Зимници

Discussion in 'Рецепти' started by sesilija, Sep 10, 2010.

  1. aleks26

    aleks26 Истакнат член

    Joined:
    Jul 18, 2012
    Messages:
    309
    Likes Received:
    99
    Gender:
    Female
    Бидејки се ближи периодот кога се прават зимници еве некој рецепт од мене јас сум по слаткото и соковите:
    слатко од смокви
    На 1 кг здрели смокви оди по 600 гр шеќер е сега да речеме за 3 кг смокви ќе ни треба 1 и 200 гр шеќер го тураме во шерпа,потоа додаваме вода колку да го покрие шеќерот и еден прст да има над него.Оставаме да зоврие откако ке зоврие му ги додаваме смоквите цели секако само исчистени од рачката да речам дршка и оставаме да врие без мешање само со малку протресување на шерпата.Готов ќе биде кога ке извадиме од шербетот со лажичка и кога ке излади да капи по капка.пред ваѓање додаваме еден исечкан лимон на тркалцина и една ванила и оставаме да се лади до другата ден покриен со влажна крпа.
    потоа го загреваме и го збираме во топли тегли и заборавив да напоменам ке направи и пена малу но ке си ја извадиме со лажица
    сок од капини и малини
    Ги тураме во шерпа им додаваме вода колку да ги покрие и два прста над нив да има оставаме да врие околу 30 минути кога ке побелат овошјата е доволно.Го цедиме низ газа и добиената течност ја мериме на 1кг течност по 800 гр шекер се заедно оставаме да врие околу 20 мин пред ваѓање редиме лимонтус на пример на 10 кг јас ставам 5 пакетчиња.Сокот го збираме жежок во врели шишиња за подолго да стои.
    слатко од црешни
    Иако црешните завршија јас ке ви го кажам овај рецепт мене слакото ми е најубаво од ова овошје.
    Црешните ги оставам цели само семката ја вадам на малу специфичен начин со шнола од црните оние обични ја фтерувам во дупчето кај што стои рачката и вртам наоколу околу семката кога ќе и поминам еден круг ја ваѓам нагоре,семката застанува на заоблениот крај од шнолата.
    на 1 кг црешни околу 500 кг шеќер постапката е иста како кај смоквите само не се редии лимонот.
     
  2. Gi.ir.ll

    Gi.ir.ll Истакнат член

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    178
    Likes Received:
    60
    Јас од зимница сакам само карфиол мммм :*
     
  3. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    5,754
    Likes Received:
    17,717
    Ајвар, апетитка, кисели краставички :mm:
     
  4. M.arija

    M.arija Популарен член

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Messages:
    424
    Likes Received:
    268
    Најмногу од земница обожавам ајвар :D
     
  5. Vikita

    Vikita Истакнат член

    Joined:
    Aug 16, 2011
    Messages:
    68
    Likes Received:
    67
    МАЛИЏАНО


    4 модри патлиџани
    200 гр. овчо сирење
    6 чешниња лук
    50 гр. ореви
    50 гр. масло
    црн пипер

    Измијте ги патлиџаните, потоа избришете ги и испечете ги во рерна или, на плотната од шпоретот. Кога патлиџаните ќе се оладат излупете ги оставете ги во цедалка да се цедат. За тоа време во дрвена ваганка истолчете го лукот со солта, ставете ги оревите па и нив добро истолчете ги и ставете го црниот пипер. Исцедените патлиџани истолчете ги и помешајте ги со лукот оревите па додајте го изгмеченото сирење. Загрејте го маслото до вриење и внимтелно помешајте гo во оваа пикантна салата. Салатата може да се послужи какo прилог со печено месо, а може да се користи како предјадење.
     
  6. Lilit

    Lilit Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    13,002
    Likes Received:
    164,578
    Девојки, ај ако некоја е информирана да ми пише.
    Моиве сакаат да ставаат кисела зелка,ама со хималајска сол. Купил татко ми 2 кг, арно ама таа посолена е од обичната,а обичната одела 2 кг на 100 кг зелка. Ама ај оди измери единица мерка за соленост да процениш колку треба во ваков случај.
    Имаше некој рецепт по интернетов,ама не можам да го најдам, ако некоја случајно го има или памти, нека ми пише во најскоро време. Колку би можел да е соодносот, јас викам кг и пол на 100 кг, ме прават будала, викаат многу е солено...
     
  7. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,870
    Likes Received:
    101,820
    Gender:
    Female
    Лилит јас никогаш не мерам.Ја длабам кочанката на зелката и ја полнам со сол.Е сега за хималајската не знам.Можеби е паметно да одиш со половина доза од обичната.Па досолувајте по вкус.
     
    Lilit likes this.
  8. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    4,608
    Likes Received:
    48,968
    Gender:
    Female
    Домаќинки, која ставала фиферонки во тегли?
    Кажувајте солило како се прави?
     
    joy1 and Petar80 like this.
  9. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,313
    Likes Received:
    81,892
    Gender:
    Female
    @Eli23, јас знам вака: за една полна тегла фефронки треба 1 филџан оцет, 1 кафена лажичка шеќер, 1 каф. лаж. сол, а потоата теглата се дополнува во вода и се стерилизира.

