Крајници

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by teddygirl, Feb 7, 2012.

1. emekreme

emekreme Истакнат член

Здраво
    Малиот (5 годишен) го опериравме во понеделник, кажи ми колку време ви траеше заздравувањето. Кога и што почна да јаде. Нашиот е со спектар еве 6ти ден веке освен чај млеко и јогурт друго у уста не става (ни сладолед, ни пудинг, ништо буквално). Читам од 6ти до 9ти ден најголеми шанси за крварење, како ги поминавте моментите кога пагаат крастите, преплашена сум многу бидејки тој има рутини и не прави отстапки во ништо (дури се осеќам како немајка како неможам да го убедам да почне да јаде)

2. Skyler

Skyler Популарен член

Еве јас за моево да ти кажам, од тоа нејадење нервен слом доживеав. Првите 3 дена буквално ништо не стави во уста дури ни вода. Беше само на инфузии цело време, едвај ги убедив докторите да не пуштат дома да пробам да го наранам нешто, со канила не испуштија пошо беа сигурни дека до вечерта ќе се вратиме и дури вечерта изеде пола канче кисело млеко. Исто како твоето до 6тиот ден беше на малку вода, повеќе сок и кисело млеко. Намали цело кило, нерви искинав, тон храна фрлена и седмиот ден ми побара нудлс. Знам дека е ужасна храна (оние инстант) ама следните 10 дена само тоа јадеше. Преварени ептен, исечкани на мали парченца некако ги јадеше. После почна преварени макарони, попара со јогурт и само мекиот дел, пире, ориз и така постепено после месец ипол почна убаво да си јаде. Во градинка тргна после 7 недели зашто ми беше страв од храната, некогаш ѓеврече имаат за доручек, па да не му дадат такво нешто.
    На светлата страна, после 2 месеци накачи кило ипол, прозборе убаво и чисто и досега 3 настинки фати што ги помина со растечен нос, а претходно беше со гнојни ангини и дупла доза сумамед. Моето има 3 години, најголем проблем беше што и пред тоа не јадеше сладолед, пудинг такви работи и душа ми извади, 100 пати се покајав што ги извадивме во тој момент, сега си викам правилна одлука, многу убаво спие и дише за разлика од претходно. Само трпение, ќе помине.
    И да, внимавај до две недели додека паднат крастите, тоа не го осетив кога се случи ама веќе после 3 недели имаше разлика во голтањето.

3. emekreme

emekreme Истакнат член

Секако е нејадач, само буквално 5 работи јадеше а сега ниту нив (од 3 до 5 години во висина оди во тежина е ист). Јас сум на раб на нервен слом, исто ослабнат е, на пудинг се радуваше сега нејке да го погледне, макарони не јадел никогаш ама ке му направам секако еден тон храна фрлив не е проблем и за нив. Еве направив поретко смути од јаболко морков банана урми (инаку обожава смути) сега само ме погледна и се сврте на страна и се расплака (срце ми се скина, гладен е а неможе да јаде го боли). Дајбоже да пројаде зашто ке завршам на клиника

Skyler likes this.
  4. Skyler

Skyler Популарен член

Против болка му даваш нешто? Душа, тешко им е и на нив, ги боли. Ајде уште малку, издржете и двајцата.

emekreme likes this.
  5. emekreme

emekreme Истакнат член

И блокмакс и еферелган, наизменично. Пие антибиотик. 9ти ден денес, освен јогурт, млеко, к.млеко и овошен јогурт од ванила друга храна несака да помириса :((( живци искинав. И пред тоа беше слаб, сега е само коски и кожа. Утре на контрола сме

6. Black girl

Black girl Форумски идол

Iskustvo so vadenje site tri krajnici kaj dete vo Sistina? Se raboti za tri i pol godishno dete. Preplashena sum. @Spidy @TheSecret mislam imate iskustvo. Vo soba po operacija sme sami ili?

7. Torn

Torn Истакнат член

Дали некој има искуство со др Нена Смилеска од 8ми септември?

8. Citatelka

Citatelka Истакнат член

Dali nekoja majka ima iskustvo za svoeto dete i vadenje na krajnicite na klinika kaj doktorot Marijan Marolo

9. Black girl

Black girl Форумски идол

4 ден денес од операцијата, уста за јадење не отвора. Само вода, претпладне малку јогурт и супа, и малку електролити пред еден саат. До кога ќе трае ова? Нервен слом доживувам. Се што му доближувам, сладолед, пудинг не сака да проба, урла со солзи. А пудинг обожаваше.

10. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Здраво. Јас сакам друго да прашам. Каде правевте операција и дали само на крајниците или и на третиот крајник? Колко год е детето?

11. ataneR

ataneR Истакнат член

Доктор Горан Караиванов од ГОБ да го избегнувате во широк лак! Докторот може е стручен операциите му се успешни, ама исто како дух е еднаш не дојде како пациент да те праша како си, имаш ли болки. Сите останати доктори на ОРЛ се далеку поприступачни од него, а овој духов само на операција и испис го видов, 2 реда муабет не направи или можеби чекаше некој денар да биде почастен не знам..

12. joliee

joliee Истакнат член

Majki kralici ve molam za iskustva so vejke go imate ova moevo pominato.Izvadovme site 3 krajnici na 4i pil godini eve za 3 godini se vrati povtorno tret krajnik i pravi problem so uvo so zatnatost i plus imame alergija dobieno.Spodelete iskustvo dali da se vadi povtorno vejke sme 8ipol godini.Razocarana sum vejke od situacijava mi se iznamaci deteto

13. drugarka

drugarka Популарен член

Вадеше моето крајници во Систина. На 8ми ден искрвави, слабо вода/течности ноќта му се исушија. Се вративме во болница. Полежавме уште два дена со инфузии.
    Инсистирајте барем на сок и вода да се влажни грлото.
    На 14ти ден отидовме на хамбургер во бургер кинг, мртов гладен беше.
    Се спасивме од повторувачки гнојни ангини на 3 недели, дишење на уста, увото, буквално се. Сега за сега сме раат. Само настинки повремени, што е и нормално.

14. perlaa1

perlaa1 Популарен член

@drugarka сакаш да ксжеш треба да го будам од спиење за да пие вода?
    Ние за 1 месец сме на операција и исплашена сум. 3 ипол год е. Ќе се вади трет крајник и крајници

15. drugarka

drugarka Популарен член

Да да. Ќе ти кажат и во болница. Иако и детето само ќе се буди.

16. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Јас сум премногу исолашена. Операцијата ќе е во странство, и најмногу не плаши престојот во болница, закрепнувањето. Дали ќе го боли... буквално се

17. Чанта

Чанта Истакнат член

На син ми на 5 години му ги истадоја сите 3 крајници и плус ставија и цевчиња на уше. Се оперираше во Систина. Закрепнувањето помина добро. Првите 2 недели беа тешки да. Општо се гадеше тој од каши и супи па замислете колку ништо не јадеше. Му преварував брокули да јаде и банана гмечена му давав. Инсиститав на секое да пие течности, бруфен му давав 2 пати дневно за болка и плус антибиотик 7 дена пиеше. Сладолед малку лижеше иако ги купив сите можни комбинации со надеж дека ќе пројади. Во систина буквално ништо не јадеше освем малку сладолед и пиеше сок и вода. Дури една докторка ми рече не е дозволено ама пробај донесете дали ќе јаде овошно јогуртче (ни тоа не го јадеше). Еве после година и пол слуша добро, нема воопшто пиено антибиотик после операцијата и јаде се што никогаш не пробал. Како друго дете!

Anika55 likes this.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Za Lazarevski Sistina golemo ne. Na operacijata izgledase navidum super, na kontrolata ok isto, no ne e dostapen telefonski. Jas ne baram za gluposti, no na deteto po operacijata mu se pojavi problem, jas sekako vo panika. Pomina eden mesec od operacijata. Kogo da go baram ako ne nego. Se javiv vo kontakt centar mi rekoa da vidam so nego za termin. Mu vrtam. Kje me potepashe mislam. Ne me ni islusha. Zoshto sum go barala nego, toa trebalo so sestrite. Pa eden drzok odnos, ostanav zaprepastena. Epa izvini doktore na ovaa skapotija nekoj iskeshiral 100 000 denari. Ako ti se pacientite neprijateli, biraj druga profesija. Uslugata nie si ja plativme za da me karash ti kako da sum jas dete? Ili napravi ja operacijata i tolku, a? Shto k... davash broj ako se deresh?

Last edited: Mar 5, 2026
  19. Чанта

Чанта Истакнат член

Ме запрепасти. Колкаво е вашето дете и што бидна после еден месец? Се плашам јас за брзо детето ќе го оперирам кај него. И првото тој ми го оперираше се убаво бидна..