Кредити

Discussion in 'Дом' started by Ariel, Feb 12, 2010.

1. duffi

duffi Форумски идол

Тогаш сите да земаме кредити и да бегаме странство.:rock::party:

buba4e89 and mssuniquee like this.
  2. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Ти пак не ми одговори на моето прашање дали се читаш што пишуваш? И каде си видела кривично гонење за кредити или пак работиш во некоја таква финансиска организација и плашиш народ со вакви глупости кои се неосновани и служат за заплашување .

Mala_plava likes this.
  3. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Здраво... дали знае некој за станбен кредит дали може пример наеднаш да уплатам 5 рати? Или должам вкупно 20.000 евра наеднаш да уплатам 5000...? Или мора само целата сума ако ја имаш да ја вратиш наеднаш и да го затвориш? Конкретно за нлб банка

4. NPN

NPN Истакнат член

Можеш да платиш поголема сума од ратата, со тоа што треба порано да ги известиш, мислам се потпишува нешто и ти даваат нов амортизационен план.

Снегулк@23 likes this.
  5. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Не знаев каде да пишам не најдов таква тема, па ако може префрлете го мислењево.
    Свекрва ми година дена како е почината, но маж ми уште не отишол ниту да ја затвори сметката ниту да ги префрли парите на негова. Треба да вади оставинска и уште не почнал..
    Дали има врска што уште не сме ја затвориле сметката на починатата?

6. Dust

Dust Game Over

Нема, освен што некои банки си наплаќаат одржување на сметка иако нема активност тој месец, а некои не наплаќаат..
    Така ми рекоа мене во една од банките, плус тоа и ми предложија да си остане таа сметка отворена додека не заврши оставинската бидејќи во таа банка има сеф и има траен налог за плаќање на истиот..
    Ваљда ме разбра:D

Ама ние ја почнавме оставинската од други причини, ќе ја зарворам кај и да е и таа сметка..ако не се заколиме до тогаш:lol: :rofl:

mssuniquee likes this.
  7. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Дали некој знае да ми каже дали можам да земам кредит додека сум на породилно, конкретно станбен?

8. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Да

Bicka77 likes this.
  9. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Зависи од банката. Кај НЛБ ако направиш така, нема да ти се скрати кредитот туку ќе ти се намали ратата. Некои други банки овозможуваат да си одбереш дали да ти се намали ратата или да ти се скрати рокот.

Снегулк@23 likes this.
  10. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Здраво феминки, дали имате искуство со банкиве за станбен кредит, која е најдобра банка која има најдобра понуда во моментов. Секоја информација добро би ми дошла.. И за колку време одприлика ги одобруваат кредитите

11. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Нлб и халк ти ги препорачувам , околу еден месец трае процесот

12. NPN

NPN Истакнат член

Халк одобрува и за недела две макс.

13. попкек

попкек Истакнат член

Гледам и јас моментално, мислам Халк се нај ок со каматна стапка за станбен.

NPN likes this.
  14. hana@@

hana@@ Истакнат член

Ајде некој помош од искуство.Сакам да купам стан и да земам стамбен кредит конкретно КомерцијалнаБанка.Јас сум чиста немам долгови ,каснења итн.Сама ке го земам кредитот.Ме интересира дали сопругот би го проверувале каква кредитна историја има?Нема да биде вклучен во кредитот ама како сопруг,незнам ..Некој со вакво искуство?

Meckicja likes this.
  15. hana@@

hana@@ Истакнат член

И дали може да се земе стамбен додека си на продилно и зимам плата од фонд?

Meckicja likes this.
  16. Elen4e_sonce

Да, може.

17. Elen4e_sonce

Значи извинете ама не можам да разберам како вакви работи прашувате други луѓе. Сите имаме различни критериуми, за некој може најдобар кредит е на 100 години, за некој на 5, за некој со 10 години фиксна, за некој со 2 години фиксна каматкна стапка, за некој со осигурување, за некој без осигурување. Ќе земеш еден ден ќе си направиш список од сите банки во Македонија, на сите ќе им го најдеш сајтот, сите имаат кредитен калкулатор, ќе внесеш параметри кои се ЛИЧНО ТВОИ, ќе прочиташ документација за дополнителни трошоци и тоа е тоа.

Снегулк@23 likes this.
  18. попкек

попкек Истакнат член

Точно, но сепак да се информираме и меѓусебно не е лошо. Нормално дека во банка најпрецизно ќе ти објаснат, но ете пр. мој пријател вработен во стопанска може да ми направи каматна стапка од 3.3% првите десет години, иако на сајтот стои 3.7 или 3.5%.Така да, може и со препорака ќе си помогнеме.

19. Кита

Кита Истакнат член

Едно прашање....Имаме куќа семејно наследство ...Куќата е голема на 2 спрата од кој едниот(горниот) е околу 150m2 и сакаме да го реновираме.... Треба да се сменат прозори врати...Куќата нема плоча значи треба и тоа со комплетно нов кров...И плус внатре комплетна реновација ...плочки купатило...парно соларно рушење некој зидови... Моја претпоставка за сето ова со сигурност ќе ни се потребни над 20000€...Каков кредит би ни било најдобро да земеме?Имал ли некој некое вакво искуство..?

20. Dust

Dust Game Over

Јас кога би била, двајца би земале потрошувачки кредит.
    Друга опција ти е со хипотекарен залог..

Никој не може да ти каже кој кредит е најдобар за да го земете кога не ви ја знае платежната моќ..
    Од тоа зависи дали можете да отплаќате поголеми рати на пократок период (потрошувачки) или помали рати на подолг период..

Кита and LadyC like this.