Кифли

Discussion in 'Рецепти' started by mackice, Sep 6, 2010.

  1. baby-star

    baby-star Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    2,477
    Likes Received:
    10,927
    20180410_154958.jpg

    Највкусни кифлички по рецептот на Аннатх
     
  2. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,778
    Gender:
    Female
    дај рецепт без јајца те молам.. ти си ми проверена за кифли :)
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,853
    Likes Received:
    202,955
    Gender:
    Female
    Тоа дома кога ќе одам, да видам дали имам посни рецепти. Мислам дека имам нешто, ама не ме држи за збор.
     
    LiliBoz likes this.
  4. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,778
    Gender:
    Female
    Ако. Кога ќе.имаш време пушти :)
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,853
    Likes Received:
    202,955
    Gender:
    Female
    @LiliBoz бирај, еве три рецепти, последниот ми е најубав, мислам дека го имам пишано тука, ама еве пак

    Се меси тесто од кг брашно, два филџани шеќер, два здробени квасци, лажиче сол и топла вода по потреба. Се кисне, се прават кифлички, се мачкаат со вода и се печат.
    -------------------------------------------------------------------------------------

    Се замесува помеко тесто од 1500г брашно, два киснати квасци, лажица сол, 3 лажици шеќер, шолја и пол масло и млака вода по потреба. Се прават топчиња, а од нив се прават кифлички кои се мачкаат со вода и се печат.
    ------------------------------------------------------

    500гр. брашно
    1 квасец растопен во млака вода, со малце сол, шеќер и брашно
    1,5 лажичка сол
    3 лажици шеќер
    250-300гр варени и блендирани моркови
    150мл масло
    млака вода по потреба

    Се меси тесто (да не се лепи на раце ама да е меко ко за лепче) од се` погоре наведено, и се дели на 2 дела, па секој дел на уште 4.
    Се отвара мала кора од секое делче, се мачка со маргарин одозгора и така се редат сите 4 едно над друго, со маргарин измеѓу нив.
    Се отвара кора со дебелина од пола сантиметар, се сечат шеснаестинки и се вртат кифличките.
    Истово се повторува и со другата половина.
    Кога се готови, се редат во плех (скоро повеќе од 1 плех ќе фати) и одозгора се мачкаат со сенф помешан со вода, се наросуваат со сусам и се оставаат да надојдат 1 саат точно. Се печат во загреана рерна на 180-200 степени.
     
    Milaаа991, Thallia and LiliBoz like this.
  6. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,778
    Gender:
    Female
    направив скриншот фала ти ептен...
    ќе ви пуштам една пита на рецепти мк ја имаше денес и ја направив лудница е...
     
    Annath likes this.
  7. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,606
    Likes Received:
    140,403
    Пак ги правам овој пат со помошничка :)
     
    Annath and LiliBoz like this.
  8. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,620
    Likes Received:
    9,493
    Лиснати кифлички најубаво ми испаѓат, а оние другите никако да ги погодам и по многу рецепти имам пробано и ништо. На меко замесени и пак не е тоа тоа. Не мирисаат на кифли туку како на леб и следниот ден се тврди, а додека се топли се убави и меки.
     
  9. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2014
    Messages:
    16,354
    Likes Received:
    179,440
    20180924_172135.jpg

    Meki epten
    Recept bez mleko i bez jajca posni
     
    hermosa, dunika, LejlaD and 2 others like this.
  10. Aneta92

    Aneta92 Популарен член

    Joined:
    Jun 29, 2016
    Messages:
    558
    Likes Received:
    2,843
    Gender:
    Female
    Здраво. Прв пат сакам да правам кифли , де рецепт за некое тесто што ќе ми успее. Не за друго ќе имам публика додека ги правам па да не се посрамотам.
     