    Го запишав пред неколку години од еден извесен блог за зимници, имаше сешто таму. Ако го најдам ќе го постирам подоцна. :)
     
    orevokrsacka and Eli23 like this.
  10. orevokrsacka

    orevokrsacka Популарен член

    Joined:
    Jul 23, 2013
    Messages:
    2,472
    Likes Received:
    8,587
    Слично и јас ги подготвувам фефероните: едно мало филџанче алкохолен оцет, една супена лажица сол, едно ипол мало лажиче шеќер, неколку зрна бибер. Теглата се надополнува со вода, се затвораат убаво и ги ставаш на шпорет во големо тенџере со вода постепено да се загреваат. Пред да зоврие водата во тенџерето, го гасиш шпоретот и ги оставаш така до наредниот ден постепено да се изладат.
    Истиот рецепт важи и за киселите краставички.
     
    joy1 likes this.
  11. fificaaa

    fificaaa Истакнат член

    Joined:
    Mar 2, 2011
    Messages:
    726
    Likes Received:
    493
    Gender:
    Female
    Ај ве молам некој ако знае да ми каже како се прави цвекло во тегла. Благодарам :*
     
  12. PogbaPol

    PogbaPol Популарен член

    Joined:
    May 27, 2015
    Messages:
    2,511
    Likes Received:
    10,358
    Gender:
    Male
    fificaaa likes this.
  13. Marick14

    Marick14 Истакнат член

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Messages:
    3,679
    Likes Received:
    2,933
    Ајварот ми е еден од најубавите македонски јадења. Едвај чекам да дојде септември, кога и се рпави ајварот, и да го почнам со радост да го правам.
    Една тура направивме викендов што помина. Пиперките не ни се погодија. Ги земавме од паркингот спроти пазарчето во Ѓорче Петров.
    Знае ли некој каде може да се најде убава пиперка во Скопје за правење ајвар или контакт од некој што продава?
     
    Oscar Lady likes this.
  14. dmbalea

    dmbalea Активен член

    Joined:
    Jun 18, 2015
    Messages:
    31
    Likes Received:
    48
    Gender:
    Female
    Ништо не чекај, отиде септември :lol::lol:
     
    Marick14 likes this.
  15. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    Навистина се вкусни, но мачни за правење зимниците. Подобро е да си купиш. Мислам полесно. Порано немаше да се купи зимница, но сега има се. Но по мој вкус, мислам дека ајварот домашен е неспоредлив со купениот. Нема шанси да купиш ајвар, ма незнам колку и да е скап, да наликува на домашниот. Домашен си е домашен. Додека пак за краставичките, цвеклото, фефероните и сл. нема потреба да се мачиш да правиш. И купените се солидни, а може и подобри од домашните.
     
  16. DigY

    DigY Популарен член

    Joined:
    May 4, 2011
    Messages:
    3,479
    Likes Received:
    6,483
    Јас со ајвар завршив за годинава. околу 40тина тегли излегоа. и значи дефинитивно се е до морковот. не туриш ли морков обавезно избива зејтин после тоа. вечер џем од сливи со рум ке правам :)
     
    irenna and joy1 like this.
  17. SWagger274

    SWagger274 Истакнат член

    Joined:
    Jul 25, 2015
    Messages:
    233
    Likes Received:
    510
    Gender:
    Female
    Направив зимница кај дечко ми дека тој живее во кука но моите не знаат и ке ги изненадам :) направив 20 тегли руска салата - 10 ке оставам кај дечко ми. По 10 тегли ајвар ми дадоа комшивките,сега имаме 20. Десет кај дечко ми - десет дома,70 тегли слатко од смокви (богами се турив од правење,имат тука едно дрво со смокви и неможиме да постигниме да ги изедиме дека секој ден по 40 излегуваат) и 20 тегли слатко од сливи десет за нас десет за дечко ми со малку помош од комшивката :D
     
  18. merida

    merida Истакнат член

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    204
    Likes Received:
    263
    Жени купив корнишони ама не ги направив одма и ми фатиле како мувла одозгора... Сега за во канта се? Или има чаре?
     
  19. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Ние сме домаќинска куќа кај нас ретко да нема нешто од зимница, значи од кисели краставици, лути феферони во тегла, модар домат со печени пиперки кисели во тегла, црвени ајварски пиперки печени и кисели во тегла, туршија, кисела зелка, ајвар, лутеница со везенки, сос од домат за паста.. буквално се.

    Би сакала да споделам рецепт за сос од домати за паста, кој пробал знае завкусот на пастата од свежо направен домашен сос.

    Ставам црвен пипер, морков, кромид и црвен домат, по мерка како за желба кој колку милува да прави, и зависно од самиот вкус кој колку има желба за нешто повеќе или помалку од зеленчукот, пиперот се пече и лупи, доматот се вари се вари а кромидот и морковот само се чистат и сето тоа се мели, пороа се става да проврие околу 2 часа, се става по еден филџан шеќер и сол налку сецкан лук и магдонос. Овој сос е фантазија, многу вкусен.
     
    zhap4e and irenna like this.
  20. hajdi lejdi

    hajdi lejdi Активен член

    Joined:
    Oct 19, 2015
    Messages:
    63
    Likes Received:
    28
    omilen period od godinava najmnogu sakam koga se podgotvuva zimnica podrumite taka gi napolnivme pa se prasuvam kako ke go ispraznime pocnuvajki so ajvar zavrsuvajki so kisela zelka mmmm