Кифли

Дискусија во 'Рецепти' започната од mackice, 6 септември 2010.

  1. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Популарен член

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    3.984
    Маргарините се по 250 гр. Можеш да ставиш и мармалад секако, ке ги ставиш во рерна ооткако ке се згрее на 220-250 степени и подобро да ги ставиш на средина или за едно ниво подоле од средина,колку време точно да ти кажам незнам, сама ке познаеш откако ке заруменат од сите страни.:* Па постави ги на фемина инстаграм,да се пофалиш
     
    На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.255
    Да се надоврзам и јас кон пофалбите за кифличкиве. Многу ми се допаднаа.
    Направив дупла доза од оваа (1кг ми е минимум за да се фатам за месење, речиси секогаш кога гледам рецепт од пола кило веднаш барем дуплирам, ако не и повеќе:D)
    Ми испаднаа две тепсии од тие стандардните од шпоретот и плус уште една округла 30ти број.
    Бргу нараснуваа, бидејќи нели ставив две паковки квасец, па морав да брзам во правењето.
    Ги премачкав со сенф плус имав купено еден сос од полимарк со сенф и кечап заедно, мало пакување ми беше ама така стоеше во фрижидер, па го ставив и него во другиот сенф.
    Ги премачкав сите, наросив сусам и на секоја кифла плус ставив маргарин.
    Печев на 180 степени додека да поруменат- проверував дали се румени и од долната страна и на крај кога ги извадив и пробав дури мислев дека се живи и тоа ми беше чудно дека делуваа испечени. После видов дека вистинскиот вкус се добива кога целосно ќе се изладат.

    Следно се мислам да им ставам нешто внатре, ама не знам што, некако со сирење мислам дека нема да биде добра комбинација, можеби со кашкавал...:?:
     
    На zhap4e и Mama25 им се допаѓа ова.
  3. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.888
    Пол:
    Женски
    Мене за новата година ептен ми се погодија кифличките, дури бев и изненадена..
    слика немам, не успеав да ги сликам ама излегоа совршени, прв пат мене толку убаво да ми излезат, обично се по нешто им фалеше или беа црвсти, или препечени.. а сега беа одлични..
    ако и нареден пат излезат така обавезно ќе ги сликам..
    правев две врсти, едни обични а другите како ружички
    си одев по стандард рецепт
    брашно, вода, квасец, сол, пред да ги ставам да се печат ги премачкав со јајце, им наросив сусам и по малку маргарин..
     
  4. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    14.992
    Допаѓања:
    73.901
    Пол:
    Женски
    @sesilija , ако јадеш маслинки, насечкај им маслинки внатре. Јас викендов ги правев, им ставив оригано и маслинки, демек кифлички Медитерано. :)
    Ни се допаднаа, прв пат јадеме вакви домашни со маслинки, на купечките лиснати од таков тип и не сме некои големи љубители, ама ова е нешто далеку подобро.
     
    На joy1, zhap4e, Mama25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.268
    Допаѓања:
    14.944
    Пол:
    Женски
    Јас вака ги правам:
    1 квасец
    250мл вода
    250мл млеко
    1кг брашно
    2 јајца
    1 белка
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    5.485
    Допаѓања:
    65.337
    Денеска ги направив, најубавите у животов! Браво за рецептов!
     
    На Acka22, tina-63, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    15.464
    Допаѓања:
    129.802
    Пол:
    Женски
    @Cka милo ми е штo ти се пoгoдиле. Ептен се убaви, нaвистинa. Сликa мoлaм :D
     
    На tina-63 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    1.548
    Допаѓања:
    23.663
    Odsekoga gi pravam kako sto ima objasnato @Annath.
    Receptot e mnogu ubav stvarno!