  11. Pacifist

    Pacifist Популарен член

    Joined:
    Aug 31, 2018
    Messages:
    656
    Likes Received:
    2,265
    Gender:
    Male
    Блазе си му на тој среќник што ќе ужива во овие кифлички!
     
    baby-star likes this.
  12. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,477
    Likes Received:
    4,310
    Gender:
    Female
    View attachment 448059
    500 мл потопло млеко
    200 мл масло
    1 јајце
    40 гр квасец
    2 лажички сол
    1 лажиче шеќер
    900гр-1 кг брашно
    За премачкување
    1 јајце
    по потреба сусам
    по потреба путер

    Квасецот се раствора со малку млеко, шеќер и брашно.
    Во сад се ставаат млекото, маслото, солта, јајцето, растворениот квасец и со брашното се замесува тесто да биде мазно.
    Се прават топчина (околу 47-50) и се ставаат на намрсена површина.Се зема од првото топче што сте го направиле и се прави кифла.По желба на средината може да се стави и сирење. Се редат на намрсен плех или на хартија.
    Откако ке се направат сите кифли се уклучува рерната да се загрее на 200 степени, се мачкаат со изматено јајце, се наросуваат со сусам и на секоја кифла се става мали парченца путер.
    Се печат околу 20 мин.

    Неколку пати ги имам правено, никад не ми утнале, а тапа сум за во кујна.. На здравје!
     
    Aneta92 likes this.
  13. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,620
    Likes Received:
    9,493
    Имам пробано многу рецепти и никако да ми испаднат како што сакам. Немаат мирис и вкус на кифла туку на леб. Ставам доволно млеко и масло и ги месам на меко и одозгора путер. Стварно не знам во што е тајната на оние убави домашни кифли. Дај кажете ако знаете.
     
    eliesaab likes this.
  14. lovestoneddd

    lovestoneddd Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2018
    Messages:
    4,250
    Likes Received:
    39,631
    Gender:
    Female
    Не ме бива за теста а една упорност имам ух.
    Ај да пробам сеа лиснато, дајте некој рецепт за лиснати кифлички:nod:
     
  15. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,614
    Likes Received:
    38,080
    Gender:
    Female
    Рецептава ја најдов од интернет. Многу се вкусни. Тестото не треба да стасува.

    2 чашки јогурт
    1 чашка зејтин
    1 белка
    3 пецива
    1 лажичка шеќер
    2 лажички сол
    1 лажичка оцет
    7 чашки брашно

    Јогуртот, зејтинот и белката се мешаат со жица за матење. Се додаваат останатите состојки и се замесува тесто. Се вадат топчиња и од секое топче се расукува кора. Се формираат кифлите. Се печат во претходно загреана рерна.

    Јас користев чашки од јогурт. Така пишуваше во рецептата. Тестото е меко и не се лепи за раце. А и кифлите се меки и со стоење неколку дена.
     
  16. Tajnaotrovna

    Tajnaotrovna Форумски идол

    Joined:
    Jul 30, 2011
    Messages:
    3,143
    Likes Received:
    33,889
    Gender:
    Female
    И јас денес ги направив кифлите по рецептот на @Annath , навистина премеки и се топат во уста.(y)
    Имам правено кифли претходно и по други рецепти, но дефинитивно овие најмеки и најубави.
    Точно два плеха ми излегоа.
    Еве и слика:)
    D1047A59-5E92-44B8-B022-F6A2CB757BFC.jpeg
     
  17. maaitka

    maaitka Популарен член

    Joined:
    Aug 9, 2017
    Messages:
    456
    Likes Received:
    3,999
    Gender:
    Female
  18. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,587
    Likes Received:
    5,932
    Ме интересира, од кога ќе ги испечете ќифличките што им правите понатаму т.е. со што ги покривате, како ги ладите, кога ги замрзнувате,
    како да останат меки??
     
  19. maaitka

    maaitka Популарен член

    Joined:
    Aug 9, 2017
    Messages:
    456
    Likes Received:
    3,999
    Gender:
    Female
    Кога ќе се испечат ги покривам со крпа додека се оладат да бидат млаки и после тоа ги собирам во кеса и ги замрзнувам. Кога ги одмрзнувам ги оставам на собна температура никогаш не ги одмрзнувам во микро бидејќи така само ги суши и после некој саат стануваат тврди а вака се меки исто како тазе печени
     
    g8lQQk, Tajnaotrovna and SunnyGirl2 like this.
  20. pilenka

    pilenka Популарен член

    Joined:
    Sep 12, 2013
    Messages:
    822
    Likes Received:
    3,503
    Со интегрално брашно ако ги правам кифлите @Annath ќе бидат исти како и обичните?