Кифли

Discussion in 'Рецепти' started by mackice, Sep 6, 2010.

  1. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Маргарините се по 250 гр. Можеш да ставиш и мармалад секако, ке ги ставиш во рерна ооткако ке се згрее на 220-250 степени и подобро да ги ставиш на средина или за едно ниво подоле од средина,колку време точно да ти кажам незнам, сама ке познаеш откако ке заруменат од сите страни.:* Па постави ги на фемина инстаграм,да се пофалиш
     
    toogood likes this.
  2. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Да се надоврзам и јас кон пофалбите за кифличкиве. Многу ми се допаднаа.
    Направив дупла доза од оваа (1кг ми е минимум за да се фатам за месење, речиси секогаш кога гледам рецепт од пола кило веднаш барем дуплирам, ако не и повеќе:D)
    Ми испаднаа две тепсии од тие стандардните од шпоретот и плус уште една округла 30ти број.
    Бргу нараснуваа, бидејќи нели ставив две паковки квасец, па морав да брзам во правењето.
    Ги премачкав со сенф плус имав купено еден сос од полимарк со сенф и кечап заедно, мало пакување ми беше ама така стоеше во фрижидер, па го ставив и него во другиот сенф.
    Ги премачкав сите, наросив сусам и на секоја кифла плус ставив маргарин.
    Печев на 180 степени додека да поруменат- проверував дали се румени и од долната страна и на крај кога ги извадив и пробав дури мислев дека се живи и тоа ми беше чудно дека делуваа испечени. После видов дека вистинскиот вкус се добива кога целосно ќе се изладат.

    Следно се мислам да им ставам нешто внатре, ама не знам што, некако со сирење мислам дека нема да биде добра комбинација, можеби со кашкавал...:?:
     
    zhap4e and Mama25 like this.
  3. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,921
    Gender:
    Female
    Мене за новата година ептен ми се погодија кифличките, дури бев и изненадена..
    слика немам, не успеав да ги сликам ама излегоа совршени, прв пат мене толку убаво да ми излезат, обично се по нешто им фалеше или беа црвсти, или препечени.. а сега беа одлични..
    ако и нареден пат излезат така обавезно ќе ги сликам..
    правев две врсти, едни обични а другите како ружички
    си одев по стандард рецепт
    брашно, вода, квасец, сол, пред да ги ставам да се печат ги премачкав со јајце, им наросив сусам и по малку маргарин..
     
  4. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,171
    Likes Received:
    81,691
    Gender:
    Female
    @sesilija , ако јадеш маслинки, насечкај им маслинки внатре. Јас викендов ги правев, им ставив оригано и маслинки, демек кифлички Медитерано. :)
    Ни се допаднаа, прв пат јадеме вакви домашни со маслинки, на купечките лиснати од таков тип и не сме некои големи љубители, ама ова е нешто далеку подобро.
     
    joy1, zhap4e, Mama25 and 1 other person like this.
  5. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,014
    Gender:
    Female
    Јас вака ги правам:
    1 квасец
    250мл вода
    250мл млеко
    1кг брашно
    2 јајца
    1 белка
     
    Acka22 likes this.
  6. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,626
    Likes Received:
    140,506
    Денеска ги направив, најубавите у животов! Браво за рецептов!
     
    Acka22, tina-63, joy1 and 3 others like this.
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,855
    Likes Received:
    202,966
    Gender:
    Female
    @Cka милo ми е штo ти се пoгoдиле. Ептен се убaви, нaвистинa. Сликa мoлaм :D
     
    tina-63 likes this.
  8. Monella

    Monella Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2013
    Messages:
    2,086
    Likes Received:
    31,967
    Odsekoga gi pravam kako sto ima objasnato @Annath.
    Receptot e mnogu ubav stvarno!

