Имунитет

Discussion in 'Дете' started by Ariel, Feb 5, 2011.

  1. lackygirl

    lackygirl Форумски идол

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    7,286
    Likes Received:
    24,773
    Gender:
    Female
    Фала :)
     
    snegulkata likes this.
  2. јolene

    јolene Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2017
    Messages:
    2,248
    Likes Received:
    10,246
    Gender:
    Female
    Искрено да ви кажам со ова маџунов не ми е јасно оти толку е форсиран. Еве по моја логика, ако е варено, варено та преварено овошје што има тука здраво останато. Со термичка обработка сите витамини се убиени, останал само гроздовиот (или било кој друг обошен) шеќер кој станал сируп. Со други зборови шербет е. Обичен шеќер за телото.
    Еве некој ако се разбира повеќе, ќе бидам среќна да ми се објасни дали логиката правилно ми работи или не.
    Еве и @fana ќе ја викнам, она може повеќе се разбира па ќе ми каже.
     
    Снегулк@23 and SummerGirl like this.
  3. fana

    fana Форумски идол

    Joined:
    Aug 7, 2012
    Messages:
    17,488
    Likes Received:
    120,184
    Gender:
    Female
    Многу ми се допаѓа насоката на размислување, ова е едно одлично прашање.
    Маџунот и после термичката обработка ги задржува минералите, антиоксидансите а и природните шеќери.
    Што значи маџунот е особено добар за крвната слика (а колку подобра крвна слика имаме особено железо и висок хемоглобин толку и имунитетот е подобар) , а поради ресвератролот (моќен антиоскиданс) е добар општо за имунитет.
    Затоа маџунот "има право" да биде форсиран.
     
  4. јolene

    јolene Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2017
    Messages:
    2,248
    Likes Received:
    10,246
    Gender:
    Female
    Епа ете не ми текна за минералите и нивната резистенција и стабилност на повисоки температури. Фала.
     
    fana likes this.
  5. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,277
    Likes Received:
    50,913
    Gender:
    Female
    А како го давате маџунот на децата?
    Го давате како сирупче со лажица или?
     
    Снегулк@23 likes this.
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,237
    Likes Received:
    330,156
    Gender:
    Female
    На мали деца до 3 год ептен мала количина се дава.Пола лажичка.Здрав е ама и понатака сепак е полн со шеќери, така да пазете кариес да не фатат децата :)
     
    SummerGirl likes this.
  7. lackygirl

    lackygirl Форумски идол

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    7,286
    Likes Received:
    24,773
    Gender:
    Female
    Јас досега ништо немам давано за имунитет, сакам да пробам со маџун ќе го правам дома изгледа :) имаме домашно грозје.
     
  8. Carolin.

    Carolin. Популарен член

    Joined:
    Dec 1, 2014
    Messages:
    3,478
    Likes Received:
    19,986
    Gender:
    Female

    Ај пиши како ке излезе кога ке правиш. Имам и јас во двор грозје, само не ми е јасно како да го сомелам грозјето со се лушпи со се семки?
     
  9. lackygirl

    lackygirl Форумски идол

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    7,286
    Likes Received:
    24,773
    Gender:
    Female
    Како што пиша и членката погоре истото и на нет го најдов.
    Screenshot_20250913_142013_Samsung Internet.jpg
     
    Carolin. likes this.
  10. snegulkata

    snegulkata Форумски идол

    Joined:
    Jan 19, 2012
    Messages:
    2,880
    Likes Received:
    28,606
    Јас го давам наутро, на гладно 1 мала лажичка. И Д3 давам и ништо друго за имунитет ...
    На моите ќерки од мали им давам, од кога имаа по 1 година, па имаше период кога одбиваа, сега пак денот со маџун започнува.
    Со кариес речиси и да не сме имале проблем, здрави заби несвојствено за деца кои си каснуваат и чоколатце...

    Е она што е реалност е дека маџунот не е волшебно влијателен врз имунитетот. Барем во нашиот случај.
    Помалата ќерка ми е често болна и покрај маџунот, и покрај секојдневно јадење свеж зеленчук ( салатки обавезно ) и покрај месо и риба, и покрај воопшто исхрана која многу деца од 7 годино не сакаат да ја погледнат а не да ја конзумираат.
    Се радувам дека последната година барем без антибиотик минуваме... и тоа не секогаш.
    По совет на имунолог, други имуностимулатори не и давам.
    Значи ќе се јачи со природни намирници и со самото изложување на вируси и бактерии.
     
    shz likes this.