Корона тест

Discussion in 'Коронавирус' started by poi, Jul 19, 2020.

1. poi

poi Популарен член

Здраво девојки! Ве молам префрлете ме ако има слична тема.
    Дали има некој тука што се тестирал за корона до сега? Јасна ми е процедурата преку брис, но како оди тоа преку крв? И ако може да ми кажете за колку време ќе ги добијам резултатите и државно и во приватните клиники.
    Ви благодарам однапред!

2. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Јас знам се зима брис од уста од плунката .

poi likes this.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Мене ми кажаа дека преку нос се зима брис од грло.

poi likes this.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ако се тестираш државно ти земаат само брис, од грло и нос и се добива реална слика за актуелна инфекција, резултати па за околу 3-5 дена.
    Ако се тестираш на приватно самата бираш, можеш преку крв, брис од нос и грло или и двете. Резултати за отприлика 24h.

Крв се зема преку вена и се добиваат резултати дали имаш антитела, односно може да се открие дали веќе го имаш прележано вирусот, имаш актуелна инфекција или си во рана фаза (ова не е 100% сигурно).

Јас се имам тестирано и за двете, ако те интересира нешто плус слободно прашај.

5. poi

poi Популарен член

Ви благодарам многу на сите!
    Имам температура 37,2-37,5 (варира), но пијам и АД. Дали е можно да е од тоа?
    Инаку седам во самоизолација... Не знам дали да барам матичен денес или да почекам за резултатите до утре од лицето што бев во контакт, а има заразен во семејството.

6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ако си имала контакт со заразен, најдобро веднаш барај матичен оти тешко до термин се доаѓа, што побрзо тоа подобро.

poi likes this.
  7. poi

poi Популарен член

Не е сигурно дали е заразен, мали се шансите. Резултати утре. Си викам и позитивна да сум, ден ва не би требало да смени да го дознаам тоа пошто секако седам во самоизолација и се дезинфицираме. Многу паничам и плачам цело време... Си викам може и до тоа да е.

Broken♡ likes this.
  8. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Корона не значи сигурна смрт.

9. poi

poi Популарен член

Затоа викам, дали денес или утре ќе дознаам ако сум позитивна нема да ми смени ништо. Млада сум, немам некој си страшни симптоми. Само тоа се надевам да е од апчината или од стрес... Се тешам со тоа што сестра ми пред 1 месец кога ја скрши ногата (има 11 год.) плачела повеќе од 30 минути и кренала температура, па не ја примале костозглобна ради коронава. Тогаш уште појќе плачела, девојче... Мајка ми со ладна вода ја прскала да и спаднит. Ете вака си викам дај боже и мене да ми е од таа причина температурата. Мајка ми вчера испаничи ко и кажав за ситуацијава и ми вика да ојме Скопје, нели побрзо резултати. И викам не паничи до толку... Затоа и го поставив прашањето тука, па можда ете дискусијата ќе и се најде и на друга членка.

GirlRose and mssuniquee like this.
  10. crimson

crimson Форумски идол

Не ти е нешто многу висока температурата за паника.
    Размислувај дека дури и да е ковид, го прележуваш со благи симптоми. Се ќе биде океј.
    Каков тест направи?

poi likes this.
  11. poi

poi Популарен член

Фала многу на поддршката:l:
    Не сум направила уште тест, се мислев денес да барам матичен но еве утре ќе ги има резултатите од лицето што бев во контакт. Па ако не дај боже е позитивен прам одма...

crimson likes this.
  12. crimson

crimson Форумски идол

Ако се тестираш, нека ти земат брис, тестот преку крв и да испадне позитивен, не е признаен и сепак ќе треба да го направиш и другиот.
    Ама ако немаш друг симптом и контактот ти испадне негативен, изолирај се додека не помине скроз и нема потреба од страв :)

poi likes this.
  13. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Дали некоја од лабараторииве што тестираат приватно доаѓаат дома? Во биотек се јавивме не доаѓале веќе. Ни треба брис за да може баба ми да ја примат во дом а не е подвижна за да ја однесеме негде да ја тестираат.

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Авицена прашавте?
    Знам дека одеа.

15. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се јавив не доаѓаат. Систина доаѓале само за група на луѓе поголема од 20 личности, еве инфо ако на некој му треба.

Ahoy likes this.
  16. Seli20

Seli20 Истакнат член

Дали некој знае која е процедурата за да се тестираш во Србија?

17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Мноогу тешко.
    Пред некој ден читав дека немало термин до крај на јули, сега веројатно и повеќе.
    Тестираат само државно, не приватно. Освен ако не се промени нешто, вака беше пред неколку дена.

Seli20 likes this.
  18. poi

poi Популарен член

Да ве известам девојки: нема простор за паника! Тестот на лицето е негативен. Јас се консултирав со лекар и ниска температура не може да е од корона, туку само од стрес. Едвај чекам да излезам од ова сопчево. :inlove: Ви благодарам на сите за укажаната помош!

19. Seli20

Seli20 Истакнат член

Прочитав дека во Батајница имало приватно да се тестираш за 50 евра, ама не можам да добијам подетални информации. За да се вратам во МК треба тест не постар од 72 саати дали за 72 саати ќе ги добијам резултатите е прашањето. А за да влезам во Србија не ми треба тест нели?

20. poi

poi Популарен член

Мислам дека за во Србија не треба, но не сум 100% сигурна. За назад од скоро сигурно треба. Дали резултатите ќе се за толку време прашај таму. Во моментов си во Македонија и дали познаваш некој во Србија? Побарај некој контакт или од некоја болница или па од некој наш што бил скоро Србија. Ако си активна на ФБ може да прашаш во некоја од групите "Женски домаќински муабети". Мислам дека побрзо ќе добиеш одговор. Прашај кај превознициве ако одат автобуси, но не верувам.

Seli20 likes this.