Интимен гел

Discussion in 'Тело' started by angel, Nov 23, 2009.

?

Какво средство користите за интимна нега?

1. Интимен гел

596 vote(s)
    45.2%
  2. Бебешки производи

237 vote(s)
    18.0%
  3. Обичен сапун

179 vote(s)
    13.6%
  4. Никакво, само вода

301 vote(s)
    22.8%
  5. Друго

5 vote(s)
    0.4%
  1. moon1

moon1 Популарен член

јас па не можам да разберам како може да користите такво нешто како интимен гел :^)
    Кај сите пишувате дека ви ја суши кожата, ве чеша, ве иритира, инфекции ви прави, и сите гиниколози се против нивно користење, и пак и пак ги купувате (facepalm)
    "не се чувстувам чисто без гел за интима", ако сите гиниколози тврдат дека и без тој гел си чиста, значи науката го докажала тоа, и тебе филм ти е дека не си чиста. Или покомотно е да се чувстуваш суво и да те чеша? Или па можеби се сожалувате на фирмите кои ги произведиваат, па да можат да работат и да заработат?
    А, и како ќе се чувстуваш ако заради тој интимен гел си предизвикаш некој сериозен проблем?
    Несреќно, ама чисто? (facepalm)
    Ми звучи патетично цела ситуација.
    Не си играјте играчки, за здравје се работи АЛООО. Одете измијте се со вода и евентуално со некое бебешко сапунче, и чисти ќе бидете и здрави. Поарно земете пеглајте си ги гаките, остевете ја чипката за специјални пригоди, а секојдневно користете памучни гаки. Со пеглањето ги убивате сите бактерии што машината за перење не успеала, и тогаш ќе бидите најчисти и сигурни дека сте без бактерии. Мене мајка ми дури и пелените ми ги пеглала кога сум била бебе. Не сакала да ми става памперси затоа што и тие се штетни, предизвикуваат стерилитет. Ама повеќето не сакаат да перат каќи, од лебот си кратат само за да купат памперси. Мајка ми имала пари, ама не сакала да земе нешто што би можело да ми наштети.... Многу забегав во други теми, затоа тука ќе прекинам со пишивање :)

Avokado and OmniaVanitas like this.
  2. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Долго време користев интимен гел Nivea од сите три вида што ги има. Никогаш проблем не ми правеле. Друг интимен гел не сум се осудила да пробам, си се држев до тоа што ми е сигурно. Во последниве година ипол-две користев Becutan купка и Dove сапун од обичниот, не знам што ми текна. За Becutan-от што да кажам: го разводениле, го упропастиле, а да не правам муабет што ако сум се бричела и засекла, пече ли пече. Еднаш ми текна да му го погледнам составот (дека нели бебешко средство за капење, а јас и делумно имам познавања од козметологија, на факултет имав предмет), што да видам; мислам дека имаше повеќе агресивни состојки отколку претходниот интимен гел што го користев. Абре дечиња бањаат со тоа, со кој памет направиле такво нешто?! Од сапунот Dove бев исто многу задоволна (иако никогаш не сум практикувала да се мијам во интимниот дел со сапуни) и морам да кажам дека е еден од најнежните и најмеките што сум ги користела.

3. rainbowec

rainbowec Популарен член

Јас го користам овој подолго време пошто споро се троши, не сум имала никакви проблеми или иритации од него.
    24891_1.png

CameliaMiller and joy1 like this.
  4. Колаче123

Колаче123 Активен член

Користам гел за интима од авон,задоволна сум

5. tockaAa.

tockaAa. Истакнат член

девојки вие што користите било какви интимни гелови веднаш престанете гениталиите треба да се мијат само со млака вода или во краен случај бекутан сапун
    не ви требаат тие гелови со хемикалии кои ќе ви донесат иритации и кандида гратис

Winter Lady likes this.
  6. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Јас раце не мијам со обичен сапун бидејќи каков и да земам секогаш заршувам со исушена кожа по рацете, а не пак да мијам деликатно место со него, без разлика дали е бебешки или не.
    И не знам баш колку „само вода“ е добро за хигиената, посебно кога сме со циклус. Не можам да замислам да се измијам само со вода, се чувствувам како неизмиена.
    Токму по препорака на гинеколог пред некоја година почнав да го користам Lactogyn гелот и немам апсолутно никаков проблем, дури и се чувствувам подобро - немам добиено кандида повеќе од година дена. Имам осетлив организам, па сигурно ако не чинел ќе ми се одразело на интимното здравје.

