Кифли

Discussion in 'Рецепти' started by mackice, Sep 6, 2010.

  1. lixandria

    lixandria Активен член

    Joined:
    Nov 26, 2023
    Messages:
    18
    Likes Received:
    32
    Gender:
    Female
    Ти благодарам
     
    Dust likes this.
  2. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    8,495
    Likes Received:
    37,353
    Gender:
    Female
    Јас ставам брашно, квасец, млеко, сол, шеќер и к.млеко или јогурт, многу се меки, не се ронат. И масло, заборавив.
    @mece23 јас не мерам, секогаш од око правам, и зависи од брашното колку прима, прв пат кога направив од прва ми се погодија, поубави ми се кифлите од лебот хаха. Леб не месам, не јадеме, само за Бадник.
     
    Dust, mece23 and lixandria like this.
  3. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Да од брашното најмногу зависи. И јас Жито Лукс и само тоа го користам. Сигурно се има ронето од малце течност. Не сакам напамет да зборвам ама на едно кило млеко, две кила брашно или јас ги редам течните состојки во сад и после брашното дури не добијам меко тесто што нема да се лепи
     
    Anyshka, SummerGirl and lixandria like this.
  4. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Да ама со точно одредена количина
     
    lixandria and Anyshka like this.
  5. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,684
    Likes Received:
    38,327
    Gender:
    Female
    И јас така правам. Во садот кај што го растопувам квасецот ги додавам брашното, солта и маслото. Со свеж квасец побрзо ми стасува тестото.
     
    lixandria, Anyshka and mece23 like this.
  6. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Само уште еден трик. Квасецот никогаш да не дојди во контакт со солта. Го забавува стасувањето на тестото. Јас квасецот го додавам откако ќе ставам малце брашно, па продолжувам со остатокот
     
    Dust, lixandria and Anyshka like this.
  7. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,684
    Likes Received:
    38,327
    Gender:
    Female
    Не го мешам со сол. Само со шеќер. Како помлада правев утки со солта и квасецот. И нормално, кифлите едвај ги замесував. :D
     
  8. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    8,495
    Likes Received:
    37,353
    Gender:
    Female
    Aко, како што пиша членката не секое брашно прима течност, треба на осет, ако се лепи доставам брашно, инаку квасецот го активирам со шеќер и млака вода и ставам брашно некогаш кога нема да заборавам, и без тоа се активира.
    Епа исто и јас, на пола кило млеко кило брашно, и додавам/одземам, зависи колку течност прима брашното.
    Едно никакво што земав од локално дуќанче се кинеше тестото, ама го оправив, и беа вкусни и на изглед убави.
    Важно не се ронеа, беа меки.
     
    Dust and lixandria like this.
  9. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Да се реди шеќер за да се замеси квасецот ама треба да се внимава и кога ќе го додадеш квасецот во садот каде што се сите состојки
     
    SummerGirl, Anyshka and lixandria like this.
  10. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,684
    Likes Received:
    38,327
    Gender:
    Female
    Да знаеш само какви кифли сум правела во младоста. Тврди... Заби да скршиш. :rofl:

    Друго што сум забележала.. Колку е потазе квасецот, толку подобро.
     
    lixandria, Anyshka and mece23 like this.
  11. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Мажми е пекар и пица мајстор...ќе споделиме повеќе трикови ;) многу работи научив од него...што да се меша заедно а што не...кога да додадеш и колку пециво како помош ако запнеш негде...ехее се
     
    Anyshka likes this.
  12. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Да апсолутно тоа е првата работа
     
    Anyshka and SummerGirl like this.
  13. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    За квасецот мислам
     
    SummerGirl likes this.
  14. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,684
    Likes Received:
    38,327
    Gender:
    Female
    Ако не ти е проблем... Да споделиш рецепт за лиснати кифли. Практикувам да имам повеќе рецепти. Никако да научам како се користи маргаринот. (facepalm)
     
    mece23 and Anyshka like this.
  15. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    8,495
    Likes Received:
    37,353
    Gender:
    Female
    IMG_20231220_142558.jpg
     
    lixandria, mece23 and SummerGirl like this.
  16. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    После да си одам дома :)
     
    SummerGirl likes this.
  17. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Цел маргарин се мачка на корите. Ама после пред печење не се додава маргарин
     
    SummerGirl and Anyshka like this.
  18. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2022
    Messages:
    8,495
    Likes Received:
    37,353
    Gender:
    Female
    На такви посни кифли се ренда маргарин врз кора, па се преклопува, па друга кора, и пак се расукуваат, ретко правам посни, со млеко се помеки.
     
    Dust and SummerGirl like this.
  19. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    На посните ама лиснатите не се посни...имам и за посни :D после
     
    SummerGirl and Anyshka like this.
  20. mece23

    mece23 Истакнат член

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    117
    Likes Received:
    699
    Gender:
    Female
    Во лиснатите за да добиеш баш лиснати ко со воздух внатре мора цел маргарин и да постојат во фрижидер одредено време. А и за посните, и во нив влегува доста маргарин. Јас еднаш годишно правам мала количина посни.
     
    SummerGirl and Anyshka like this.