Крофни

Discussion in 'Рецепти' started by krusevcanka, Apr 2, 2012.

  1. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,766
    Likes Received:
    145,268
    Види во Рецепти од ФИ има едни воздушести крофни кои нема шанси да ги утнеш.
    Формата до чаша ќе вадиш кругови а со нешто помало(пример капаче) ќе правиш дупка на средина.

    На вторите две слики тоа е чоколадна глазура, растопиш чоколадо и ги бркнуваш само одозгора, можеш да ставиш шарени мрвици врз чолодато, плазна, да попрскаш бело чоколадо.
    А на првата слика напиши на јутјуб mirror glaze ќе ти излезат куп видеа , лесно е јас сум правела успева, бело чоколадо+бои прехрамбени.
     
    SunnyGirl2 likes this.
  2. Troi

    Troi Истакнат член

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Messages:
    335
    Likes Received:
    765
    Gender:
    Female
    Се спремам да направам домашни крофни за прв пат во животов :sun:, ако некој има да сподели проверен рецепт за убави крофни би било супер ако не ќе бараме на интернет.
     
  3. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,466
    Likes Received:
    37,696
    Gender:
    Female
    400мл. јогурт
    2 јајца
    2 лажички шеќер
    2 ванили
    1 пециво
    20 лажици брашно
    прстофат сол

    Се мешаат со жица за матење. Се вадат со лажица и се пржат.

    Многу се вкусни и лесни за правење.
     
    Liu likes this.
  4. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,206
    Likes Received:
    106,316
    Gender:
    Female
    20200614_160239.jpg
    Еве од мене еден рецепт, наследен од бабата на мм, проверен, без утка, веќе 16 години ги правам :)

    400 мл млеко, се топли заедно со 100 гр шеќер, да е млако а шеќерот да се стопи.
    Во друг сад се матат со вилушка две јајца.
    Во подлабок сад се става 700 гр. брашно, еден сув квасец ( кој е за доза 800 - 1000 гр брашно) и рендан кора од лимон.
    Промешуваме, ги истураме јајца та, млекото, 50 мл. масло, простофат сол.
    Во самиот сад се меша додека се добие компактно нелепливо тесто. На крај сосем кратко се домесува и по потреба се додава уште максимум 50тина гр брашно. Го оставаме во истиот сад покриено со крпа да кисни 2 часа.
    Најважно во цела процедура е по киснењето, тестото да НЕ се премесува, со тоа ќе биде воздушесто и крофните ќе се шупливи.
    Наросуваме малку брашно на работната површина, благо го тапкаме тестото да се рашири и со сукало многу нежно го расукуваме да биде дебело два сантими. Вадиме форми по желба и ги префрламе на крпа и покриени со друга крпа ги оставаме да нарасна уште 20 минути.
    Загреваме масло на средна температура ( јас на 2 од 6), по можност тенџерето да е со дупло дно.
    Крофните на крпата пред пржење ги боцкаме со вилушка на страната која е горе и таа боцнатата страна ја ставаме надолу во маслото. Со тоа растат додатно. Пржиме по една минута од двете страни.
    Ги вадиме кратко на хартија и додека се жешки ги валкам во прав шеќер измешан со ванилин шеќер.
    На крај со чоколаден прелив :inlove:
    Превкусни!
     
    Fatalnata likes this.
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,792
    Likes Received:
    202,753
    Gender:
    Female
    Се исплати ли апарат за крофни или е само уште еден гаџет за украс во кујна? :^)
    Моиве сакаат крофни, да можат секој ден би јаделе, ама многу масло се троши со пржењето, башка што не сакам такви прженици да им давам често. Па мислев да земам апарат и такви да им правам, ем помалку масло, ем побрзо треба да оди процесот. Знам дека на вкус не се исти ко класичните крофни, ама не се така лоши (имам пробано).
     
    mal.ecka likes this.
  6. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,766
    Likes Received:
    145,268
    Не. Без врска е вкусот. Печен пандишпан. Мене ич не ми се убави.
     
    mal.ecka and Annath like this.
  7. wannaBeMomma

    wannaBeMomma Форумски идол

    Joined:
    Dec 15, 2013
    Messages:
    8,128
    Likes Received:
    40,344
    Мене ми се вкусни, не се мрсни ич. Ги потопувам во стопено чоколадо и супер се
     
    mal.ecka, joy1 and Annath like this.