Патем, „науката“ докажала дека и телото ни е чисто ако се измиеме само со вода, ама пак користиме гел или сапун при туширање.
    Сè додека производот не ја нарушува природната pH вредност на вагината е безбеден за употреба.

7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Нема во анкетата одговор како мојот а тоа е-со што ке стигнам со тоа се мијам,значи,со шампон за коса,со гел за туширање,со сапун и тоа зависи кој го имам во моментот(косили и бекутан никако не користам,тие се ко солна киселина)иииии фала богу до сега не сум имала никакви проблеми, никакви контраиндикации,алергии или др.

EraBon likes this.
  8. Love86

Love86 Истакнат член

Јас само со вода, а понекогаш со сода или со чај од камилица. Инаку имам слушнато дека интимниот гел Lactogyn бил предобар. Има и капсули Lactogyn за одржување на нормална вагинална флора(се пијат доколку употребуваш антибиотици, бидејќи ја нарушуваат ph вредноста на интимата)

blueberry93 and tockaAa. like this.
  9. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Јас не ги сакам интимните гелови и сапуни од кои добив инфекција. Можеби нема да ви се верува но откако почнав да си користам бекутан шампон немам никаков проблем фала богу.

tockaAa. likes this.
  10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Е како добивте инфекција од сапунот? Баш ме интересира. Си фатила а пример кламидија или некоја бактерија од гелот.
    јас користам со години. Ниту сум имала кандида, ниту инфекција. Докажано е дека инфекциите најчесто се пренесуваат преку секауален однос.

vitamina likes this.
  11. denisa0801

denisa0801 Нов член

Каде ќе можам да купам нивеа интимо и колку чини?

12. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Кандида се фаќа од нарушена ПХ вредност на вагината. Не мора воошто да си сексуално активна за да настане. Настанува од сапуни, прашак за перење, чипкаста облека, антибиотици ако пиеш, намален имунитет и мн мн други работи. Не значи дека се фаќа преку сексуален однос. И баш заради кандидата треба да сме многу внимателни со ваквите производи.

OmniaVanitas and SnowQueen17 like this.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Јас фатив кандида од интимен гел од Авон...

14. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

А како одредивте од што е?! Јас со години користам!

vitamina, sesilija and Mishela like this.
  15. piglet1

piglet1 Популарен член

Јас користев интимен гел од Авон и многу ми ја сушеше кожата па решив да го сменам иако не ми е потрошен.Видов доста задоволни девојки од Dove сапуните па си земав.Сега за сега е океј,па за понатаму ќе споделам пак искуства.

16. angela19

angela19 Активен член

Користам бебешки сапун. Сакам да си купам интимен гел ама се плашам да не закачам некоја инфекција.

17. Aneance

Aneance Активен член

И јас го користам веќе 3 4 год гелот на нивеа и сум задоволна а посебно од розевиот и до сега ни бактерии ни чешање ни бело прање

18. vitamina

vitamina Форумски идол

И јас користам интимен гел долги години, и не сум имала некој проблем, според мене подобро со интимен гел отколку со што ќе ти се најде при рака.
    Можам да кажам дека кога не се миев со гел полошо ми беше, и да се миеме со интимен гел тоа не значи дека длабоко го внесуваме гелот па да направиме било што проблеми.
    Земам еден гел со доста солидна цена и го користам 6 7 месеци.

kukla21 likes this.
  19. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Овој го користам еден месец веќе. И да ви кажам искрено, разочарана сум. При крај ми е веќе и сакам да ми препорачате некој убав, мање битно пари.

Iviy likes this.
  20. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

@skinnylove, ти го препорачувам Lactogyn, во Зегин е 350 денари.
    [​IMG] [​IMG]

skinnylove likes this.