    Posledniot pat koga gi pravev malku go izmeniv, dodadov i 500gr. kiselo mleko, normalno treba i malku poveke brasno ama se gleda koga go mesis testoto kolku ima potreba od nego.
    Drugo nesto sto smeniv bese margarinot, namesto odozgora jas go sraviv vnatre ( koga gi sukas stavas vnatre edno parce ) i potoa koga gi jades imaat dupce vnatre i mnogu se meki.
     
    На joy1 и Annath им се допаѓа ова.
  9. annasarah

    annasarah Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 мај 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Пол:
    Женски
    Mamicki, zenicki, nevesticki ajde malku pomos, od koga ke gi ispecam kiflite kako da gi zamrznam, dali treba da se oladat pa da gi stavam vo dlaboko, vo kesa ili knizna kesa ili plasticno ili da se topli i da gi zamrznam. Blagodaram
     
  10. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    7.279
    Пол:
    Женски
    Да се оладат, и во најлонски кеси.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    15.464
    Допаѓања:
    129.802
    Пол:
    Женски
    Дa се излaдaт убaвo првин, пoсле мoже дa ги сoбереш вo гoлемa плaстичнa кутијa или пaк вo гoлеми ќеси. Зaвиси кoлку имaш местo. Мене ми е нaјпрaктичнo дa ги стaвaм вo ќеси зa зaмрзнувaње, пo 7-8 пaрчињa, зaвиснo oд гoлеминa. Зa oдмрзнувaње, сaмo вaдиш кoлку ти требa, и oстaвaш нa сoбнa темперaтурa дa се oдмрзнaт, не вo микрo или вo рернa.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    790
    Допаѓања:
    725
    Зошто не во рерна?
     
  13. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    49.117
    Пол:
    Женски
    Се потсушуваат во рерна. Во микро се прават ко водени.
     
    На jok му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ana Marija 1

    Ana Marija 1 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    3.349
    Пол:
    Женски
    @Annath сакам да направам кифли по твојов рецепт, па ме интересира дали млекото во кое се става квасецот треба да биде топло, млако или?
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    15.464
    Допаѓања:
    129.802
    Пол:
    Женски
    Млако е најубаво, може и топло да биде.
     
    На Ana Marija 1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Belgin1

    Belgin1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    4.835
    Пол:
    Женски

    Денес ги правев овие и дефинитивно превкусни и мекички, се топат во уста.
    Ги препорачувам на сите да ги пробаат.
     
    На Acka22 и Annath им се допаѓа ова.
  17. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.285
    Допаѓања:
    1.881

    Ти благодарам за рецептот Анатан,јас денес ги правев само му ставив 2 јајца и еден филџан масло,премеки се преубави и тоа прв пат правев кифли денес:$ Имам гледано како ама денес не сакав помош:D
     
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    15.464
    Допаѓања:
    129.802
    Пол:
    Женски
    Браво, мило ми е што ти излегле супер.
    Каде си, те немаше долго време :D
     
  19. Troi

    Troi Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    758
    Пол:
    Женски
    Јас само да пишам едно огромно Благодарам на @Annath .:inlove:

    Уште пред да се зачленам на форумов барав рецепт за кифли и ги најдов овие од Annath. Најубавите кифли што некогаш сум ги пробала, од тогаш само тие ги правам.
    Препишав тогаш и еден друг рецепт на Annath, мислам дека беа кифли во форма на ружи или нешто слично, ама еве сеуште ги немам направено, тие ми се следни :).
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. -Buba-

    -Buba- Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    480
    Пол:
    Женски
    Еве го мојот рецепт за најмеките кифлички. Состојки: 1200гр брашно, 1 прашак за пециво, 2 лажички сол, 200мл масло, 2 павлаки по 200гр, 400мл топло млеко, 2 квасци, 2 лажички шеќер... За премаз одозгора жолчка и сусам...
    Се замесува тесто, се остава да нарасне, потоа се формираат кифличките, одозгора се премачкуваат со жолчка и сусам и се печат.
    Да напоменам, тестото во месењето ќе биде меко, не додавајте брашно, само измесете го добро. Поздрав
     
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.