    Posledniot pat koga gi pravev malku go izmeniv, dodadov i 500gr. kiselo mleko, normalno treba i malku poveke brasno ama se gleda koga go mesis testoto kolku ima potreba od nego.
    Drugo nesto sto smeniv bese margarinot, namesto odozgora jas go sraviv vnatre ( koga gi sukas stavas vnatre edno parce ) i potoa koga gi jades imaat dupce vnatre i mnogu se meki.
     
    joy1 and Annath like this.
  9. annasarah

    annasarah Истакнат член

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Female
    Mamicki, zenicki, nevesticki ajde malku pomos, od koga ke gi ispecam kiflite kako da gi zamrznam, dali treba da se oladat pa da gi stavam vo dlaboko, vo kesa ili knizna kesa ili plasticno ili da se topli i da gi zamrznam. Blagodaram
     
  10. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Да се оладат, и во најлонски кеси.
     
    joy1 likes this.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,855
    Likes Received:
    202,966
    Gender:
    Female
    Дa се излaдaт убaвo првин, пoсле мoже дa ги сoбереш вo гoлемa плaстичнa кутијa или пaк вo гoлеми ќеси. Зaвиси кoлку имaш местo. Мене ми е нaјпрaктичнo дa ги стaвaм вo ќеси зa зaмрзнувaње, пo 7-8 пaрчињa, зaвиснo oд гoлеминa. Зa oдмрзнувaње, сaмo вaдиш кoлку ти требa, и oстaвaш нa сoбнa темперaтурa дa се oдмрзнaт, не вo микрo или вo рернa.
     
    joy1 likes this.
  12. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Зошто не во рерна?
     
  13. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,269
    Likes Received:
    57,120
    Gender:
    Female
    Се потсушуваат во рерна. Во микро се прават ко водени.
     
    jok likes this.
  14. Ana Marija 1

    Ana Marija 1 Популарен член

    Joined:
    Apr 28, 2015
    Messages:
    645
    Likes Received:
    11,351
    Gender:
    Female
    @Annath сакам да направам кифли по твојов рецепт, па ме интересира дали млекото во кое се става квасецот треба да биде топло, млако или?
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,855
    Likes Received:
    202,966
    Gender:
    Female
    Млако е најубаво, може и топло да биде.
     
    Ana Marija 1 likes this.
  16. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    851
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female

    Денес ги правев овие и дефинитивно превкусни и мекички, се топат во уста.
    Ги препорачувам на сите да ги пробаат.
     
    eliesaab, Acka22 and Annath like this.
  17. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894

    Ти благодарам за рецептот Анатан,јас денес ги правев само му ставив 2 јајца и еден филџан масло,премеки се преубави и тоа прв пат правев кифли денес:$ Имам гледано како ама денес не сакав помош:D
     
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,855
    Likes Received:
    202,966
    Gender:
    Female
    Браво, мило ми е што ти излегле супер.
    Каде си, те немаше долго време :D
     
  19. Troi

    Troi Истакнат член

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Messages:
    335
    Likes Received:
    765
    Gender:
    Female
    Јас само да пишам едно огромно Благодарам на @Annath .:inlove:

    Уште пред да се зачленам на форумов барав рецепт за кифли и ги најдов овие од Annath. Најубавите кифли што некогаш сум ги пробала, од тогаш само тие ги правам.
    Препишав тогаш и еден друг рецепт на Annath, мислам дека беа кифли во форма на ружи или нешто слично, ама еве сеуште ги немам направено, тие ми се следни :).
     
    Annath likes this.
  20. -Buba-

    -Buba- Истакнат член

    Joined:
    Feb 22, 2018
    Messages:
    109
    Likes Received:
    483
    Gender:
    Female
    Еве го мојот рецепт за најмеките кифлички. Состојки: 1200гр брашно, 1 прашак за пециво, 2 лажички сол, 200мл масло, 2 павлаки по 200гр, 400мл топло млеко, 2 квасци, 2 лажички шеќер... За премаз одозгора жолчка и сусам...
    Се замесува тесто, се остава да нарасне, потоа се формираат кифличките, одозгора се премачкуваат со жолчка и сусам и се печат.
    Да напоменам, тестото во месењето ќе биде меко, не додавајте брашно, само измесете го добро. Поздрав
     
    SummerGirl likes this.