Кифли

Дискусија во 'Рецепти' започната од mackice, 6 септември 2010.

  1. lixandria

    lixandria Активен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    32
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.483
    Допаѓања:
    37.274
    Пол:
    Женски
    Јас ставам брашно, квасец, млеко, сол, шеќер и к.млеко или јогурт, многу се меки, не се ронат. И масло, заборавив.
    @mece23 јас не мерам, секогаш од око правам, и зависи од брашното колку прима, прв пат кога направив од прва ми се погодија, поубави ми се кифлите од лебот хаха. Леб не месам, не јадеме, само за Бадник.
     
    На Dust, mece23 и lixandria им се допаѓа ова.
  3. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Да од брашното најмногу зависи. И јас Жито Лукс и само тоа го користам. Сигурно се има ронето од малце течност. Не сакам напамет да зборвам ама на едно кило млеко, две кила брашно или јас ги редам течните состојки во сад и после брашното дури не добијам меко тесто што нема да се лепи
     
    На Anyshka, SummerGirl и lixandria им се допаѓа ова.
  4. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Да ама со точно одредена количина
     
    На lixandria и Anyshka им се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714
    Пол:
    Женски
    И јас така правам. Во садот кај што го растопувам квасецот ги додавам брашното, солта и маслото. Со свеж квасец побрзо ми стасува тестото.
     
    На lixandria, Anyshka и mece23 им се допаѓа ова.
  6. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Само уште еден трик. Квасецот никогаш да не дојди во контакт со солта. Го забавува стасувањето на тестото. Јас квасецот го додавам откако ќе ставам малце брашно, па продолжувам со остатокот
     
    На Dust, lixandria и Anyshka им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714
    Пол:
    Женски
    Не го мешам со сол. Само со шеќер. Како помлада правев утки со солта и квасецот. И нормално, кифлите едвај ги замесував. :D
     
    На Dust, lixandria, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.483
    Допаѓања:
    37.274
    Пол:
    Женски
    Aко, како што пиша членката не секое брашно прима течност, треба на осет, ако се лепи доставам брашно, инаку квасецот го активирам со шеќер и млака вода и ставам брашно некогаш кога нема да заборавам, и без тоа се активира.
    Епа исто и јас, на пола кило млеко кило брашно, и додавам/одземам, зависи колку течност прима брашното.
    Едно никакво што земав од локално дуќанче се кинеше тестото, ама го оправив, и беа вкусни и на изглед убави.
    Важно не се ронеа, беа меки.
     
    На Dust и lixandria им се допаѓа ова.
  9. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Да се реди шеќер за да се замеси квасецот ама треба да се внимава и кога ќе го додадеш квасецот во садот каде што се сите состојки
     
    На SummerGirl, Anyshka и lixandria им се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714
    Пол:
    Женски
    Да знаеш само какви кифли сум правела во младоста. Тврди... Заби да скршиш. :rofl:

    Друго што сум забележала.. Колку е потазе квасецот, толку подобро.
     
    На lixandria, Anyshka и mece23 им се допаѓа ова.
  11. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Мажми е пекар и пица мајстор...ќе споделиме повеќе трикови ;) многу работи научив од него...што да се меша заедно а што не...кога да додадеш и колку пециво како помош ако запнеш негде...ехее се
     
    На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Да апсолутно тоа е првата работа
     
    На Anyshka и SummerGirl им се допаѓа ова.
  13. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    За квасецот мислам
     
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.473
    Допаѓања:
    37.714
    Пол:
    Женски
    Ако не ти е проблем... Да споделиш рецепт за лиснати кифли. Практикувам да имам повеќе рецепти. Никако да научам како се користи маргаринот. (facepalm)
     
    На mece23 и Anyshka им се допаѓа ова.
  15. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.483
    Допаѓања:
    37.274
    Пол:
    Женски
    IMG_20231220_142558.jpg
     
    На lixandria, mece23 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  16. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    После да си одам дома :)
     
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Цел маргарин се мачка на корите. Ама после пред печење не се додава маргарин
     
    На SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.
  18. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.483
    Допаѓања:
    37.274
    Пол:
    Женски
    На такви посни кифли се ренда маргарин врз кора, па се преклопува, па друга кора, и пак се расукуваат, ретко правам посни, со млеко се помеки.
     
    На Dust и SummerGirl им се допаѓа ова.
  19. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    На посните ама лиснатите не се посни...имам и за посни :D после
     
    На SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.
  20. mece23

    mece23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 март 2013
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    664
    Пол:
    Женски
    Во лиснатите за да добиеш баш лиснати ко со воздух внатре мора цел маргарин и да постојат во фрижидер одредено време. А и за посните, и во нив влегува доста маргарин. Јас еднаш годишно правам мала количина посни.
     
    На SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.