Маргарините се по 250 гр. Можеш да ставиш и мармалад секако, ке ги ставиш во рерна ооткако ке се згрее на 220-250 степени и подобро да ги ставиш на средина или за едно ниво подоле од средина,колку време точно да ти кажам незнам, сама ке познаеш откако ке заруменат од сите страни. Па постави ги на фемина инстаграм,да се пофалиш
Да се надоврзам и јас кон пофалбите за кифличкиве. Многу ми се допаднаа. Направив дупла доза од оваа (1кг ми е минимум за да се фатам за месење, речиси секогаш кога гледам рецепт од пола кило веднаш барем дуплирам, ако не и повеќе) Ми испаднаа две тепсии од тие стандардните од шпоретот и плус уште една округла 30ти број. Бргу нараснуваа, бидејќи нели ставив две паковки квасец, па морав да брзам во правењето. Ги премачкав со сенф плус имав купено еден сос од полимарк со сенф и кечап заедно, мало пакување ми беше ама така стоеше во фрижидер, па го ставив и него во другиот сенф. Ги премачкав сите, наросив сусам и на секоја кифла плус ставив маргарин. Печев на 180 степени додека да поруменат- проверував дали се румени и од долната страна и на крај кога ги извадив и пробав дури мислев дека се живи и тоа ми беше чудно дека делуваа испечени. После видов дека вистинскиот вкус се добива кога целосно ќе се изладат. Следно се мислам да им ставам нешто внатре, ама не знам што, некако со сирење мислам дека нема да биде добра комбинација, можеби со кашкавал...
Мене за новата година ептен ми се погодија кифличките, дури бев и изненадена.. слика немам, не успеав да ги сликам ама излегоа совршени, прв пат мене толку убаво да ми излезат, обично се по нешто им фалеше или беа црвсти, или препечени.. а сега беа одлични.. ако и нареден пат излезат така обавезно ќе ги сликам.. правев две врсти, едни обични а другите како ружички си одев по стандард рецепт брашно, вода, квасец, сол, пред да ги ставам да се печат ги премачкав со јајце, им наросив сусам и по малку маргарин..
@sesilija , ако јадеш маслинки, насечкај им маслинки внатре. Јас викендов ги правев, им ставив оригано и маслинки, демек кифлички Медитерано. Ни се допаднаа, прв пат јадеме вакви домашни со маслинки, на купечките лиснати од таков тип и не сме некои големи љубители, ама ова е нешто далеку подобро.
Odsekoga gi pravam kako sto ima objasnato @Annath. Receptot e mnogu ubav stvarno! Posledniot pat koga gi pravev malku go izmeniv, dodadov i 500gr. kiselo mleko, normalno treba i malku poveke brasno ama se gleda koga go mesis testoto kolku ima potreba od nego. Drugo nesto sto smeniv bese margarinot, namesto odozgora jas go sraviv vnatre ( koga gi sukas stavas vnatre edno parce ) i potoa koga gi jades imaat dupce vnatre i mnogu se meki.
Mamicki, zenicki, nevesticki ajde malku pomos, od koga ke gi ispecam kiflite kako da gi zamrznam, dali treba da se oladat pa da gi stavam vo dlaboko, vo kesa ili knizna kesa ili plasticno ili da se topli i da gi zamrznam. Blagodaram
Дa се излaдaт убaвo првин, пoсле мoже дa ги сoбереш вo гoлемa плaстичнa кутијa или пaк вo гoлеми ќеси. Зaвиси кoлку имaш местo. Мене ми е нaјпрaктичнo дa ги стaвaм вo ќеси зa зaмрзнувaње, пo 7-8 пaрчињa, зaвиснo oд гoлеминa. Зa oдмрзнувaње, сaмo вaдиш кoлку ти требa, и oстaвaш нa сoбнa темперaтурa дa се oдмрзнaт, не вo микрo или вo рернa.
@Annath сакам да направам кифли по твојов рецепт, па ме интересира дали млекото во кое се става квасецот треба да биде топло, млако или?
Денес ги правев овие и дефинитивно превкусни и мекички, се топат во уста. Ги препорачувам на сите да ги пробаат.
Ти благодарам за рецептот Анатан,јас денес ги правев само му ставив 2 јајца и еден филџан масло,премеки се преубави и тоа прв пат правев кифли денес Имам гледано како ама денес не сакав помош
Јас само да пишам едно огромно Благодарам на @Annath . Уште пред да се зачленам на форумов барав рецепт за кифли и ги најдов овие од Annath. Најубавите кифли што некогаш сум ги пробала, од тогаш само тие ги правам. Препишав тогаш и еден друг рецепт на Annath, мислам дека беа кифли во форма на ружи или нешто слично, ама еве сеуште ги немам направено, тие ми се следни .
Еве го мојот рецепт за најмеките кифлички. Состојки: 1200гр брашно, 1 прашак за пециво, 2 лажички сол, 200мл масло, 2 павлаки по 200гр, 400мл топло млеко, 2 квасци, 2 лажички шеќер... За премаз одозгора жолчка и сусам... Се замесува тесто, се остава да нарасне, потоа се формираат кифличките, одозгора се премачкуваат со жолчка и сусам и се печат. Да напоменам, тестото во месењето ќе биде меко, не додавајте брашно, само измесете го добро. Поздрав