреси во тој регион не се изненадување, исто како што не би биле ни кај нас, во Грција, Албанија, Хрватска или Италија.

1280px-Anatolian_Plate.png

Затоа сеизмолозите предвидуваат дека во наредните 70 години веројатноста дека Истанбул ќе биде погоден од земјотрес со сличен интензитет од над 7 степени по Рихтер е 95%. Затоа и се апси толку многу таму моментално, Турција и Истанбул активно треба и се подготвуваат за таков катастрофален земјотрес. Со својата лоша инфраструктура и 15+ милиони жители, плус географската позиција, Истанбул е во голема опасност.

Земјотреси имало и ќе има, само за да не бидат вака катастрофални треба да бидеме сериозно подготвени (како Јапонија).

3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Не знам што не им е јасно на луѓево, донација значи да донираш работи кој би биле корисни на тие на кој им се потребни, а не ѓубрето од дома да си го исчистиш. Луѓево не само овде туку и во другиве држави носеле буквално ѓубре, скинати, нечисти работи некој дури и свечени фустани, штикли и сандали. Побогу што ќе им е тоа?? Се донира храна конзервирана, памперси, ад млеко, марамици, влошки...средства за хигиена...облека пред се да биде чиста и здрава не скинато и нечисто, кебиња, вреќи за спиење, обувки за зима чизми, а не сандали...Вака личи како да сакале од дома да подзачистат па ајде тука ќе " донираме". Мене ова ми личи како потсмев непочит, а не донација. Ако немаш облека која би била корисна, може пари ако не си во состојба ни тоа не мора да донираш. Не им треба на тие луѓе ѓубрето од дома да им го носиме.

MilaSs12, Meddy, marchi-cool and 16 others like this.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Јас исто така приметив луѓево по тв што апелираат за донација многу често изоставуваат да кажат за влошки кои се патем ПРЕпотребни.

5. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Ова е се непотребни работи кој луѓево носеле. Не можеле волонтерите повеќе да селектираат. FB_IMG_1676297825702.jpg

6. Rama

Rama Форумски идол

И за Хрватска знам лани беше исто вака, читав им праќале бикини, сандалки и свечени фустани со шљокици(facepalm) навистина мизерно и само џабе трупање непотребни работи со кои се губи време за одделување, складирање и пакување за да се испратат таму каде што се потребни.

Страшно е ова што се случува во Турција и Сирија, за Турција се сплоти речиси цел свет да и помогне, од сите страни стигаат донации како парични, така и потребни работи за скромно опстојување на преживеаните , стручни служби од секаде пристигнаа за да ги вадат луѓето од под урнатините, а во Сирија како да не се луѓе од крв и месо едвај на прсти се бројат тие што им помагаат, ама тоа се тие обединети светски вредности на дело.
    За жал бројот на жртвите е огромен, ама надеж дава дека и денес после 8 дена од земјотресот вадат живи луѓе од под урнатините.
    Гледам многу жални и страшни видеа од кои срце ми се стега, не можам ни да ја замислам агонијата низ која поминуваат луѓето и животните кои со денови стојат затрупани и чекаат да бидат извадени, некои излегуваат на површина живи и здрави, а многумина за жал ја немаат таа среќа.
    Многу од градежниците ги уапсија, некои на аеродром во бегство, а некои за жал веќе избегале во други држави, ама каде и да бегаат, еден ден ќе ги стигнат солзите на целиот напатен и невин народ кој остана без ништо материјално, народот кој купувал живеалиште со капки пот и истото тоа живеалиште да стане гробници на цели семејства.
    Мора да се понесе одговорност за сите нови градби кои паѓаа како кули од карти, а помеѓу нив други градби стоеја цврсто без пукнатина, една од таквите градби е и зградата на група градежници-газди кои ја имаат изградено по највисоки стандарди и така си стои без ниедна пукнатина насред сите тие разурнати згради.
    Арам да им се парите на таквите ѓубриња од луѓе, и ќе им бидат:puke:

KateKane, poi, Lovebug01 and 6 others like this.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Туку за донацииве, стварно не примале облека веќе носена АМА притоа чиста, уредна и испрана?

L.i.n.a.a and Снегулк@23 like this.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Дали здрма? Осетивте?

9. An-na

An-na Форумски идол

Имаше, да.

Цвет88 likes this.
  10. minne992

minne992 Форумски идол

Каде?

Cutiepie1 and cresa-jagoda like this.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Романија 5,7
    Ама јас осетив во Скопје...
    Дали дека седам пред компјутер, на нога сиг не се осетило.

12. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Нели е далеку за да се осети? :worried:

Cutiepie1 likes this.
  13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

И јас мислам...
    367км вика
    Ама убаво осетив и лустер се лулаше.

cresa-jagoda likes this.
  14. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Имаше некои претпоставки дека во Романија ќе има голем земјотрес. Се надевам ова е то и се надевам помина без поголеми штети.
    Аман, 2023та година на природни катастрофи ќе е изгледа.

minne992, NPN, Ahoy and 2 others like this.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Го осетив и јас. Дали дека седев, обично овие помаливе ич не ги приметувам. Не 4 кат сум.

cresa-jagoda likes this.
  16. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Тој што го предвиде земјотресот во Турција, сега израчунал дека од 15 до 18 незнае точно кога, ќе има во Авганистан, Пакистан, Филипините тој дел. И предупредува луѓето што живеат таму да бидат внимателни.

А интересно ми е тоа што земјотресите ги предвидува со помош на позицијата на планетите и звездите.

17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

земјотрес не се предвидува
    може афтершоковите да се предвидат логично пошо тлото не е смирено
    No. Neither the USGS nor any other scientists have ever predicted a major earthquake. We do not know how, and we do not expect to know how any time in the foreseeable future.

18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Па знам, затоа и ми е чудно. Но оди на профилот на фб на тој типот, и ќе видиш дека има напишано пост дека ќе има земјотрес во Турција со точна магнитуда, ден или два пред земјотресот. Како е можно ова??

19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

не читам искрено
    неќам да се трујам со глупости, ако пукне нека пукне кај сака
    мене ми е гајле за мајка ми и татко ми само
    за Турција, Филипини итн нека си мислат тие таму шо живеат

20. minne992

minne992 Форумски идол

Колку деца сираци останаа, колку родители останаа без деца преку ноќ и без покрив на глава. НезнАм дали еден рамнодушен човек остана после сите случувања од таму . Преку ноќ човек од се остана без ништо

Glowy, ZAHRA, L.i.n.a.a and 24 others like this.