Кремирање

Discussion in 'Општи дискусии' started by the.one, Mar 17, 2014.

1. Orthophill

Orthophill Популарен член

Значи целата твоја дискусија се сведува на попови-лопови... Ништо друго. Секако дека и поповите се луѓе и ќе најдеш и меѓу нив секакви, ама Бог не е секаков... Него не можеме да Го излажеме. Попот можеби и ќе го поткупиме, ама Бога не!
    Уште само ова ќе ти кажам за земајта на прадедо ми, тоа беше аналогија со тоа дека се одзема многу (не)обработливо земјиште за да се шират гробиштата.

Bitter-Sweet likes this.
  2. Madonna7

Madonna7 Нов член

Јас само ќе го кажам случајот со еден мој роднина.
    Значи човекот на свои 70 години беше кремиран (во Белград живееше и таму е кремиран)по сопствена волја и тестамент кој го имал одамна оставено.
    Значи,не чекавме(некој пиша предходно дека не се вклучувале печките за едно тело),(незнам како го замислува членот тоа дека не се кремира едно тело,групно да не?)кремирањето беше изведено утредента после умирањето.
    Е сега,кога почина човекот ,членовите на потесното семејство повикаа служба која се грижи за тоалетата(капење,бричење,облекување на умрениот)а потоа дојде и поп кој го опеа телото.
    После попот дојде друга служба која се занимава со транспорт на умрениот до капелата.Значи умрениот не беше оставен да ноќева во својот дом.
    Утредента,отидовме сите во капелата(напоменувам дека се беше организирано од страна на служби,од цвеќе,читуљи и сл)сандакот отворен,покојникот си лежи....неколку роднини-пријатели одржаа говор ,а потоа со стоење го испративме ковчегот со телото на кремирање.Толку беше.
    Урната со пепелта ја однесовме на гробишта(има како парцела со насадени цвеќиња специјално за расипување на пепелта од кремираниот),сива пепел и неколку како пез бонбони големина парчиња остатоци.Сопругата на починатиот ја расипа пепелта во цвеќето и толку....

3. Orthophill

Orthophill Популарен член

Значи попот прочитал само трисагија, а не опело. Зашто можеби не ни знаел дека покојникот ќе биде кремиран... Инаку кремирањето во Белград најчесто е групно. Оти температурата за да изгори телото и коските мора да биде висока.

4. Madonna7

Madonna7 Нов член

Не знам што читал попот,важно желбата на покојникот беше испочитувана.

5. imelda

imelda Популарен член

Индивидуално е кремирањето. Температурата на тие печки е висока и за едно и за не знам колку тела, за тоа се правени. Што се телава, дрва? Па стави повеќе да се згрее побрзо. |(
    Да, постои групно кремирање, за животни, но и за нив постојат крематориуми кои индивидуално кремираат. Јас моите миленици ги кремирам индивидуално. Групно кремираат за тие што не ја сакаат пепелта назад, со тоа и ова кремирање е поевтино, оти тоа спремање на пепелта, тука е скапиот и подолгиот процес откако изгори телото(кој го интересира нека дознава кој е процесот).

6. poenta

poenta Форумски идол

Личен избор е на секој дали ќе биде погребан или кремиран.И во двата случаи телото исчезнува,а останува само духот.Јас сум против кремирање.

Orthophill likes this.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Јас сум против кремирање. Се ежам од самата помисла на тоа.

Orthophill likes this.
  8. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Јас сум за кремирање. И кога би бирала дали да ме кремираат или да ме стават 2 метри под земја би одбрала кремирање. Пред се бидејќи патам од тафофобија а друго нема да создавам непотребен трошок за погреби и слично.

blonde_supergirl likes this.
  9. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Најубаво - балсамирање.

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Туршија.

Dayandnight likes this.
  11. Miss.A.

Miss.A. Популарен член

(y) за кремирање!:D
    Не би сакала да се затекнам во ваква ситуација.:( :rofl:

12. shz

shz Форумски идол

И јас сум за кремирање, не би сакала да гнијам под земја и да ме јадат црви.

Avery likes this.
  13. Dayandnight

Dayandnight Истакнат член

Definitivno kremiranje,v zemja mi e uzasno:rofl:Ne deka ke znam kaj sum ama moj izbor poarno neka me rasfrlat nasekade otkolku bljak zemja

14. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Спрема учењето на мојата верска припадност, не сум за кремирање. Не ми е грижа за гробот во каква состојба ќе биде, само да имам обележано место.

eliesaab likes this.